Mainos latautuu…

Lämmin rintama: Mitä odottaa, kun se lähestyy?

Säärintamat
Auringon ympärillä näkyy useita haloilmiöitä: 22 asteen rengas ja 22 asteen ylläsivuava kaari sekä sivuaurinko.
Haloilmiöt ovat mahdollisia lämpimän rintaman jääkiteistä muodostuvien yläpilvien yhteydessä. Kuva: Anna Latvala

Lämpimässä rintamassa lämmin ilmamassa työntyy kohti edellä olevaa kylmää ilmamassaa kohoten ja levittäytyen samalla tämän ylle. 

Lämmin rintama on säärintama, jonka saapumisen tunnistaa vähitellen runsastuvasta pilvisyydestä, lämpenevästä säästä ja laskevasta ilmanpaineesta sekä tasaisesti voimistuvasta tuulesta. Sääkartoilla lämmintä rintamaa merkitään punaisella viivalla ja puolipalloilla.

Lämpimän rintaman saapuessa pilvisyys lisääntyy asteittain. Ylä- ja keskipilvien jälkeen tulee matalia sadepilviä, joiden sade on yleensä pitkäkestoista ja melko heikkoa.
Lämpimän rintaman poikkileikkauksesta näkyy, miten pilvisyys lisääntyy asteittain rintaman lähestyessä. Ylä- ja keskipilvien jälkeen tulee matalia sadepilviä, joiden sade on yleensä pitkäkestoista ja melko heikkoa. Kuva: Foreca

Hiuksenhienoista haituvista paksuun pilvipeittoon 

Ilma kohoaa lämpimän rintaman kohdalla ja siinä oleva kosteus tiivistyy pilviksi. Toisin kuin kylmässä rintamassa, jossa kylmän ilman seinämä nostaa ilman edellään suoraan ylöspäin, lämpimässä säärintamassa ilmaa työntyy ja nousee kaltevasti maanpinnalla kulkevan rintaman edelle.

Korkealle jääkiteistä syntyvät pilvet muodostavat monesti auringonvalon läpäisevää pilviharsoa tai hiuksia ja kuituja muistuttavia yläpilviä, jotka kulkevat lähestyvän rintaman etunokassa. Kun nämä pilvet ovat saapuneet, lisääntyy seuraavana keski- ja alapilvisyys. Yleensä nämä pilvet muodostavat paksun, auringon peittävän pilvipeiton ja tuovat monesti sadetta mukanaan.

Rankkasade sai kadut tulvimaan.
Lämpimää rintamaa ja sen sateita seuraava sää riippuu myös vuodenajasta. Kuva: Markus Mäntykannas

Tasaisesti tiputtavaa sadetta

Sade on lämpimän rintaman yhteydessä yleensä pitkäkestoista, mutta voimakkuudeltaan useimmiten kohtalaista tai heikkoa. Matalapaineiden tuomat laajat sadealueet esiintyvät yleensä lämpimän rintaman etupuolella. Talvella lämpimän rintaman yhteydessä voi esiintyä jopa jäätävää sadetta.

Lämpimän rintaman takana seuraa lämmintä ja kosteaa ilmaa. Tätä aluetta lämpimän ja kylmän rintaman välissä sanotaan lämpimän ilman sektoriksi. Lämpimän rintaman ylityksen jälkeen sade monesti lakkaa ja etenkin kesäaikana sää mahdollisesti selkenee, sillä lämpimässä ilmamassassa sää on kesällä aurinkoista. Talvisin lämmintä rintamaa seuraava lämmin ilmamassa tuo saapuessaan sumuja ja tihkusadetta.

Säteilysumun sisällä.
Lämpimän rintaman ylitykseen voi kylminä vuodenaikoina liittyä sakeita sumuja. Kuva: Markus Mäntykannas, Tammisaari, 25.10.2020

Lue lisää lämpimään rintamaan liittyvistä sääilmiöistä:

Päivitetty 23.1.2023 klo 15.09

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.