Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tälle alueelle helleputki, voimakas ukkosrintamakin ennusteessa – ”Meteorologille…
Uutiset |

Tälle alueelle helleputki, voimakas ukkosrintamakin ennusteessa – ”Meteorologille yksi kesän mielenkiintoisimmista tilanteista”

Hellettä ja ukkosta.
Ennusteissa näkyy niin hellettä kuin ukkosiakin. Arkistokuvat: Matti Hietala, Vaasa ja Anne Keski-Vinkka, Lappajärvi

Sää on lämpenemässä loppuviikolla etenkin maan eteläosassa hellelukemille, paikoin ja ajoittain hellettä on myös maan keskiosassa. Lapissa sää on viileämpää. Hellelukemia voidaan mittailla etelässä pitkälle ensi viikon puolelle, myös maan keskiosassa lämpenee ensi viikon alussa. Korkeimmillaan alkuviikolla voi olla jopa yli 30 asteen lukemia. Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon puolivälin paikkeilla Suomen yli pyyhkäisee ukkosrintama, joka toisi rankkoja sateita ja paikallisesti voimakkaita ukkosia.

Torstaina maan etelä- ja keskiosassa on pääosin poutaista säätä, jonkin verran runsaampaa pilvisyyttä on kuitenkin taivaalla. Kainuun ja Koillismaan suunnalla tulee joitain sateita, Pohjois-Lapissa puolestaan sadekuuroja.

– Eteläisessä Suomessa ylletään paikoin hellelukemille eli yli 25 asteeseen. Pohjoisempana suunnilleen Oulun korkeudelle asti on 20 astetta ja Lapissa alle 20 astetta, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Lue myös: Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?

Torstaipäivä on tuulinen, etenkin pohjoisessa sekä etelässä ja idässä. Erityisesti pohjoisen tuntureilla tuuli voi äityä jopa myrskyisäksi. Yöt ovat kohtalaisen lämpimiä.

– Perjantaina päivällä hellekaistale on eteläisen Suomen asiaa, suunnilleen Salpausselän eteläpuolella helleraja voi ylittyä. Sitä pohjoisempana viilenee torstaihin verrattuna, 20 asteen raja kulkee suunnilleen Jyväskylän korkeudella. Sen pohjoispuolella jäädään 10 ja vajaan 20 asteen välille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantaina aurinkoisinta on keskisessä Suomessa, etelämpänä on hieman runsaampaa pilvisyyttä. Myös perjantai on tuulinen pohjoisessa, erityisesti tuntureilla.

Myös viikonloppuna osassa maata hellettä

Lämmin sää jatkuu etenkin etelässä viikonloppuna, mutta myös maan keskiosassa sää lämpenee viikonlopun mittaan.

– Lauantaina etelässä on edelleen mahdollisuus hellelukemille, pikkuhiljaa lämpenee vähän keskinenkin Suomi. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat ovat 20–26 asteessa. Pohjoisessa on edelleen selvästi muuta maata viileämpää, siellä jäädään selvästi alle 20 asteeseen. Lauantai on hieman perjantaita aurinkoisempi päivä. Pohjois-Pohjanmaalla voi vähän sadella myöhään iltapäivästä, Markus Mäntykannas ennustaa.

Torstaista lauantaille hellelukemia mitataan lähinnä eteläisessä Suomessa. Maan keskivaiheilla voi ajoittain liikkua joitain sateita ilmamassojen rajavyöhykkeellä.
Torstaista lauantaille hellelukemia mitataan lähinnä eteläisessä Suomessa. Maan keskivaiheilla voi ajoittain liikkua joitain sateita ilmamassojen rajavyöhykkeellä. Kuva: Foreca

Sunnuntain kuluessa sää alkaa lämmetä lisää.

– Suomeen virtaa yhä lämpimämpää ilmaa etelän suunnalta. Varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa on jo monin paikoin hellettä, 20 asteen raja on Etelä-Lapin korkeudella. Sateita ei juurikaan näy, sää on aika aurinkoista, puolipilvistä ja hyvin kesäistä, melko kosteankin oloista.

Alkuviikolla hellettä on jo monin paikoin, etelässä lämpötila kohoaa paikoin jopa 30 asteeseen. Tiistain aikana ukkoskuurot yleistyvät lännesssä.
Alkuviikolla hellettä on jo monin paikoin, etelässä lämpötila kohoaa paikoin jopa 30 asteeseen. Tiistain aikana ukkoskuurot yleistyvät lännessä. Kuva: Foreca

Ensi viikolla hätyytellään 30 asteen lämpötiloja – tiistai hellejakson kuumin päivä?

Ensi viikon alussa yhä lämpimämpää ja kosteampaa ilmaa virtaa Suomeen etelästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Maanantaina voi jo olla, että jossain lounaassa ja lännessä lämpötila menee 30 asteen korville, mahdollisesti jollain havaintoasemalla ylitetään 30 astettakin. Ei tämä ihan jokakesäinen ilmiö ole, että 30 asteen lukemia olisi elokuun puolivälin tienoilla, Markus Mäntykannas sanoo.

Myös yöt ovat lämpimiä ensi viikon alussa. Trooppisia öitä voi olla suurten vesistöjen äärellä Saimaalla ja paikoin lähellä merialueita tiistain ja keskiviikon vastaisina öinä.

Lue myös: Mikä on trooppinen yö?

Tämän hetken ennusteen mukaan tiistai olisi tämän lämpöjakson kuumin päivä.

– Silloin voidaan lounaassa ja lännessä mennä yleisemminkin 30 asteen lähelle, paikoin 30 astettakin voi ylittyä. Mahdollisesti ylin lukema voisi olla noin 31 astetta. Sää on enimmäkseen poutaista, aika aurinkoistakin, mutta tiistai-iltana ukkosrintama alkaa heräillä maan länsiosassa.

Ukkosen jyrinää viikon puolivälin paikkeilla

Tämän hetken ennusteissa näkyy sateita ja ukkosia ensi viikon puolivälin tienoille.

– Näyttää siltä, että keskiviikkona ihan kunnon ukkosrintama halkoo Länsi- ja Pohjois-Suomea. Sen itäpuolella on vielä helleilmaa, kaakossa voi olla 30 astetta lähellä. Illan kuluessa rintama näyttäisi pyyhkäisevän koko Suomen yli. Se tuo rankkoja sateita ja paikallisesti voimakkaita ukkosia. Tähän rintaman sijaintiin ja ajoitukseen voi kuitenkin tulla vielä muutoksia, sanoo Markus Mäntykannas.

– Odotan ensi viikkoa kuin kuuta nousevaa. Siellä on lämpöä, runsaasti kosteutta ja kaikki palaset kohdillaan kunnon ukkosille. Eli meteorologille varmasti yksi kesän mielenkiintoisimmista tilanteista ja työviikoista, Markus Mäntykannas toteaa.

Salama lyö ukkospilvestä.
Ensi viikolla on odotettavissa ukkosia. Kuva: Simo Valtonen, Heinävesi, 23.7.2022

Miltä sitten näyttää ensi viikon loppupuolen sää?

– Ensi viikon torstaina ja perjantainakaan ei näy vielä radikaalia viilenemistä maan etelä- ja keskiosaan, mutta pohjoinen voi viiletä jo selvästi. Siellä päivälämpötilat voivat jäädä enää vain 10 asteeseen tai jopa sen alapuolelle. Lisäksi jatko näyttää aika sateiselta, mutta helleilmaa on tyrkyllä aika lähellä Suomea, heti Suomen etelä- ja kaakkoispuolella, Markus Mäntykannas ennustaa.

Elokuun lämpöennätys on 33,8 astetta vuodelta 2010

Suomen mittaushistorian korkein elokuun lukema on Heinolassa 7. elokuuta 2010 ja Lahdessa 8. elokuuta 2010 mitattu 33,8 astetta.

Viimeksi 30 astetta on ylittynyt elokuussa vuonna 2018, silloin peräti viitenä päivänä. Näistä myöhäisin oli 10. elokuuta 2018, jolloin Heinolassa oli 31,1 astetta. Elokuun 2018 korkein lämpötila puolestaan oli 2. elokuuta 2018 Lappeenrannassa mitattu 32,9 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viime vuonna elokuussa oli vain yksi hellepäivä, 13. elokuuta 2021. Silloin päivän korkein lämpötila oli Virolahdella ja Kouvolassa mitattu 25,7 astetta.

Lue  seuraavaksi: Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 12.8.2022 klo 07.49

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat