Kuura – tienpintojen liukas yllättäjä

Ajokeli
Kuurainen lehti syksyisenä pakkasaamuna.
Kuurainen lehti syksyisenä pakkasaamuna. Kuva: Anna Latvala

Kuura on pinnoille härmistyvää kosteutta, joka muodostaa liukkaan peitteen. Kuuraa syntyy helpoimmin selkeän taivaan öinä. Se saattaa yllättää erityisesti syksyisin.

Selkeän taivaan öinä maanpinta jäähtyy nopeasti, kun pitkäaalto- eli lämpösäteilyä karkaa avaruuteen. Maanpinnan lämpötila putoaa pakkaselle huomattavasti aiemmin kuin sen yläpuolisen ilman. Ilma sen yllä alkaa jäähtyä vasta vähitellen.

Kaunis ja petollinen kuurakerros

Kun selkeän taivaan tilanteessa maanpinta ja juuri sen yläpuolella oleva ilmakerros jäähtyvät, jäähtynyt ilma ei enää pysty pitämään itseensä sidottuna samaa määrää kosteutta kuin aiemmin. "Ylimääräinen" kosteus härmistyy suoraan maanpinnalle. Tätä härmistynyttä kosteutta kutsutaan kuuraksi.

Tienpinnat voivat olla kuurassa, jos ilmassa on paljon kosteutta ja pilvipeite aukkoilee talvisin. Myös äkillinen lauhtuminen voi muodostaa kuuraliukkautta.
Tienpinnat voivat olla kuurassa, jos ilmassa on paljon kosteutta ja pilvipeite aukkoilee talvisin. Myös äkillinen lauhtuminen voi muodostaa kuuraliukkautta. Kuva: Pixabay

Kuurakerros on yleensä ohut, mutta liukas, ja siksi vaarallinen tieliikenteelle. Syysiltoina autoillessa kannattaa olla erityisen varovainen, jos taivas on pilvetön, ulkoilman lämpötila yksinumeroisissa lukemissa ja peltojen yllä näkyy sumua. Silloin kuuranmuodostuksen riski on suuri. Sillankannet ja eritasoliittymät sekä sivutiet ovat erityisen alttiita paikkoja kuuran muodostumiselle.

Lauhtuminenkin liukastaa tiet

Säteilyjäähtymisen lisäksi myös sään lauhtuminen pitkän pakkasjakson jälkeen voi laukaista kuuratilanteen. Kun kireät pakkaset hellittävät etelävirtausten myötä, tyypillisesti myös ilmankosteus kasvaa.

Tienpinnat kuitenkin lämpenevät viiveellä, jolloin ne ovat yllä olevaa ilmaa kylmempiä. Tämän myötä lauhtumisen mukana saapunut ylimääräinen kosteus voi tarttua ja jäätyä kiinni tienpintoihin aiheuttaen yllättävää liukkautta.

Kuuranmuodostus voi tällaisessa tilanteessa olla erityisen voimakasta sulan merialueen äärellä, sillä sieltä saapuu lisäkosteutta.

Lue seuraavaksi: Musta jää liukastaa tiet

Päivitetty 9.12.2021 klo 09.03

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa