Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Ensimmäinen syyslomaviikko alkaa rankkasateessa ja tuulessa ja tuo yöpakkasia
  Uutiset |

  Ensimmäinen syyslomaviikko alkaa rankkasateessa ja tuulessa ja tuo yöpakkasia

  Syksyisen sumuinen sää Karigasniemellä.
  Harmaan sään sekaan mahtuu koululaisten ensimmäisellä syyslomaviikolla ennusteen mukaan myös aurinkoa. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, 10.10.2021

  Koululaisten syyslomakausi on alkamassa. Ensimmäisen syyslomaviikon sää pähkinänkuoressa: Ensin sateita, sitten yöpakkasia, loppuviikolla sekä sateita että yöpakkasia. Vuorokauden sademäärä riittää maanantaina täyttämään jopa rankkasateen määritelmän.

  "Vaihtelevaa" lienee paras sana kuvaamaan koululaisten ensimmäisen syyslomaviikon eli 11. lokakuuta alkavan viikon säätä. Viikon alussa matalapaineen keskus ja siihen liittyvät sateet ylittävät Suomen.

  Pian meidät ylittää viileämmän ilman aalto, jonka yhteydessä sateet ovat vähäisempiä, mutta yöpakkaset yleisiä. Viikon puolivälin jälkeen lännestä saapuva sadealue tuo uusia sateita ja tuulta.

  Viikonloppuna säässä on tarjolla sekä koleita aineksia että sateita.

  Viikko ei ole kokonaisuudessaan se ihanteellisin ulkoilun kannalta, mikäli ei pidä sateesta.

  Maanantaiksi ennustetut sademäärät täyttävät jopa rankkasateen määritelmän

  Maanantaina Ruotsin yltä liikkuu Lapin ylle voimistuva matalapaineen keskus ja jatkaa sen jälkeen kohti koillista.

  Suomen sään kannalta se tarkoittaa pilviä ja sateita.

  Harmaan sateista säätä on odotettavissa pääosaan Suomesta. Aurinkoakin on kuitenkin paikoin luvassa – maan itäosassa sekä Perämeren rannikkoseudulla pilvipeite pääsee paikoin rakoilemaan.

  Sateet painottuvat kahdelle alueelle: maan länsipuolelle, jonne sateet leviävät päivän edetessä lännestä päin, sekä Lappiin, jossa sateita tulee laajalla alueella pitkin päivää. Etelä-Lapissa sää poutaantuu iltaa kohden.

  Käsivarren Lapissa sekä paikoin Utsjoella maanantain vuorokauden sadekertymäksi on ennustettu 20–35 mm. Suomessa rankkasateen raja on 20 mm vuorokaudessa. Käsivarren Lapin sateista osa saattaa tulla myös lumena tai räntänä.

  Sademääräennuste maanantaille 11.10.2021.
  Sademääräennuste maanantaille 11.10.2021. Kuva: Foreca


  Lounaistuuli on maanantaina voimakasta ja puuskaista. Käsivarren Lappiin on annettu varoitus huonosta ajokelistä.

  Tiistaina ja keskiviikkona sää viilenee – yöpakkaset tulevat

  Sekä tiistaina että keskiviikkona sateita tulee vielä paikoin maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuussa. Lapissa sää muuttuu aurinkoisemmaksi, keskiviikkona myös Pohjois-Pohjanmaalla. Torstain vastaiseksi yöksi sateet häviävät Suomesta lähes tyystin.

  Sää tiistaina 12.10.2021
  Sää tiistaina 12.10.2021. Kuva: Foreca
  Sää keskiviikkona 13.10.2021
  Sää keskiviikkona 13.10.2021. Kuva: Foreca

  Tuulen heikkeneminen ja pilvisyyden väheneminen kylmässä ilmamassassa tarkoittaa yöpakkasia selkeillä alueilla. Yleisimmin yöpakkasia on keskiviikon ja torstain vastaisina öinä odotettavissa Lapissa, mutta ne ovat mahdollisia missä tahansa Suomessa, jos vain pilvipeite pääsee rakoilemaan.

  Torstaista viikonloppuun: sateita, Lappiin lunta, yöpakkasiakin esiintyy yhä

  Viikon lopulla uusi matalapaineen keskus ja siihen liittyvä laaja sadealue leviävät Suomeen lännestä. Tuuli voi voimistua myrskypuuskiksi asti, keskituulen myrskyäkään ei ole suljettu pois laskusta. Tuuli ennustuu kuitenkin huonosti usean vuorokauden päähän, ja tuuliennusteen kehittymistä kannattaa seurata viikon mittaan.

  Ennusteiden mukaan suuressa osassa Lappia ainakin osa sateista tulee hiutaleolomuodossa. Meri-Lapissa sade on vetisintä. Lumi- ja räntäsateiden kertymä on tämänhetkisten ennusteiden mukaan laajalti 5–10 senttiä.

  Torstain ja perjantain sateiden jälkeen sää on epävakaista; odotettavissa on koko maassa vaihtelevasti sekä aurinkoa että sateita. Yöpakkaset jatkuvat edelleen alueilla, joilla pilvipeite rakoilee ja tuuli on riittävän heikkoa.

  Katso yli 100 paikkakunnan ennusteet tästä:

  Joanna Rinne

  Päivitetty 10.10. klo 22.27

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat