Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste hehkuu lämpöä: Edessä paahtava helleaalto – miten…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste hehkuu lämpöä: Edessä paahtava helleaalto – miten käy juhannuksen?

Kesälämpöä Vaasassa.
Ennusteissa on lämpimiä kesäpäiviä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 6.6.2021

Neljä viikkoa käsittävän tuoreen kuukausiennusteen mukaan kesä jatkuu Suomessa tavanomaista lämpimämpänä. Ennen juhannusta ennusteissa on paikoin jopa 30 asteen ylittäviä lämpötiloja. Juhannusviikko kokonaisuudessaan näyttää kuukausiennusteen perusteella 4–6 astetta keskimääräistä lämpimämmältä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan edessä on kuumaa kesäsäätä.

Korkeapaine vahvistuu Suomeen tämän viikon mittaan. Viikko on kokonaisuutena ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi eteläisessä ja keskisessä Suomessa. 

– Etelässä tämän viikon keskilämpötila on 3–5 astetta ja maan keskiosassa 2–3 astetta vuodenajan keskiarvoa lämpimämpi. Lapissa ollaan laajalti vuodenajan keskiarvon tasolla, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ennusteen mukaan sää lämpenee torstaina paikoin 25–26 asteen lukemiin maan etelä- ja keskiosassa. Perjantaina voidaan yltää jo 25–27 asteeseen, mahdollisesti jopa 30 asteen tienoille. Lauantaina maan etelä- ja keskiosan ennusteissa on 25–30 astetta, sunnuntaina jopa 27–31 astetta.

Lue myös: Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?

Lappiin asti helle ei näytä tällä viikolla yltävän. Siellä lämpötilat ovat torstaista lauantaille 15–20 asteessa, sunnuntaina 12–18 asteessa. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesäkuun puolivälissä maan eteläosassa 18–22 astetta, maan keskiosassa 16–20 astetta ja pohjoisessa 14–20 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 12–14 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Sateiden osalta Suomi jakaantuu tällä viikolla kahtia suhteellisen vähäsateiseen maan eteläosaan ja runsassateiseen maan pohjoisosaan.

– Pohjoisen runsaat sateet selittyvät tiistain Vieno-myrskyyn liittyvillä sateilla sekä maan pohjoisosan yli viikonloppuna liikkuvilla sateilla. Viikonloppuna helleilmamassa valtaa eteläisen Suomen, kun taas pohjoisessa Suomessa sää on vielä viileämpi ja sateinen.

Myös muualla Euroopassa kuumaa

Lämpöä riittää Suomen lisäksi tällä viikolla muuallekin Eurooppaan.

– Levittäytyvä kuumuus ei ole vain Suomen asia – keskimääräistä lämpimämmän ilman vyöhyke ulottuu Välimereltä Keski-Eurooppaan ja sieltä Tanskan yli Etelä-Ruotsiin, eteläiseen ja keskiseen Suomeen ja vielä eteenpäin Venäjälle, Joanna Rinne kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Etelä- ja Keski-Euroopan ennusteissa onkin tällä viikolla 30–35 asteen lämpötiloja.

– Keskiviikkona Etelä- ja Keski-Euroopassa on jopa 30–33 astetta, torstaina samankaltaiset lämpötilat väistyvät muun muassa Espanjasta ja Britteinsaarilta ja painottuvat Keski-Eurooppaan. Perjantaina Saksassa voi olla jopa 35 astetta, lauantaina ja sunnuntaina samoin Keski-Euroopassa Italiasta Saksaan ja Puolaan. Ensi viikolla lämpimin ilma alkaa siirtyä idemmäksi.

Juhannusviikko jopa 4–6 astetta tavanomaista lämpimämpi

Juhannusviikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella Suomessa 4–6 astetta vuodenajan keskiarvoa lämpimämpi.

– Näyttää siltä, että juhannusviikon aluksi jopa 30 asteen päivälämpötilat jatkuvat osassa Suomea, Lapissakin lämpenee paikoin jopa helteiseksi asti, Joanna Rinne sanoo.

Juhannusviikko on ennusteen mukaan laajalti keskimääräistä vähäsateisempi, pohjoisessa Lapissa sademäärät ovat ennusteen mukaan hieman tavanomaista runsaampia.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Tämän ennusteen tekohetkellä 15. kesäkuuta 10 vuorokauden sääennusteet eivät vielä ulotu juhannukseen asti.

– Juhannusviikolla Euroopassa itäpainotteinen korkeapaine ja läntinen Atlantilta tuleva epävakaisempi ilmamassa käyvät vielä taistelua siitä, kumpi Suomessa tulee juhannuksen aikaan dominoimaan. Juhannusta edeltävien päivien sääkehityksen perusteella näyttää kuitenkin olevan hyvinkin mahdollista, että juhannuksena sää on epävakaista, mutta lämmintä. Odotettavissa voi olla sekä sadekuuroja että vuodenaikaan nähden korkeitakin lämpötiloja, toteaa Joanna Rinne.

Juhannusta on vietetty Suomessa aikojen saatossa monenlaisessa säässä.

– Tarkkoja tulevan juhannuksen ennusteita ei siis vielä ole, mutta tämän vuoden juhannus saattaisi juhannusta edeltävien päivien sääkehityksen perusteella olla siitä haitarin lämpimämmästä päästä, vaikka sadekuuroja saattaa siis ropista niskaan paikoin runsaastikin. Lämpimän ilman sadekuuroissa on myös ukkosen mahdollisuus, Joanna Rinne sanoo.

Viime vuonna juhannuksen aika oli osassa maata jopa helteinen. Juhannusaaton korkein lämpötila oli Salon 28,7 astetta ja juhannuspäivän Kokemäen 28,3 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Juhannuksen sää Suomessa tilastojen mukaan

Heinäkuinen auringonlasku Repovedellä Kouvolassa.
Viime vuonna kesä–elokuu oli keskilämpötilaltaan koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Kouvola, 3.7.2020

– Euroopassa suurin poikkeama keskimääräistä lämpimämmän sään suuntaan löytyy juhannusviikolla kuukausiennusteen mukaan Suomesta, Baltian maista ja Suomen itäpuolelta Venäjältä. Myös Keski-Euroopassa on laajalti lämpimämpää kuin tähän vuodenaikaan yleensä. Läntisessä Euroopassa jäädään vuodenajan keskiarvon tasolle tai jopa sitä viileämpiin lukemiin, kertoo Joanna Rinne.

Miltä näyttää kesän jatko?

Tällä hetkellä kuukausiennuste ennakoi Suomeen tavanomaista lämpimämmän sään jatkoa myös juhannuksen jälkeen.

– Vaikka poikkeamien värit kuukausiennusteelle ominaisesti liudentuvat sitä enemmän, mitä pidemmälle ennuste etenee, käytännössä koko Euroopassa, myös Suomessa, kesä–heinäkuun vaihteen viikko on ennusteessa vuodenaikaan nähden lämmin. Myös sateet jäänevät suuressa osassa Eurooppaa vuodenajan keskiarvoa vähäisemmiksi, Joanna Rinne toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesä–heinäkuun vaihteessa maan eteläosassa 20–22 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa 16–22 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 14–16 astetta.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

– Heinäkuun 5. päivä alkava viikko näyttää mahdollisuutta sille, että vuodenaikaan nähden lämmin sää jatkuu meillä yhä, mutta sää saattaa Keski- ja Pohjois-Euroopassa yleisesti muuttua sateisemmaksi. Neljän viikon päähän ulottuva kuukausiennuste on kuitenkin jo hyvinkin epävarma. Kuukausiennusteen kartat näyttävät aina viikon säätilaa kokonaisuutena keskiarvoihin nähden. Viikon sisällä voi kuitenkin tapahtua poikkeamia ennusteen sanomasta – eli aurinkoiselta ja vähäsateiselta näyttävään viikkoon saattaa mahtua viileämpi sadepäiväkin väliin, Joanna Rinne muistuttaa.

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue myös: Yllättävä kesän pitkä ennuste – tältä näyttää heinä–syyskuun tilanne!

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 15.6.2021 klo 17.36

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat