Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Tällainen on syyslomien ja marraskuun alun sää – “Osaan maata odotettavissa jo varsin talvista”
  Uutiset |

  Uusi kuukausiennuste: Tällainen on syyslomien ja marraskuun alun sää – “Osaan maata odotettavissa jo varsin talvista”

  Vesisateita rannalla ja orava lumisissa tunnelmissa.
  Lähiviikkoina on luvassa sateita. Osassa maata sateet ovat ajoittain lunta. Arkistokuvat: Matti Hietala ja Maarit Siitonen

  Tuore kuukausiennuste ennakoi Suomeen melko sateista matalapainesäätä lokakuun lopuksi ja marraskuun alkuun. Osassa maata säässä on vähitellen jo talven tuntua, kun sateita tulee ajoittain lumena.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennuste näyttää Suomeen matalapainevoittoista neljän viikon jaksoa.

  – Käytännössä tämä tarkoittaa, että sää on meillä sateista ja vaihtelevaa. Lämpötilat ovat ennusteen mukaan aluksi vuodenajan keskiarvon tasolla tai jopa sen yläpuolella, mutta kuunvaihteen tienoilla Lappiin näyttäisi leviävän pohjoisesta vuodenaikaan nähden kylmää ilmaa. Lapin pohjoisosaan voikin kuunvaihteessa olla odotettavissa jo varsin talvista säätä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Jo tämän viikon ennusteissa on lumisateita etenkin pohjoiseen Suomeen. Öisiä pakkasia voi olla ajoittain selkeillä alueilla koko maassa.

  Tällä viikolla vettä, lunta ja tuulta

  Koulujen syyslomakausi on alkanut. Tällä viikolla lomia vietetään esimerkiksi Turussa.

  Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia. Idässä on mahdollisesti hieman keskimääräistä lämpimämpää, osassa Lappia hieman tavanomaista viileämpää.

  Viikko on keskimääräistä sateisempi koko maassa. Sateita tuleekin päivittäin jossain päin maata, vaikka aurinkoakin nähdään ajoittain.

  – Matalapaineiden alueiden reitti kulkee suoraan Suomen yli. Torstaista sunnuntaihin Suomen säätä hallitsee laaja matalapaineen keskus, joka tuo meille kaksi erillistä matalapaineen osakeskusta. Se tarkoittaa käytännössä pilvistä ja sateista säätä. Myös tuuli saattaa voimistua jopa myrskylukemiin matalapaineiden ylityksien aikana, Joanna Rinne sanoo.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Ennusteissa näkyy tällä viikolla niin vesi- kuin lumisateitakin.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan sateet tulevat Pohjois-Lapissa pääosin lumena. Etelä- ja Keski-Lapissa, Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla sateet tulevat näillä näkymin osin lumena, osin vetenä. Muualla maassa sateet tulevat täysin vetenä. Lunta voi kolmen vuorokauden aikana kertyä osaan Lappia paikoin jopa yli 30 senttimetriä. Sade- ja tuuliennusteet tarkentuvat kuitenkin vielä viikon mittaan, Joanna Rinne toteaa.

  Päivälämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa tällä viikolla enimmäkseen 6–9 astetta ja Lapissa −1 ja 4 asteen välillä. Yöpakkasia voi viikon mittaan olla koko maassa, etenkin Lapissa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa lokakuun puolivälin tienoilla maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 2–6 astetta, osassa pohjoista Lappia 0–2 astetta.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Muualla Euroopassa 11. lokakuuta alkanut viikko on kuukausiennusteen mukaan laajalti keskimääräistä viileämpi. Osassa Espanjaa ja Isoa-Britanniaa sekä Portugalissa on hieman ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpää. Eteläisessä ja keskisessä Euroopassa on laajalti vuodenaikaan nähden kuivaa, mutta Kaakkois-Euroopassa sateita tulee tavanomaista enemmän.

  Millaisina syyslomasäät jatkuvat?

  Lokakuun 18. päivä alkavalla viikolla koulujen syyslomia vietetään muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä, Seinäjoella, Joensuussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä.

  Näyttää siltä, että matalapainevoittoinen ja sateinen sää jatkuu Suomessa myös ensi viikolla. Kuukausiennusteen mukaan sademäärät ovat edelleen ajankohdan tavanomaisia lukemia suurempia. Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötila on 1–3 astetta keskimääräistä korkeampi, Lapissa lähellä keskimääräistä.

  – Viikko on kokonaisuutena etenkin Suomen eteläpuoliskolla vuodenaikaan nähden lämmin. Sää jatkuu pilvisenä ja sateisena, mutta lämpenee tämän hetken ennusteiden mukaan maan etelä- ja keskiosassa. Lapissa ei tapahdu suuria muutoksia päivälämpötiloissa tämän viikon lukemiin verrattuna. Pohjois-Lapin sateet tulevat yhä voittopuolisesti lumena, Joanna Rinne ennustaa.

  Kuukausiennusteen mukaan Pohjois-Euroopassa on ensi viikolla vuodenajan keskiarvoa sateisempaa, Euroopan eteläpuoliskolla puolestaan vuodenaikaan nähden kuivaa. Viikko on keskimääräistä lämpimämpi Länsi-Euroopasta Pohjois-Eurooppaan. Italian ja Kaakkois-Euroopan suunnalla puolestaan on vuodenaikaan nähden viileää.

  Luminen maisema Ylöjärvellä Pirkanmaalla.
  Viime vuonna lokakuun puolivälin jälkeen satoi lunta muun muassa Ylöjärvellä Pirkanmaalla. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 19.10.2020

  Lokakuun 25. ja marraskuun 1. päivä alkaville viikoille kuukausiennuste näyttää Suomeen tällä hetkellä laajalti keskimääräisiä lämpötiloja, mutta osaan Lappia mahdollisesti hieman keskimääräistä viileämpää. Lokakuun 25. päivä alkavalla viikolla koululaisten syyslomia vietetään muun muassa Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Mikkelissä ja Oulussa.

  – Näyttää mahdolliselta, että ainakin osaan Lappia leviää pohjoisesta vuodenaikaan nähden kylmää ilmaa. Sää jatkuu Suomessa ja Pohjois-Euroopassa keskimääräistä sateisempana, Euroopan eteläpuoliskolla on tavanomaista kuivempaa. Valtaosassa Eurooppaa on vuodenaikaan nähden lämmintä, tosin Kaakkois-Euroopan keskimääräistä viileämpi sää jatkuu, Joanna Rinne toteaa.

  Milloin talvi alkaa?

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen talvi alkaa pohjoisessa Lapissa keskimäärin lokakuun puolivälin ympäristössä. Etelässä terminen talvi alkaa keskimäärin marraskuun lopun tai joulukuun alun aikana. Termisen talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle. 

  – Uuden kuukausiennusteen perusteella talvi etenee Lapissa ajallaan, pohjoisessa Lapissa viikkojen keskilämpötilat ovat jopa vuodenaikaan nähden kylmiä. Muualla maassa viikkojen keskilämpötilat ovat kuukausiennusteessa vähintään keskiarvoisia, joten Pohjois-Karjalan ja Kainuun tuntumassa, jossa terminen talvi keskimääräisesti alkaa tämän kuukausiennustejakson aikana, talvi tuskin tulee tämän hetken ennusteen mukaan ainakaan etuajassa, Joanna Rinne pohtii.

  Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin alkaa talvi, kevät, kesä tai syksy?

  Viime talvena 2020–2021 terminen talvi alkoi pohjoisessa Lapissa aikaisimmillaan 14. lokakuuta, etelässä myöhäisimmillään 3. tammikuuta.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Kolmen kuukauden ennuste: Tältä näyttää marras-joulu-tammikuu

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 12.10. klo 16.55

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat