Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste muuttui: Kartat helottavat punaoransseina – “Syksyn alku voi viivästyä”
  Uutiset |

  Kuukausiennuste muuttui: Kartat helottavat punaoransseina – “Syksyn alku voi viivästyä”

  Syksyn alkua venesatamassa.
  Syksyn värejä venesatamassa. Kuva: Ari Branthin, Tampere, 15.9.2020

  Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää voi olla Suomessa keskimääräistä lämpimämpää lokakuun puoliväliin saakka.

  Syys-lokakuun kuukausiennuste on kääntynyt aiempaa ennustettua lämpimämpään suuntaan. Punaoranssit ja keltaiset kartat kuukausiennusteessa tarkoittavat keskimääräistä lämpimämpää säätä, jota voi jatkua ainakin neljä viikkoa.

  Tällä viikolla Suomea hellii paikoin jopa lähes kesäinen sää. Viikon keskilämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan laajalti 3–4 astetta tavanomaista lämpimämpiä, Lapissa enimmäkseen 0–3 astetta.

  – Nyt syyskuun lopussa muodostuu tilanne, jossa Suomen länsipuolella on matalapaineen alue, jonka sateet kulkevat osittain Suomenkin yli. Suomen itäpuolella on puolestaan korkeapaine. Näiden välistä Suomeen virtaa etelämpää Euroopasta lämmintä ilmaa. Lokakuun alussa korkeapaineen ja samalla myös keskimääräistä kuivemman sään mahdollisuus kasvaa, mutta siinä on vielä epävarmuutta, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Tämän viikon osalta ennusteissa näkyy 15–20 asteen lukemia maan etelä- ja keskiosassa. Sateitakin on liikkeellä, torstaina lännessä voi ukkostaa.

  – Suomen lämpötilat voivat olla päivällä varsinkin maan etelä- ja keskiosassa lähes kesäisiä. Näyttää siltä, että lämmin jakso voi viivästyttää syksyn alkua maan etelä- ja keskiosassa, sanoo Anna Latvala.

  Lapissa on kuitenkin lähipäivinä melko viileää. Päivälämpötilat ovat siellä keskiviikkona ja torstaina laajalti 4–10 asteessa, perjantaina 10–14 asteessa. Käsivarressa lumi- ja räntäsateet ovat mahdollisia.

  Tilastojen mukaan keskimääräinen päivän ylin lämpötila on syyskuun puolivälissä maan eteläosassa 14–16 astetta, maan keskiosassa 12–14 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–12 astetta.

  Ensi viikolla 3–5 astetta tavanomaista lämpimämpää

  Ensi viikolla Venäjällä on ennusteen mukaan edelleen korkeapaine, Suomen länsipuolella ja myös Keski-Euroopassa puolestaan matalapaineen alue. Kuukausiennusteen perusteella viikon keskilämpötila on koko maassa 3–5 astetta keskimääräistä syys-lokakuun vaihdetta lämpimämpi.

  – Lämmin virtaus näyttää jatkuvan Suomessa. Sateessakaan ei tapahdu suurempia muutoksia. Suomi on edelleen lännen sateisen ja idän kuivan alueen välissä, sanoo Anna Latvala.

  Lokakuun puolella 5. lokakuuta alkavalla viikolla korkeapaineen mahdollisuus alkaa kasvaa Suomessa. Jos ennuste toteutuu, Suomessa jatkuisi tavanomaista lämpimämpi sää.

  Lokakuun puolivälin tienoilla 12. lokakuuta alkavalla viikolla keskimääräistä lämpimämpi sää on edelleen mahdollista, mutta ennusteen epävarmuus kasvaa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Lokakuun puolivälissä sää on kuitenkin jo keskimäärin selvästi viileämpää kuin syyskuun puolivälissä, joten tavanomaista lämpimämpi sää ei välttämättä tarkoita kovinkaan lämpimiä lukemia enää lokakuun puolivälin tienoilla.

  – Suomen eteläosassakin päivän ylin lämpötila on lokakuun puolivälissä tilastollisesti lähellä kymmentä astetta, Lapissa enimmäkseen 0–5 astetta. Yöpakkanenkin on yleistä Pohjois-Suomessa. Tilastollisesti pitkin Lappia voi olla jo ajoittain luntakin, muistuttaa Anna Latvala.

  Terminen syksy saattaa olla jo alkanut ainakin osassa pohjoista Suomea. Muuallakin on ollut jo eripituisia syksyisiä jaksoja, etelässä kuitenkin vasta yksittäisiä viileämpiä päiviä. Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi kymmenen asteen alapuolella. Terminen syksy alkaa maan pohjoisosassa keskimäärin ennen syyskuun puoliväliä, Lapin pohjoisosassa paikoin jo elokuun puolivälin jälkeen. Maan etelä- ja keskiosassa terminen syksy alkaa yleensä laajalti syyskuun loppupuoliskon aikana.

  Alpeille lunta

  Muualla Euroopassa vallitsee tällä viikolla monin paikoin matalapainesää, Venäjälle on vahvistumassa korkeapaine. Lämpötilat ovat viilenemässä alkuun läntisessä Euroopassa, vähitellen myös idässä. Alpeille ennustetaan loppuviikolle lumisateita, paikoin jopa yli puolen metrin lumisademääriä. Myös Skandeilla tulee lunta.

  Ensi viikolla lämmin virtaus jatkuu paitsi Suomessa myös Euroopan itäosassa, Euroopan länsiosassa on edelleen ajankohtaan nähden viileää.

  Kuukausiennusteen mukaan on mahdollista, että 5. lokakuuta alkavalla viikolla Euroopan länsiosassa vallitsisi matalapainesää. Läntisessä Euroopassa voi olla edelleen paikoin koleaa, mutta Euroopan itäosassa tavanomaista lämpimämpi sää jatkuisi.

  Lue seuraavaksi: Taivas hehkui osassa Suomea punaisena ja keltaisena – tältä savuisen ilman auringonlasku näytti!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 23.9. klo 08.43

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa