Mistä sääkartalla kiemurtelevat säärintamat kertovat?
Säärintama on raja-alue, joka erottaa kaksi erilaista ilmamassaa. Sääkartoilla rintamat merkitään niitä liikuttavien matalapaineiden yhteyteen.
Monesti säärintaman kulkiessa yli säässä tapahtuu muutoksia: ilmanpaine, tuulen nopeus sekä suunta ja lämpötila muuttuvat.
Säärintamat
Kun ilmamassojen rajalle syntyy matalapaine, sen keskusta kiertävät tuulet saavat ympärillä olevat ilmamassat ja niiden välisen raja-alueen liikkeelle. Liikkeelle lähtevälle raja-alueelle muodostuvat lämpimämpää ja kylmempää ilmamassaa toisistaan erottavat rintamat: kylmä ja lämmin säärintama.
Koska kylmä rintama etenee lämmintä rintamaa nopeammin, ajan kanssa kylmä rintama saa lämpimän rintaman kiinni. Tällöin syntyy okluusiorintama, jossa ilmamassat alkavat sekoittua toisiinsa. Kun rintamien rajaamat ilmamassat sekoittuvat toisiinsa, niitä erottaneet rintamat kuolevat vähitellen pois.
Lämmin vai kylmä rintama?
Sekä kylmä että lämmin rintama kuvaavat liikkeellä olevaa, lämpimän ja kylmän ilmamassan raja-aluetta. Nimen määrittää se, kumman ilmamassan eturintamasta on kyse – kumpaa ilmaa rintama tuo tullessaan: kylmää vai lämmintä.
Kylmän rintaman tapauksessa kylmää ilmaa virtaa lämpimän tilalle eli kylmä rintama tuo saapuessaan kylmempää ilmaa. Usein kylmeneminen alkaa ylemmästä ilmakehästä ja etenee sitten kohti maanpintaa.
Lämpimänkin rintaman tapauksessa muutokset ilman lämpötilassa koetaan ensin ylempänä ilmakehässä ja sieltä ne etenevät alempiin kerroksiin.
Lämmin nousee kylmän ilman yläpuolelle
Koska lämmin ilma on kylmää kevyempää, niiden kohdatessa lämmin ilma pyrkii pääsemään kylmän ilman yläpuolelle. Lämpimässä rintamassa lämmintä ilmaa kohoaa ylöspäin, mutta sitä leviää myös edellä olevan kylmän ilman ylle. Kylmässä rintamassa kylmä ilma puskee lämmintä ilmaa edellään ja nostaa sitä suoraan ylöspäin samalla työntyessään lämpimän ilman alle.
Miten rintaman ylityksen voi huomata?
- Kylmän rintaman kohdalla kuuroittaista sadetta ja lämpötilan laskua, välillä myös puuskaista tuulta, jonka suunta kääntyy nopeasti myötäpäivään pohjoisella pallonpuoliskolla
- Lämpimän rintaman kohdalla lisääntyvää pilvisyyttä, mahdollisesti jatkuvaakin sadetta ja hitaasti lämpenevää, talvisin sumuista
- Okluusiorintaman ylitystä ei välttämättä huomaa, mutta usein siihen liittyy runsas pilvisyys, intensiteetiltään tasainen ja pitkään jatkuva sade
Rintamat tuovat monesti sadetta
Säärintamat tietävät usein sateista säätä, koska niiden kohdalla ilma on nousevassa liikkeessä. Kohoava ilma viilenee, jolloin siinä oleva kosteus alkaa tiivistyä pilviksi. Kun tiivistynyt kosteus riittää muodostamaan sadepisaroita tai lumihiutaleita, jotka alkavat pudota alas, syntyy sadetta.
Rintaman alueella syntyvästä sateesta voidaan puhua saderintamana tai rintamasateena. Sääennusteissa mainitut sadealueet ovat tyypillisesti säärintamien tuomia sateita. Itse asiassa Suomessa valtaosa sateesta on rintamasadetta, vain pieni osa tulee kuurosateiden muodossa kesäisin.
Toisinaan rintamassa nousevassa ilmassa ei ole riittävästi kosteutta tai ilman nousuliike ei ole tarpeeksi voimakasta, jolloin rintama voi olla myös sateeton. Korkeapaineen alueella ilma on kuivaa ja rintamat ovat tämän takia sateettomia ja merkkaavat tyypillisesti vain aluetta, jossa vierekkäisten ilmamassojen lämpötilaero on huomattavaa.
Lue seuraavaksi:
- Kaatosateesta auringonpaisteeseen – kylmä rintama voi muuttaa sään hetkessä
- Mitä odottaa, kun lämmin rintama lähestyy?
- Näin syntyy sade
Päivitetty 29.11.2024 klo 11.55