Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!
Vuodenaikaisennuste |

Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!

Syksyn alkua venesatamassa.
Syys–marraskuun kolmen kuukauden jakso oli viime vuonna Suomessa laajalti keskilämpötilaltaan melko tavanomainen, Pohjois-Lapissa hieman tavanomaista kylmempi. Arkistokuva: Ari Branthin, Tampere

Pitkän sääennusteen mukaan syys–marraskuun jakso on Suomessa hieman tavanomaista lämpimämpi. Sademäärät ovat kolmen kuukauden jaksolla ennusteen perusteella ajankohdalle tyypillisiä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 5. elokuuta ennusteen syys–marraskuun jaksolle. Suomeen ennustetaan 0,5–1 astetta keskimääräistä lämpimämpää kolmen kuukauden jaksoa.

– ECMWF:n vuodenaikaisennusteen mukaan kolmen kuukauden jakso syyskuusta marraskuuhun on käytännössä koko Euroopassa, myös Suomessa, ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Kuukausittain katsottuna laajemmin Pohjois-Euroopan alueella sää on jonkin verran ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi ainakin syys- ja lokakuussa, marraskuussa mahdollisesti lähellä keskimääräisiä lukemia. Tämä ei tarkoita, etteikö syksyn viileneminen etenisi, mutta ajankohtaan nähden lämmintä säätä saattaa esiintyä enemmän kuin ajankohtaan nähden viileää säätä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ruskaa ja veneitä Vaasassa.
Syksy tuo mukanaan kauniin ruskan. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa

Lämmön toteutumismuotoon eli päivittäissäähän kolmen kuukauden ennuste ei ota kantaa.

– Lämmin ennuste voisi tarkoittaa jotakin tiettyä lämmintä jaksoa, tasaisesti hieman keskimääräistä lämpimämpää säätä, jopa tavallista vähemmän viileneviä öitä. Suomen ilmasto on luonteeltaan vaihtelevaa säätä suosiva, joten vaikka kolmen kuukauden jakso on keskiarvoltaan ennusteen mukaan ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, sen sisälle voi mahtua monenlaista säätä – niin sadetta kuin paistetta ja sekä viileitä että lämpimiä päiviä, Joanna Rinne muistuttaa.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Tilastojen mukaan terminen syksy alkaa pohjoisessa Lapissa keskimäärin elokuun loppupuoliskolla ja maan eteläosassa syyskuun loppupuoliskolla. Viime vuonna terminen syksy alkoi pohjoisessa Lapissa aikaisimmillaan 15. elokuuta, myöhäisimmillään lounaassa 12. lokakuuta. Termisen syksyn aikana vuorokauden keskilämpötila on 10 ja 0 asteen välillä.

Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa syksy, talvi, kevät tai kesä?

Sateinen vai kuiva syksy?

Syys–marraskuun ennuste näyttää Suomeen kolmen kuukauden jaksolle ajankohdalle tyypillisiä sademääriä.

– Syys–marraskuun sademäärä on ennusteessa ajankohdan keskiarvon mukainen. Ennusteen perusteella Länsi-Euroopan yllä korkeapainetoiminta olisi tavanomaista syksyä yleisempää ja matalapainetoiminta vähäisempää. Tämä saattaisi osin vaikuttaa tulevien kuukausien aikana Suomenkin säähän, Joanna Rinne sanoo.

Ruska on alkanut Nokianvirran rannalla
Viime vuonna syys–marraskuun jakso oli maan keski- ja pohjoisosassa monin paikoin tavanomaista sateisempi, etelässä puolestaan laajalti tavanomaista kuivempi. Arkistokuva: Pirjo Räisänen, Pyhäjärvi

Kolmen kuukauden ennuste voi toteutua monella eri tavalla

Vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta. Kolmen kuukauden ennuste voikin toteutua monella tavalla. Pitkiin ennusteisiin tulee suhtautua tietyllä varauksella.

– Vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden erittäin vaihtelevan sään ympäristössä, kuten Suomessa, ennusteen tarkkuus on selvästi tropiikkia heikompi, Joanna Rinne toteaa.

Ennusteen mukaan ENSO-kierrossa, jossa nyt ollaan La Niña -vaiheessa, tilanteeseen ei ole loppuvuoden aikana näkyvissä merkittäviä muutoksia. La Niña -tilanne jatkuu yhä.

Lue seuraavaksi: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 5.8.2022 klo 17.27

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat