Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Vieno-myrsky on katkonut sähköt yli 60 000 taloudelta – näin mytäkkä etenee: "Kesämyrskyissä yllättävä tuhopotentiaali"
  Uutiset |

  Vieno-myrsky on katkonut sähköt yli 60 000 taloudelta – näin mytäkkä etenee: "Kesämyrskyissä yllättävä tuhopotentiaali"

  Vieno-myrsky on katkonut puita ja aiheuttanut sähkökatkoja eri puolilla Suomea.
  Vieno-myrsky on katkonut puita ja aiheuttanut sähkökatkoja eri puolilla Suomea. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 15.6.2021

  Tänään on jo järjestyksessään vuoden 17. myrskypäivä, kun tilastollisesti myrskyjä esiintyy keskimäärin noin 11,5 kappaletta kesäkuun puoliväliin mennessä. Vieno-myrsky on tuonut myrskypuuskia sisämaahan, ja tiistaina puolenpäivän maissa sähköttä on Energiateollisuuden mukaan ollut enimmillään yli 60 000 taloutta eri puolilla Suomea.

  Vieno-myrsky aiheuttaa voimakkaita, puuskaisia tuulia vielä iltapäivällä maan keski- ja pohjoisosassa, mutta iltaa kohden tilanne on rauhoittumassa. Lisää sähkönjakeluhäiriöitä todennäköisesti vielä ilmaantuu aamu- ja iltapäivän kuluessa, mutta huippu todennäköisesti saavutettiin klo 12 tuntumassa.

  Voimakkaimmat tuulet lännessä

  Vieno-myrsky on voimistanut keskituulen nopeuden myrskylukemiin (yli 21 m/s) läntisillä merialueilla. Hetkellisesti tuuli on yltynyt myrskylukemiin myös sisämaassa tuulen puuskien yhteydessä.

  Voimakkain 10 minuutin keskituulen nopeus on klo 14:30 mennessä havaittu Kaskisilla, 22,3 m/s. Voimakkain yksittäinen tuulen puuska tulee myös Kaskisten Sälgrundin havaintoasemalta ja se on 28,3 m/s.

  Mantereen puolella voimakkain puuskatuuli on ollut Tampereen Siilinkarilla mitattu 24 m/s.

  Voimakkaimmat tuulen puuskat klo 14:30 mennessä
  Tuulen puuska (m/s)Havaintoasema
  28,3Kaskinen Sälgrund
  27,0Maalahti Strömmingsbådan
  27,0Korsnäs Bredskäret
  26,0Rauma Kylmäpihlaja
  24,3Kristiinakaupunki Majakka

  Myrsky rauhoittuu illaksi, sadekertymät suuria

  Matalapaineen keskus syveni viime yön aikana Selkämeren ja Merenkurkun yllä, mutta kun se matkaa mantereen halki kohti Lappia, alkavat tuulet vähitellen heiketä.

  Tuulituhot näyttävät kuitenkin vielä mahdollisilta aamupäivän ja iltapäivän tunteina varsinkin maan keskivaiheilla, Kainuussa ja mahdollisesti myös Koillismaalla. Tuuli voi puuskissa yltyä myrskylukemiin, vaikka matalapaine itsessään alkaa jo hiljalleen heiketä.

  Todennäköisesti sähkökatkojen huippumäärä saavutetaan aamupäivän aikana ja iltapäivän mittaan sähköttömien talouksien määrä alkaa jo laskea.

  Tuulen lisäksi myös sade piiskaa tänään. Maan länsi- ja pohjoisosassa sademäärät kasvavat suuriksi ja paikoin vettä ropisee yli 30 millimetriä vuorokauden aikana, eli karkeasti ottaen puolet koko kesäkuun normaalista sademäärästä.

  Vieno-myrsky on riepotellut erityisesti maan länsi- ja keskiosaa. Tuulet ovat maa-alueillakin yltyneet myrskylukemiin.
  Vieno-myrsky on riepotellut erityisesti maan länsi- ja keskiosaa. Tuulet ovat maa-alueillakin yltyneet puuskissa myrskylukemiin. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 15.6.2021

  Kesämyrskyissä yllättävä tuhopotentiaali

  Jos Vienon kaltainen myrsky olisi iskenyt talvikuukausina, tuulituhot olisivat todennäköisesti jääneet selvästi pienemmiksi. Kesäisin myrskytuhopotentiaali on siis talviaikaa suurempi, sillä puustoa pääsee kaatumaan herkemmin.

  Maaperä on nyt roudaton ja pehmeä, ja tämän lisäksi puissa on paljon täysikasvuisia lehtiä, jotka lisäävät puun kuormaa. Tämä yhdistelmä saa puun kaatumaan herkemmin kuin vastaavassa tilanteessa talvisin, jolloin routa ja kova maaperä sitovat puun juuren ja pitelevät sitä paremmin pystyssä.

  Vieno-myrsky ei kuitenkaan ole millään mittapuulla poikkeuksellinen, sillä aikaisemmat kesämyrskyt ovat aiheuttaneet tuntuvasti pahempaakin vahinkoa. Vuosi sitten kesäkuun 30. päivänä raivonnut Päivö-myrsky katkoi sähköt peräti 100 000 taloudelta.

  Tilastojen mukaan Suomessa on kesäkuussa keskimäärin yksi myrskypäivä.

  Puu kaatui Saarikellon päiväkodin päälle Kuopiossa Päivö-myräkässä 30. kesäkuuta 2020.
  Puu kaatui Saarikellon päiväkodin päälle Kuopiossa Päivö-myräkässä 30. kesäkuuta 2020. Kuva: Antti Kemppinen, Kuopio, 1.7.2020

  Lähetä myrskykuvasi Forecalle!

  Saitko ikuistettua Vieno-myrskystä tai sen tuhoista kuvan?

  Lähetä sääkuvasi meille, niin saatamme julkaista sen myöhemmin sääuutisissamme tai sosiaalisessa mediassa.

  Katsothan tarkemmat ohjeet täältä!

  Lue seuraavaksi: Miten myrskyt syntyvät ja milloin Suomessa myrskyää eniten?
   

  Artikkeliin päivitetty klo 14:38 sähköttömien talouksien lukumäärä ja tuulen nopeudet.

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 15.6. klo 14.38

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa