Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Matalapaineet ottamassa vallan säästä: Sateita riittää ja ukkostakin on odotettavissa – tarjolla myös hillitympiä kesälämpötiloja
  Uutiset |

  Matalapaineet ottamassa vallan säästä: Sateita riittää ja ukkostakin on odotettavissa – tarjolla myös hillitympiä kesälämpötiloja

  Sadepilviä järven yllä
  Alkuviikon aikana pilvisen sään ja paikoin runsaan sateen alue kulkee Suomen poikki. Ensimmäiset sateet saadaan maanantaina lännessä, tiistaina sadetta on liikkeellä vielä idässä sekä pohjoisessa. Kuva: Joanna Rinne

  Kuuman ja pitkälti kuivan kesäsään jälkeen on vuorostaan tullut aika ottaa vastaan sateita sekä matalampia päivälämpötiloja. Sää on ensi viikolla epävakaista ja monin paikoin selvästi viime päiviä pilvisempää. Myös ukkosta on odotettavissa.

  Etenkin kuivaksi päässeelle maastolle sade tarjoaa helpotusta, mutta kaupunki- ja taajama-alueilla runsaimmat sateet voivat kohottaa paikallisen tulvimisen riskiä.

  Sateet rantautuvat Suomeen

  Atlantilta on ensi viikolla ohjautumassa matalapaineita pohjoisen Euroopan ylle. Nämä tuovat mukanaan sateita sekä pilvisempää ja ajoittain tuulisempaa säätä. 

  Ensimmäinen, paikoin runsas sadealue saapuu meille maanantaina lounaasta. Sadealue leviää päivän mittaan maan länsiosan sekä maanantai-iltaa kohti myös maan pohjoisosan ylle ja pilvisyys lisääntyy. Paikoin myös ukkonen voi jyrähdellä. 

  Päivällä Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapin pohjoisosassa voi tulla myös paikallisia sateita jo ennen sadealueen saapumista. Idässä sää pysyy vielä monin paikoin poutaisena ja aurinkoakin näkyy, vähitellen lisääntyvän pilvisyyden lomasta.

  Salamointia Lappajärvellä elokuussa 2018.
  Keskiviikon epävakaassa säässä ukkoskuurot ovat mahdollisia monin paikoin. Kuva: Anne Keskivinkka, Arkistokuva

  Tiistaiyönä sadealue siirtyy pilvisen sään kera kohti itää sekä pohjoista, lännestä enimmät sateet väistyvät. 

  Tiistain aikana runsaat sateet ovat yhä mahdollisia maan itäosasta Lappiin ja sää on pilvinen. Muualla maassa saattaa siellä täällä syntyä sadekuuroja ja lännestä pilvipeite rakoilee.

  Viikon puolivälissä sää jatkuu matalapainevoittoisena. Monin paikoin syntyy sadekuuroja ja pilvisyys voi kasvaa runsaaksi, ukkosta on myös odotettavissa.

  Loppuviikolla Suomi on yhä todennäköisesti matalapaineiden reitillä. Sekä ylitse pyyhkäisevät sadealueet että laajalti epävakaisessa säässä syntyvät kuurosateet ovat mahdollisia.

  Sateenkaari ja kesämaisema
  Sateenkaari ja kesämaisema Kuva: Foreca

  Viileämmän sään vuoro

  Kaikkoavan kuumuuden jälkeen sää voi tuntua viileältä ensi viikolla. 

  Alkuviikon poutaisemmilla alueilla päivälämpötila kohoaa kuitenkin 20 asteen vaiheille – pitkälti ajankohdalle tavanomaisempiin, päivän korkeimpiin lukemiin. Sateessa lämpötila on päivällä enimmäkseen 13...18 asteessa, pohjoisempana Lapissa paikoin alle 10 asteessa.

  Viikon puolivälin vaiheilla luoteen puolelta saattaa päästä kiepsahtamaan ylle viileämpää ilmaa, jonka alla maan pohjoisosassa päivälämpötila voisi sateettomillakin alueilla jäädä 10...15 asteeseen, Lapissakin laajemmin alle 10 asteen. 

  Jenna Salminen

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa