Sääuutiset ja blogi> Viileämpi jakso alkoi: ”Ensi viikolla Suomea uhittelee hyvin kolea ilma…
Uutiset |

Viileämpi jakso alkoi: ”Ensi viikolla Suomea uhittelee hyvin kolea ilma – kylmänpurkutilanteet pohjoisnavalta mahdollisia”

Hiipuvia kuuropilviä kevätiltana
Sää on alkanut viiletä. Loppuviikolla tulee paikoin myös sateita. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 24.5.2023

Kesäisten ja lämpimien päivien jälkeen edessä on nyt viileämpi jakso. Loppuviikolla nähdään aurinkoa, sadekuuroja ja laajempiakin sadealueita. Öisin voi olla paikoin pakkasta tai hallaa. Ensi viikon ennusteet ovat vielä vaihdelleet, mutta ainakin osassa maata edessä voi olla koleita päiviä.

Sää on jo viilentynyt alkuviikon kesäisistä lukemista.

– Lämpimin asetelma päättyy ja edessä on epävakaisempi ajanjakso, jonka aikana lähinnä etelässä on mahdollisuus ajoittain vähän kesäisempiin lukemiin. Keski- ja Pohjois-Suomessa voi tarvita vielä toppatakkia, varsinkin aamuisin, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Ensi viikolla edessä on jo vaihdos toukokuusta kesäkuuhun. Lauantaina 3. kesäkuuta juhlitaan koulujen päättäjäisiä ja lakkiaisia.

Ensi viikon sääennusteet ovat vielä vaihdelleet kylmemmän ja lämpimämmän vaihtoehdon välillä. Lisäksi maan eri osissa voi olla isohkoja eroja.

– Ensi viikon ennuste on vielä epävarma, mutta Suomea uhittelee hyvin kolea ilma. Kylmänpurkutilanteet pohjoisnavalta asti ovat mahdollisia, sillä maan keski- ja pohjoisosaan saapuvat ilmavirtaukset voivat olla aina pohjoisnavalta saakka. Eli mahdollisesti ankea käänne juuri kun kesäkuu on alkamassa ja lakkiaiset edessä. Mutta ennuste on siis yhä epävarma, Markus Mäntykannas sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Loppuviikon öinä paikoin pakkasta ja hallaa

Torstaina 25. toukokuuta Suomen yli kulkenut kylmä säärintama viilensi sään.

Perjantain vastaisena yönä Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla oli paikoin yöpakkasta. Etelässä asti oli paikoin hallaa.

Katso videolta loppuviikon ennuste!

– Eteläiseen Suomeen kehittyy perjantain aikana matalapaineen osakeskus, johon liittyy sateita maan etelä- ja keskiosassa. Paikoin myös ukkostaa. Lapissa tulee kuurosateita, Markus Mäntykannas kertoo.

Sää viilenee entisestään.

– Lämpötilat ovat perjantaina laajalti enää 10–15 astetta, sateisimmilla alueilla on viileämpääkin. Etelässäkin jäädään paikoin alle 10 asteeseen, jos kunnolla sataa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantain vastaiseksi yöksi sää selkenee. Yöllä on edelleen hallanvaaraa ja paikoin yöpakkasia.

Lue myös: Mikä on hallan ja yöpakkasen ero?

Viikonloppuna aurinkoa, sadekuuroja ja laajempia sateita – Lapissa voi tulla paikoin jopa räntää

Lauantaina luoteesta virtaa Suomeen viileää ilmaa. Iltapäivällä pilvisyys vaihtelee. Aurinkoa nähdään monin paikoin, paikoin tulee kuurosateita.

Ylimmät lämpötilat ovat lauantaina etelärannikolla 15–17 astetta, muualla maassa pääosin 10–15 astetta. Lapissa voi olla viileämpääkin.

Sunnuntaina lounaistuuli voimistuu. Suuressa osassa maata sää on pilvistä. Sateitakin on saapumassa Suomeen.

– Länteen ja pohjoiseen leviää sunnuntaina päivän aikana sadealue, Enontekiöllä voi tulla räntää. Osaan Suomea virtaa kuitenkin jo vähän lämpimämpää ilmaa, Markus Mäntykannas ennustaa.

Etelässä ja Ahvenanmaalla voidaan sunnuntaina käväistä lähellä 20 asteen lukemia, muualla lämpötila on laajalti 10–15 astetta. Lapin sateessa on kuitenkin koleampaa.

Pilvinen kevätaamu Turussa.
Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 25.5.2023

Miltä näyttää ensi viikon sää?

Ensi viikon ennusteet ovat vielä vaihdelleet, mutta torstaina 25. toukokuuta tehdyn ennusteen mukaan ensi viikon alussa sää voisi olla etelässä taas hieman kesäisempää. Muualla maassa sen sijaan olisi viileämpää.

– Lämpötilat saattavat olla ensi viikon alussa etelässä noin 20 astetta, mutta tuore ennuste on aiempia ennusteita viileämpi. Ennusteessa on siis yhä epävarmuutta sunnuntain jälkeen. Keski- ja Pohjois-Suomessa on tämän ennusteen mukaan alkuviikolla huomattavasti viileämpää, päivälämpötilat olisivat 10 asteen molemmin puolin. Maan keski- ja pohjoisosan sää näyttää pilviseltä, lisäksi tulossa olisi kuurosateita ja ajoittain jatkuvampaa sadetta, Markus Mäntykannas kertoo.

Ennuste iltapäiville 29.–30.5.2023.
Ennuste iltapäiville 29.–30.5.2023.

Tämän hetken ennusteen mukaan paluuta kovin lämpimään ei olisi näkyvissä ensi viikon edetessäkään, mutta ennuste on siis edelleen epävarma.

– Tämänhetkisen ennusteen perusteella lähinnä etelässä lämpötila olisi ensi viikon edetessä yli 15 astetta, mutta kolea ilma voi valahtaa eteläänkin viikonlopuksi. Matalapaineita liikkuu ensi viikolla Suomen pohjoispuolitse kohti itää. Ajoittain tulisi siis sateita tai kuurosateita. Keski- ja Pohjois-Suomessa näyttää vuodenaikaan nähden viileältä säältä, Markus Mäntykannas toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Koko kesän pitkä ennuste: ”Näyttää sellaiselta kesäsäältä, jota moni kaipaa, mutta osa taas ei” – katso kesä–elokuun ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 26.5.2023 klo 14.40

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat