Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuumuus korventaa Eurooppaa, Yhdysvalloissa vaarallista hirmuhellettä – Kuolemanlaaksoon yli +50 astetta
  Uutiset |

  Kuumuus korventaa Eurooppaa, Yhdysvalloissa vaarallista hirmuhellettä – Kuolemanlaaksoon yli +50 astetta

  Lämpöaalto valtaa alaa Euroopassa.
  Lämpöaalto valtaa alaa Euroopassa.

  Lämpötilat kipuavat tällä viikolla kuumiin lukemiin sekä laajalti Euroopassa että Yhdysvaltojen lounais- ja länsiosassa, paikoin keskiosassakin.

  Suomeen ennustetaan loppuviikolle ja ensi viikolle paikoin 30 asteen tai jopa sen ylittäviä lämpötiloja. Kuumaa on myös laajalti muualla Euroopassa tämän viikon aikana.

  Espanjassa ja Etelä-Ranskassa mitattiin tiistaina yli 35 asteen lukemia, Espanjassa jopa 36–37 astetta.

  – Keskiviikkona Ranskassa on laajalla alueella 30–35 astetta. Torstaina lämpö siirtyy vähän itään päin: Ranskan itäosasta Saksaan ja Puolan länsiosaan lämpötilat ovat päivällä 30 asteen molemmin puolin, ennustaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Näin lämmin ilmamassa etenee Euroopassa – katso video!

  Perjantaista alkaen lämpötila kohoaa Keski-Euroopassa paikoin lähes 35 asteeseen Saksan pohjoisosassa ja Puolassa asti, paikoin Ruotsissakin ollaan 30 asteen tienoilla. Loppuviikolla lämpö leviää yhä kauemmas itään ja pohjoiseen.

  – Viikonloppuna lämpötila nousee 30 asteen tienoille tai joitakin asteita sen yläpuolelle Ranskasta Ruotsiin aina Tukholman seudulle asti, idempänä Baltiaan ja Suomeenkin saakka. Eri päivinä lämpimimmät alueet ovat hieman eri paikoissa Euroopassa, mutta helteinen sää on levittäytynyt käytännössä ensin suureen osaan läntistä Eurooppaa, sitten viikonloppuna myös itään sekä paikoin Pohjois-Eurooppaan.

  Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon puolella kuumuus keskittyy enemmän Euroopan itäosaan, läntisessä Euroopassa kuumuus jo hellittää.

  Yhdysvalloissa varoitetaan kovasta kuumuudesta – öisinkin 30 astetta

  Yhdysvaltojen lounais- ja länsiosassa, paikoin keskiosassakin, kärsitään tällä viikolla vielä Eurooppaakin kuumemmista lämpötiloista. Yhdysvaltojen sääpalvelu National Weather Service on kuvaillut kuumuutta vaaralliseksi ja ennätyksiä rikkovaksi.

  – Yhdysvaltojen lounaisosassa, etenkin Kaliforniassa, Nevadassa ja Arizonassa, on menossa kova helleaalto. Lämpötila kohoaa paikoin 45 celsiusasteen tienoille, jopa lähemmäs 50 asteen lukemia. Esimerkiksi Las Vegasin lämpöennätys on 47,2 astetta, jota voidaan nyt kolkutella.

  – Kuolemanlaaksossa mennään 50 asteen yläpuolelle. Maailman mittaushistorian lämpöennätys on mitattu samalla alueella ja nyt voidaan päästä joidenkin asteiden päähän siitä, mutta itse ennätys tuskin on vaarassa, Anna Latvala toteaa.

  Maailman lämpöennätys on Kuolemanlaaksosssa Kaliforniassa 10. heinäkuuta 1913 mitattu 56,7 astetta.

  Helleaalto piinaa Yhdysvalloissa.
  Yhdysvaltojen lämpöaallossa ollaan paikoin yli 45 asteen lukemissa, Kuolemanlaaksossa mennään yli 50 asteen. Lämpötilat pysyvät öisinkin jopa 30 asteen yläpuolella.

  Kuumuus ei hellitä Yhdysvaltojen lämpöaallon alueella öisinkään.

  – Lämpötila voi jäädä öisinkin yli 30 asteeseen. Tukahduttava kuumuus aiheuttaa terveysongelmia ja luontokin kuivuu. Suomessa vastaavaan lämpötilaan päästään vain päivällä kovan helteen aikana, kuten nyt tällä ja ensi viikolla, Anna Latvala toteaa.

  Lue myös: Missä ovat maapallon kuumimmat alueet?

  Kuumuutta riittää Yhdysvalloissa myös paikoin Kalliovuorten itäpuolelle, etenkin Kansasiin ja Nebraskaan. Lämpötila nousee osassa näitä osavaltiota tällä viikolla 40 asteen tienoille.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste hehkuu lämpöä: Edessä paahtava helleaalto – miten käy juhannuksen?

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 16.6. klo 14.43

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa