Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viikon sää: Talvi muistuttelee vielä itsestään – “Perjantaissa aineksia jopa myrskyksi”! Euroopassa helle vaihtui lumisateisiin
  Uutiset |

  Viikon sää: Talvi muistuttelee vielä itsestään – “Perjantaissa aineksia jopa myrskyksi”! Euroopassa helle vaihtui lumisateisiin

  Talventähdet puskevat lumen läpi.
  Tällä viikolla tulee ajoittain lumi- ja räntäsateita. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 5.4.2021

  Viikon sää on vaihtelevaa. Sateita tulee ajoittain myös lumena ja räntänä. Lumisateita nähdään paikoin muuallakin Euroopassa tällä viikolla, sillä viime viikon kesäinen aalto on vaihtunut Euroopassa jopa 10–20 astetta viileämpiin lämpötiloihin.

  Suomi kuuluu tällä viikolla laajan matalapaineen vaikutuspiiriin. Maan yli liikkuu sateita lähes päivittäin eri olomuodoissa. Tiistaina lunta ja räntää on tullut myös maan eteläosassa.

  – Viikon edetessä sateet tulevat etelässä pääosin vetenä, maan keskiosassa kaikissa olomuodoissa ja pohjoisessa pääosin lumena, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Tiistaina saderintama hajanaisine sateineen on ollut liikkeessä Suomen yllä. Lisäksi iltapäivällä tulee yleisesti sadekuuroja, paikoin aurinko pilkahtelee.

  – Sateet tulevat päivän edetessä etelässä enimmäkseen vetenä tai räntänä, maan keskiosassa pääosin märkänä lumena ja pohjoisessa lumena tai märkänä lumena, Joanna Rinne sanoo.

  Lumisateita Tuusulassa huhtikuussa.
  Tiistaina lumisateita on tullut maan eteläosassa asti. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 6.4.2021

  Lounaistuuli on tiistaina puuskaista etenkin maan etelä- ja keskiosassa. Tuuli puhaltaa puuskissa 10–15 m/s.

  Keskiviikon vastaisen yön alimmat lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa −1 ja +1 asteen välillä. Lapissa on 1–4 pakkasastetta.

  Keskiviikkona paikoin vettä, räntää ja lunta – torstaina laajalti aurinkoa

  Keskiviikkoaamuna kapea sadenauha vesi-, räntä- ja lumisateita kulkee maan lounaisosasta Kainuuseen. Myös pohjoisempana tulee paikallisia sateita, lähinnä lumena. Etelässä ja idässä on aamulla aurinkoista. 

  – Päivän edetessä kapea sadenauha siirtyy hieman idemmäksi, vaikka painottuu silti yhä maan lounaisosaan, maan keskiosaan ja sieltä Kainuun tuntumaan. Lounaassa sateet tulevat vetenä, muualla märkänä lumena tai lumena. Muualla maassa aurinko paistaa monin paikoin, vaikka kuurosateitakin tulee siellä täällä.

  Päivälämpötila on keskiviikkona poutaisilla alueilla maan etelä- ja keskiosassa 3–7 astetta, sateisilla alueilla 1–3 astetta. Pohjoisessa lämpötilat ovat −1 ja +4 asteen välillä.

  "Perjantaissa on aineksia jopa myrskyksi. Merialueilla voi odottaa ainakin myrskypuuskia, maa-alueillakin on ennusteessa jopa tuulituhoja aiheuttavia puuskia."

  Torstain vastaiseksi yöksi sää selkenee suuressa osassa maata, Lapin yli liikkuu lumisateita.

  – Yöllä pakkasta on koko maassa etelän parista asteesta Pohjois-Lapin jopa yli 10 asteeseen, Joanna Rinne ennustaa.

  Kyrönjoen rannalla vesi peitti jo rantakasvillisuutta.
  Kevättulvien kausi on käynnissä. Kyrönjoen rannalla vesi peitti jo rantakasvillisuutta. Kuva: Matti Hietala, 3.4.2021, Vähäkyrö

  Torstai on pääosin aurinkoinen ja poutainen päivä lähes koko maassa. Maan länsipuoliskolla sekä Itä-Lapissa tulee kuitenkin iltapäivällä paikallisia ja vähäisiä räntä- tai lumikuuroja.

  Päivälämpötila on torstaina lännessä 2–6 astetta, idässä 4–7 astetta ja Lapissa −3 ja +3 asteen välillä.

  Perjantaina mahdollisuudet jopa myrskyyn

  Tämän hetken ennusteen mukaan perjantaina tuuli voimistuu, sää pilvistyy ja Suomeen leviää lännestä sateita.

  – Perjantaissa on aineksia jopa myrskyksi. Merialueilla voi odottaa ainakin myrskypuuskia, maa-alueillakin on ennusteessa jopa tuulituhoja aiheuttavia puuskia. Ennustetta on kuitenkin syytä vielä seurata, sillä tuuli on yksi huonoimmin ennustuvia suureita pidemmälle säätä katsottaessa, muistuttaa Joanna Rinne.

  Perjantain sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa kaikissa olomuodoissa, Lapissa lähinnä lumena. Lämpötilat jäävät hieman edellispäiviä viileämmiksi. 

  – Lauantaina sateita tai sadekuuroja tulee vielä yleisesti. Sunnuntaiksi ennusteet näyttävät, että Suomeen saattaisi virrata kuivempaa ja lämpimämpää ilmaa, Joanna Rinne toteaa.

  Euroopassa raju käänne – helteestä lumisateisiin ja yöpakkasiin

  Sää on kylmentynyt laajalti Euroopassa viime viikkoisen kesäisen aallon jälkeen. 

  Viime viikolla Euroopassa oli jo laajalti 20–30 asteen lämpötiloja, monissa maissa rikottiin jopa maaliskuisia lämpöennätyksiä. Nyt lämpö on vaihtunut yöpakkasiin ja lumisateisiin. Lunta on jo alkuviikolla satanut paikoin esimerkiksi Saksassa, Alankomaissa, Belgiassa, Tanskassa ja Isossa-Britanniassa. Myös lähivuorokausina lumisateet ja yöpakkaset ovat mahdollisia laajalti Euroopassa.

  Lue seuraavaksi: Kevät toi tulvat – katso kuvat!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 6.4. klo 14.23

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa