Paikanna

  Kuura – tienpintojen liukas yllättäjä

  Ajokeli
  Kuurainen lehti syksyisenä pakkasaamuna.
  Kuurainen lehti syksyisenä pakkasaamuna. Kuva: Anna Latvala

  Kuura on pinnoille härmistyvää kosteutta, joka muodostaa liukkaan peitteen. Kuuraa syntyy helpoimmin selkeän taivaan öinä. Se saattaa yllättää erityisesti syksyisin.

  Selkeän taivaan öinä maanpinta jäähtyy nopeasti, kun pitkäaalto- eli lämpösäteilyä karkaa avaruuteen. Maanpinnan lämpötila putoaa pakkaselle huomattavasti aiemmin kuin sen yläpuolisen ilman. Ilma sen yllä alkaa jäähtyä vasta vähitellen.

  Kaunis ja petollinen kuurakerros

  Kun selkeän taivaan tilanteessa maanpinta ja juuri sen yläpuolella oleva ilmakerros jäähtyvät, jäähtynyt ilma ei enää pysty pitämään itseensä sidottuna samaa määrää kosteutta kuin aiemmin. "Ylimääräinen" kosteus härmistyy suoraan maan pinnalle. Tätä härmistynyttä kosteutta kutsutaan kuuraksi.

  Tienpinnat voivat olla kuurassa, jos ilmassa on paljon kosteutta ja pilvipeite aukkoilee talvisin. Myös äkillinen lauhtuminen voi muodostaa kuuraliukkautta.
  Tienpinnat voivat olla kuurassa, jos ilmassa on paljon kosteutta ja pilvipeite aukkoilee talvisin. Myös äkillinen lauhtuminen voi muodostaa kuuraliukkautta. Kuva: Pixabay

  Kuurakerros on yleensä ohut, mutta liukas, ja siksi vaarallinen tieliikenteelle. Syysiltoina autoillessa kannattaa olla erityisen varovainen, jos taivas on pilvetön, ulkoilman lämpötila yksinumeroisissa lukemissa ja peltojen yllä näkyy sumua. Silloin kuuranmuodostuksen riski on suuri. Sillankannet ja eritasoliittymät sekä sivutiet ovat erityisen alttiita paikkoja kuuran muodostumiselle.

  Lue seuraavaksi: Musta jää liukastaa tiet

  Päivitetty 8.2. klo 14.41

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa