Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Näillä alueilla paikoin runsaita sateita ja ukkosia alkuviikolla –…
Uutiset |

Näillä alueilla paikoin runsaita sateita ja ukkosia alkuviikolla – myös rakeet mahdollisia

Räväkkää sadetta Vaasassa.
Rankat sateet voivat kaupunkiin ja taajamaan osuessaan aiheuttaa jopa kaupunki- ja taajamatulvia. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 14.6.2024

Viikko alkaa vaihtelevassa ja lämpimässä säässä. Ajoittain ja paikoin paistaa aurinko, mutta osaan maata ennusteissa on alkuviikolle runsaitakin sateita ja ukkosia. Maanantaina sateita osuu etenkin länteen ja etelään, tiistaina itään, maan keskiosaan ja pohjoiseen ja keskiviikkona etenkin Lappiin ja maan keskiosaan. Paikoin sateet voivat olla jopa rankkoja.

Sää jatkuu vaihtelevana tällä viikolla. Säärintama liikkuu maanantaina alkuun maan länsiosan yllä. Päivän edetessä sateita leviää myös maan eteläosaan.

– Säärintaman sateet ovat ainakin aluksi kuuroluontoisia, mutta mukana voi etenkin iltaa kohden olla jatkuvampaakin sadetta. Kuurosateissa voi myös ukkostaa, mutta näyttää siltä, että pääosa ukkosista jää maanantaina Viron puolelle. Yksittäiset sadekuurot saattavat silti olla runsassateisia. On mahdollista, että paikallisesti sataa rankastikin, vaikka samaan aikaan lähialueilla sää pysyisi kuivana, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Alkuviikon ukkoskuuroissa voi olla paikallisesti mukana myös rakeita.

Seuraa sateita ja ukkosia Forecan sadetutkasta!

Heikompia kuurosateita tulee maanantaina Keski- ja Pohjois-Lapissa. Lapin sateet kuivahtavat päivän mittaan.

Maan etelä- ja keskiosassa on maanantaina aluksi aurinkoista, päivän mittaan pilvisyys vaihtelee. Pohjoisessa pilvisyys vaihtelee puolipilvisestä pilviseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maanantaina lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa laajalla alueella 22–25 astetta, kaakossa voi olla paikallisesti jopa yli 26 astetta. Pohjoisessa päivälämpötila on enimmäkseen 18–22 astetta.

Tiistaina enimmät sateet osuvat itään, maan keskiosaan ja pohjoiseen – paikoin sade voi olla rankkaa

Maanantai-illan ja tiistain vastaisen yön aikana kuuroittaisten sateiden alue liikkuu hyvin hitaasti idemmäksi ja kohti pohjoista.

– Tiistaina iltapäivällä sadealue ulottuu jo maan itäosasta Pohjois-Pohjanmaalle ja osin eteläiseen Lappiin. Paikallisia ukkosia voi jälleen esiintyä etenkin iltapäivällä. Paikalliset vaihtelut sademäärissä ovat tiistainakin suuria. Paikoin voi tulla jopa rankkasadetta, Joanna Rinne sanoo.

Sadealueen pohjoispuolella pilvisyys vaihtelee tiistain mittaan. Sadealueen eteläpuolella on melko aurinkoista, vaikka yksittäiset sadekuurot ovat etenkin iltapäivällä mahdollisia.

Katso videolta ennuste torstaille asti!

Tiistain päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosan aurinkoisilla alueilla 20–24 astetta, idässä ja pohjoisessa 17–22 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikkona runsaita sateita Lappiin – maan keskiosassa kuurosateita ja ukkosia

Keskiviikkona ja torstaina sadealue jää Lapin päälle, lisäksi maan keskiosassa tulee paikallisempia sateita.

– Keskiviikkona Lapissa sataa laajalti runsaasti, paikoin jopa rankasti. Lapin vuorokausisademäärät voivat olla laajalla alueella 15–30 millimetriä keskiviikkona. Maan keskiosassa keskiviikon kuurosateissa voi olla mukana myös ukkosta. Etelässä on enimmäkseen poutaista, Joanna Rinne sanoo.

Torstaiksi sateet jo jonkin verran heikentyvät keskiviikkoon verrattuna. Ukkosta ei ainakaan tällä hetkellä näy torstain ennusteissa.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 17.6.2024 klo 15.18

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat