Paikanna

  Kaatosateesta auringonpaisteeseen – kylmä rintama voi muuttaa sään hetkessä

  Säärintamat
  Kylmä rintama merkitään sääkartoille sinisellä viivalla ja kolmioilla. Sää monesti selkenee, kun kylmä rintama on kulkenut yli.
  Sää monesti selkenee, kun kylmä rintama on kulkenut yli. Kuva: Jenna Salminen

  Kylmässä rintamassa kylmä ilmamassa puskee lämmintä ilmamassaa tieltään ja työntyy samalla tämän alle. 

  Kylmä rintama on säärintama, jonka ylityksen jälkeen tuuli kääntyy myötäpäivään, ilmanpaine kasvaa ja sää viilenee — joskus nopeasti ja usealla asteella. Tuuli monesti voimistuu huomattavasti ja muuttuu puuskaiseksi. Taivas selkenee yleensä ripeästi ja näkyvyys paranee. Kylmä rintama merkitään sääkartoille sinisellä viivalla ja kolmioilla.

  Kylmä rintama karkottaa pilvet

  Kylmän rintaman edessä ilma on monesti kosteaa sekä lämmintä ja pilvisyys rakoilee tai on lauttaantunutta. Kun rintama saapuu ja tuo kylmempää sekä kuivempaa ilmaa tilalle, sää muuttuu usein selkeämmäksi. Pilvisyyden vähentyessä nopeasti, kyseessä voi siis olla kylmän rintaman ylikulku.

  Aina tilannetta edeltävä pilvisyys ei ole niin runsas, että se peittäisi koko taivaan. Toisinaan kauempaa voikin nähdä kylmän rintaman yhteyteen muodostuvia, kookkaita kuuropilviä. Myös näiden tilanteiden jälkeen sää on monesti selkenevä.

  Kylmän rintaman yhteydessä voi syntyä toisinaan voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja.
  Kylmän rintaman yhteydessä voi syntyä toisinaan voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja. Kuva: Jenna Salminen

  Lumipyryjä, rankkasadetta ja toisinaan ukkosta

  Kylmään rintamaan voi liittyä voimakkaita sadekuuroja, kesäisin kaatosadetta ja talvisin sankkaa lumipyryä, kun kylmä rintama pakottaa edellä olevan, itseään lämpimämmän ilman kohoamaan. Myös raekuurot ovat mahdollisia. Koska ilman kohoaminen tapahtuu juuri kylmän rintaman edessä ja tyypillisesti suoraan ylöspäin, syntyvä sade voi muodostaa rintaman suuntaisesti katsottuna pitkän ja kulkusuuntaansa nähden kapean kuurosateiden alueen.

  Yksittäiset, pitkin rintamaa syntyvät kuuropilvet ovat usein pienialaisia, mikä suosii korkeiden kuuropilvien ja täten myös ukkosen kehitystä. Usein kovimmat ukkoset ovat juuri kesällä yli kulkevan kylmän rintaman ukkosia, kun kylmä ja kuiva ilma puskee kosteaa ja helteistä ilmaa korkeuksiin muodostaen hyvin korkeita ja voimakkaita kuuropilviä pitkin rintamaa. 

  Aina kylmän rintaman ylitystä ei välttämättä huomaa sateista. Etenkin talviaikana, ilman ollessa kylmempää ja kuivempaa, sateet voivat jäädä jopa vähäisiksi tai hyvin heikoiksi ja hajanaisiksi.

  Lue lisää kylmän rintaman yhteydessä esiintyvistä sääilmiöistä:

  Päivitetty 20.5.2020 klo 17.11

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa