Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kova pakkanen vaihtuu hitaasti matalapainesäähän: “Tuuli voimistuu…
Uutiset |

Kova pakkanen vaihtuu hitaasti matalapainesäähän: “Tuuli voimistuu ensin etelässä”

Helmikuinen pakkaspäivä.
Kovat pakkaset vaihtuvat hetkeksi tuuliseen säähän. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 9.2.2024

Helmikuun puoliväli ylitetään viime päiviä lauhemmassa säässä. Tuuli voimistuu ensin etelässä ja vähitellen myös pohjoisessa. Ajoittain lumisateita pääsee leviämään lännestä Suomeen.

Viikonlopun aikana kireää pakkasta oli vielä käytännössä koko Manner-Suomessa. Paikoin maan keski- ja pohjoisosassa pakkasta on ollut yli 30 astetta, mutta nyt sää on hiljalleen muuttumassa.

Maanantaina Suomessa on vielä korkeapaine. Sää on enimmäkseen poutainen, ja päivällä on monin paikoin myös aurinkoista. Etelässä puhaltaa kohtalainen itätuuli, joka voimistuu vähitellen maan keskiosassa asti.

Päivällä lämpötila nousee maan etelä- ja länsiosassa 5–15 pakkasasteeseen ja maan itä- sekä pohjoisosassa 10–20 pakkasasteeseen. Lauhinta on lounaisrannikolla. Viima saa kuitenkin pakkasen tuntumaan purevalta.

Tiistain vastaisena yönä pakkasta on enimmäkseen 10–20 astetta. Lounaassa on 5–10 astetta, mutta Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Suomen selkeillä alueilla lämpötila voi laskea jälleen −20 ja −30 asteen välille. 

Lue myös: Polaaripyörre menettää tehonsa: Aikaista kevättä odottaville tyrmäävä viesti

Tuuli voimistuu

Tiistain aikana idänpuoleinen tuuli voimistuu Pohjois-Pohjanmaalla asti. Lapissa heikko tai kohtalainen tuuli puhaltaa etelästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maan etelä- ja länsiosassa sää pilvistyy hitaasti ja lounaasta leviää jo paikoin lumisadetta. Mukana saattaa tulla myös jäätävää tihkua. 

Idässä ja pohjoisessa sää on vielä kylmä ja poutainen.

Tiistaina ja keskiviikon vastaisena yönä lämpötila pysyttelee lounaassa −5 asteen vaiheilla. Yleisemmin maan etelä- ja länsiosassa pakkasta on 5–10 astetta, maan itä- ja pohjoisosassa 10–20 astetta.

Sääennuste iltapäiville 12.–14. helmikuuta.
Sääennuste iltapäiville 12.–14. helmikuuta. Kuva: Foreca

Keskiviikkona kaakonpuoleinen tuuli on koko maassa kohtalaista tai navakkaa. Kapea lumisadealue etenee maan itä- ja pohjoisosaan, sen sijaan lännessä vähitellen poutaantuu. 

Lämpötila kohoaa lounaisrannikolla jo nollan tienoille. Etelässä ja lännessä pakkasta on 1–10 astetta ja idässä sekä pohjoisessa 10–18 astetta.

Loppuviikolla lisää lumisateita

Torstai on tuulinen ja pilvinen päivä. Lännestä on leviämässä Suomeen uusia lumisateita, jotka kulkevat perjantaina hiljalleen maan yli kohti itää. Etelässä ja lännessä lämpötila voi käväistä paikoin vähän suojan puolella ja osa sateesta tulla vetenä.

Sään ennustettavuus heikkenee selvästi viikonlopun alla. Näillä näkymin lauantai ja sunnuntai ovat kuitenkin edelleen melko tuulisia päiviä ja lämpötila pysyy pääasiassa pakkasen puolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Vaikka sää jatkuukin talvisena, niin tähän aikaan vuodesta päivisin on jo selvästi lauhempaa kuin öisin. Helmikuun edetessä aurinko alkaa lämmittää yhä enemmän, ja lämpötilaerot kasvavat entisestään kevättä kohti.

Lue seuraavaksiMiksi lämpötilan vuorokausivaihtelu on niin suurta keväisin?

Anna Latvala
meteorologi

Katso yli sadan paikkakunnan lähipäivien sääennuste!

Päivitetty 11.2.2024 klo 18.42

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat