Sääuutiset ja blogi> Meteorologi kuukausiennusteesta: ”Edessä on talvisia päiviä koko maassa”…
Kuukausiennuste |

Meteorologi kuukausiennusteesta: ”Edessä on talvisia päiviä koko maassa” – pakkanen paukkuu paikoin jopa 30 asteen tienoilla

Marraskuun pakkaset tuovat jäitä vesistöihin.
Marraskuun loppupuoli näyttää Suomessa ajankohtaan nähden kylmältä. Kuva: Pekka Hatunen, Oulujärvi, Vaala, 10.11.2023

Tuore kuukausiennuste näyttää Suomeen selvästi tavanomaista kylmempiä lähiviikkoja. Tällä viikolla viikon keskilämpötilat ovat ennusteen mukaan peräti 3–9 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempiä. Lapissa pakkanen paukkuu paikoin jopa yli 30 asteen lukemissa. Myös etelässä lämpötilat putoavat pakkasen puolelle viikon mittaan. Sateet tulevat lähipäivinä enimmäkseen lumena, mutta jäävät melko vähäisiksi.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 12. marraskuuta.

– Edessä on talvisia päiviä koko maassa. Tämä viikko menee kylmässä ja melko vähäsateisessa säässä. Korkeapaine vaeltaa hiljalleen Suomen yli luoteesta kaakkoon, ja pohjoisesta leviää kylmää ilmaa aina maan eteläosaan asti. Lämpötila painuu pakkasen puolelle käytännössä koko maassa viikon puolivälissä. Viikonloppuna sateiden mahdollisuus jo kasvaa. Ensi viikko voi tuoda tullessaan matalapaineen tai pari Suomeen asti, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Euroopassa on nyt jako tavanomaista kylmempään Pohjois-Eurooppaan ja tavanomaista lämpimämpään Keski- ja Etelä-Eurooppaan.

– Marraskuun lopulla ja joulukuun alussa tämä jako saattaa jatkua. Ennustettavuus on kuitenkin siinä vaiheessa jo hyvin heikko. Aiemmissa ennusteissa on pilkahtanut mahdollisuus myös lauhaan kuunvaihteeseen Suomessa, Anna Latvala sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 12.11.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

13.–19.11.

(Viikko 46)

Sää on maan etelä- ja keskiosassa 3–6 astetta ja pohjoisessa jopa 5–9 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on koko maassa tavanomaista pienempi.Hyvä

20.–26.11.

(Viikko 47)

Viikko on 2–4 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on lähellä tavanomaista.Kohtalainen

27.11.–3.12.

(Viikko 48)

Viikon keskilämpötilat ovat vähän tavanomaista kylmempiä tai lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia. Sademäärä on ajankohdalle keskimääräinen.Heikko

4.–10.12.

(Viikko 49)

Viikon keskilämpötilat ovat edelleen keskimääräisiä tai paikoin keskimääräistä alempia. Sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

Marraskuun 13. päivä alkanut viikko: Suomessa 3–9 astetta keskimääräistä kylmempää – Lapissa jopa yli 30 asteen pakkasia

Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 3–6 astetta tavanomaista kylmempiä, pohjoisessa jopa 5–9 astetta tavanomaista kylmempiä. Suurin poikkeama keskimääräistä kylmempään suuntaan on Länsi- ja Pohjois-Lapissa. Lunta satelee paikoin eteläisessä Suomessa asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tällä viikolla Suomeen vahvistuu korkeapaine, lumisateet vähenevät ja sää kylmenee. Viikon lopulla korkeapaine alkaa väistyä ja sateen mahdollisuus kasvaa. Suurin osa sateesta on lunta, etelässä ja lännessä voi tulla paikoin myös vettä. Pilvipeite rakoilee maanantaina ja tiistaina eniten pohjoisessa, mutta vähitellen pilvipeite on riekaleina koko maassa, Anna Latvala ennustaa.

Etelässä lämpötilat vaihtelevat viikon alussa vähän nollan molemmin puolin, mutta laskevat vähitellen etelässäkin pakkaselle.

– Maan keskiosassa on enimmäkseen 0–10 pakkasastetta, öisin pilvipeitteen rakoillessa paikoin 10–15 pakkasastetta. Pohjoisessa lämpötilojen vaihtelu on vielä suurempaa. Yleisesti pohjoisessa on 5–15 astetta pakkasta, mutta varsinkin Lapissa selkeillä alueilla voi olla öisin 20–30 pakkasastetta, paikoin yli 30 pakkasastettakin.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa marraskuun puolivälissä etelä- ja lounaisrannikolla 4–6 astetta, muualla maan eteläosassa 2–4 astetta ja maan keskiosassa −2 ja 4 asteen välillä. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla päivän ylin lämpötila on keskimäärin tässä vaiheessa laajalti −2 ja 2 asteen välillä, Lapissa enimmäkseen 0–4 pakkasastetta. Keskimääräinen vuorokauden alin lämpötila marraskuun puolivälissä on pakkasella lähes koko maassa lukuun ottamatta etelä- ja lounaisrannikkoa sekä paikoin länsirannikkoa.

– Marraskuun kylmimmät lämpötilat ovat pelkästään viime vuosinakin vaihdelleet paljon: viime vuonna marraskuun alin lukema oli −26 astetta, vuonna 2021 marraskuussa oli kylmimmillään −34 astetta ja vuonna 2020 vain −21,6 astetta, Anna Latvala kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Muun Euroopan osalta tämä viikko näyttää tavanomaista lämpimämmältä Euroopan keski- ja eteläosassa.

– Länsi-Euroopassa viikon keskilämpötila on 2–7 astetta keskimääräistä lämpimämpi, suurin poikkeama on paikoin Espanjassa. Espanjassa onkin vielä paikoin 25–30 astetta, hetkittäin 25 astetta ylittyy paikallisesti myös Etelä-Ranskassa, Kreikassa ja Italian eteläosassa. Viikon puolivälissä on vähän viileämpää ja paikoin Keski-Euroopassa heikkoa yöpakkasta. Euroopan keskiosassa kulkee tällä viikolla matalapaine toisensa jälkeen kohti itää.

Tämä viikko onkin kuukausiennusteen perusteella keskisessä Euroopassa tavanomaista sateisempi, kun taas pohjoisessa ja eteläisessä Euroopassa on keskimääräistä vähäsateisempaa. Alkuviikolla Isossa-Britanniassa ja Irlannissa riehuu Debiksi nimetty myrsky.

Marraskuun 20. päivä alkava viikko: Suomessa edelleen tavanomaista kylmempää

Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa tavanomaista kylmempänä 20. marraskuuta alkavalla viikolla. Viikon keskilämpötilat ovat ennusteen perusteella Suomessa 2–4 astetta keskimääräistä kylmempiä. Ennusteessa on tapahtunut muutos aiempaan ennusteeseen, joka ennakoi 20. marraskuuta alkavasta viikosta lämpötiloiltaan melko keskimääräistä.

– Nyt näyttää siltä, että kylmä ilmamassa jää edeltävän viikon jäljiltä vielä Suomeen. Marraskuun 20. päivä alkavalla viikolla matalapaineiden yhdeydessä kylmä voi kuitenkin hellittää tuulisessa ja sateisessa säässä, mutta useimpina päivinä on silti aika koleaa. Sademäärät ovat melko tavanomaisia. Säätilanne kuitenkin todennäköisesti vaihtelee koleasta korkeapaineesta sateiseen matalapainesäähän viikon mittaan, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Näyttää siltä, että sää jatkuu 20. marraskuuta alkavalla viikolla keskimääräistä lämpimämpänä Etelä- ja Länsi-Euroopassa.

Keskisessä Euroopassa on paikoin tavanomaista sateisempaa ja eteläisessä Euroopassa tavanomaista kuivempaa säätä.

Marraskuun 27. päivä ja joulukuun 4. päivä alkavat viikot: Mitä säässä tapahtuu marraskuun lopussa ja joulukuun alussa?

Marras–joulukuun vaihteen viikolla säätilanteen ennustettavuus heikkenee jo selvästi.

– Suomessa sää on mahdollisesti lämpötiloiltaan tavanomaista tai tavanomaista kylmempää. Sademäärässä ei ole selvää poikkeamaa, Anna Latvala kertoo.

Kuukausiennusteen perusteella 4. joulukuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötilat olisivat Suomessa edelleen lähellä keskimääräisiä tai paikoin keskimääräistä kylmempiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tämän kuukausiennusteen mukaan Islannin tienoon matalapainesää saattaa yltää Skandinaviaan asti. Suomen osalta suursäätilanne on hyvin epävarma, mutta vähän viileämpi sää saattaa jatkua, Anna Latvala toteaa.

Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Tyypillisesti päivän ylin lämpötila on tässä vaiheessa joulukuuta maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen 0–4 astetta, idässä ja pohjoisessa on pakkasta. Terminen talvi on keskimääräisenä vuotena alkanut lähes koko maassa joulukuun alussa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Talven pitkä ennuste julki: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso Suomessa!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 14.11.2023 klo 11.10

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat