Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Helle tuo jopa +28 asteen lukemia, idästä lähestyy yllättävä tilanne: “Katse taivaalle – värikkäät ilmiöt mahdollisia”
  Uutiset |

  Helle tuo jopa +28 asteen lukemia, idästä lähestyy yllättävä tilanne: “Katse taivaalle – värikkäät ilmiöt mahdollisia”

  Suomessa on vallinnut lämmin ja aurinkoinen korkeapainesää.
  Sää on nyt kesäisen lämmintä laajalla alueella. Lähipäivinä edessä voi olla näyttäviä auringonlaskuja ja auringonnousuja Suomeen saapuvien maastopalojen savujen takia. Arkistokuva: Matti Hietala, Lohtaja, 22.5.2020

  Lämpötila kipuaa Suomessa viikon puolivälin tienoilla paikoin jopa 26–28 asteen lukemiin, loppuviikolla sää viilenee. Samalla myös sateet ja ukkoset yleistyvät. Venäjältä on kulkeutumassa lähipäivinä Suomeen maastopalojen savuja, jotka saattavat saada aikaan erityisen värikkäitä auringonnousuja ja auringonlaskuja.

  Tiistaina eteläisessä Suomessa ylitettiin helleraja ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Päivän korkein lukema mitattiin Hyvinkäällä, 25,4 astetta. Jako etelän ja pohjoisen Lapin välillä oli kuitenkin suuri, esimerkiksi Kilpisjärvellä ja Enontekiön Näkkälässä tiistain korkein lämpötila oli vain 4,0 astetta.

  Keskiviikkona korkeimmat lämpötilat ovat jopa 26–28 stetta.

  – Keskiviikkona Oulun eteläpuolella on eri sääasemilla mahdollisuus rikkoa helleraja, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Maan etelä- ja keskiosan sekä ja Lapin välillä on yhä voimakas lämpötilaero.

  – Etelä- ja Keski-Lapissa on edelleen rintamavyöhyke sateineen. Sen eteläpuolella on täysi kesä valloillaan, rintaman pohjoispuolella on selvästi viileämpää säätä, lämpötilat jäävät 5–10 asteen välille.

  Tältä näyttää helatorstain ennuste

  Tämän hetken ennusteen mukaan etelässä on helatorstaina vähän keskiviikkoa viileämpää, mutta edelleen kesäisen lämmintä.

  – Lämpimin sektori on torstaina keskisessä Suomessa. Lämpimintä on mahdollisesti Pohjanmaan suunnalla, 26–27 astetta. Lapissa on yhä rintamavyöhyke, joka etenee hieman pohjoisemmaksi keskiviikon tilanteesta. Äärimmillään tilanne on se, että Käsivarressa tulee räntää ja etelämpänä paistatellaan helteessä, Markus Mäntykannas sanoo.

  Lue myös: Uusi kuukausiennuste: Hellelämpö voi jäädä lyhyeen – “Jos olet kesää kaipaillut, niin carpe diem – tartu hetkeen”

  Torstaina paikallisia kuurosateita voi tulla etenkin kaakossa, mahdollisesti myös lounaassa. Myös yksittäiset ukkoset ovat mahdollisia. 

  Maastopalojen savuja idästä Suomeen – näyttävät auringonlaskut mahdollisia

  Torstaiksi Suomeen odotellaan lämmön lisäksi myös idästä kulkeutuvia maastopalojen savuja. Paloja riehuu Venäjällä Omskin alueella. 

  – Omskin läheisyydessä on ollut pitkään kuumaa ja kuivaa, eli otolliset olosuhteet maastopalojen synnylle. Maastopalojen savua kulkeutuu lähipäivinä kohti Suomea kaakkois- ja itävirtausten mukana. Torstain aikana savun ennakoidaan saavuttavan eteläisen ja keskisen Suomen.

  Lue myös: Rusko – miksi auringonlasku on punainen?

  Maastopalojen savut voivat saada aikaan väriä taivaalle.

  – On mahdollista, että Suomessa nähdään aika hulppeita auringonnousuja ja auringonlaskuja. Kun maastopalojen pienhiukkaset kulkeutuvat ylempänä ilmakehässä virtausten mukana, ne luovat olosuhteet hyvin värikkäille auringonlaskuille valon taittuessa ilmakehässä. Torstaina siis katse taivaalle, siellä voi näkyä aika värikästä ilmiötä, Markus Mäntykannas toteaa.

  Auringonlaskun värit Hankoniemellä.
  Auringonlaskun värit Hankoniemellä toukokuussa 2020. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Hankoniemi, 22.5.2020

  Perjantain ja lauantain aikana savun ennustetaan leviävän kohti pohjoista Suomea. Pitoisuudet kuitenkin heikkenevät jo tässä vaiheessa.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Loppuviikolla viilenee, Lappiin jopa lunta – “Ukkoskausi potkaistaan käyntiin”

  Sään osalta perjantaina ilmamassa alkaa jo viiletä, mutta yli 20 asteen lukemat ovat yhä mahdollisia.

  – Perjantaina Suomeen tulee kunnolla kosteaa ilmaa Mustaltamereltä, kun matalapaineen keskus lähestyy Suomea. Maan keskivaiheilla tulee sade- ja ukkoskuuroja. Niiden myötä helle alkaa pikkuhiljaa purkautua.

  Perjantaina on edelleen kuitenkin Oulun korkeudella asti mahdollisuus 20 asteen lukemiin, vähän sen yläpuolellekin. 

  – On siinä ja siinä, meneekö enää perjantaina missään helleraja rikki. Todennäköisemmin ei, mutta jossain yksittäisellä havaintoasemalla niin voi tapahtua, jos aurinko pääsee lämmittämään pidempään. Lappi kylmenee selvästi, siellä ovat taas lumisateet mahdollisia. Päivän ylimmät lämpötilat ovat Rovaniemeltä pohjoiseen päin vain muutamassa lämpöasteessa.

  Viime vuonna 11. toukokuuta satoi lunta eteläisessä Suomessa. Vuonna 2020 toukokuussa ei ollut yhtään hellepäivää.

  Lauantaina lännestä lähestyy Suomea kylmä rintama.

  – Lauantaina voi kehittyä yhtenäisempiä ja laaja-alaisempia ukkoskuuroja. Näyttää siltä, että ukkoskausi potkaistaan kunnolla käyntiin viimeistään lauantaina, ellei jo perjantaina kehity laajempia ukkoskuuroja. Koko maan länsiosassa kannattaa varautua lauantaina ukkoskuuroihin. Paikoin sataa rankastikin, myös ukkospuuskat ovat mahdollisia.

  Ukkospuuskalla tarkoitetaan ukkoskuuron yhteydessä esiintyvää tuulenpuuskaa. Se saa alkunsa ukkospilvestä laskeutuvasta laskuvirtauksesta, joka leviää maan pinnalla eri suuntiin.

  – Paikallisesti voi olla melko voimakkaitakin puuskia. Etenkin vesistöille lähtöä suunnittelevien kannattaa huomioida tämä ja seurata sadetutkaa.

  Sunnuntaina sade- ja ukkoskuuroja ennustetaan maan etelä- ja länsiosaan. 

  – Jos aurinko paistaa, 20 asteen lukemat ovat sunnuntaina mahdollisia maan etelä- ja keskiosassa. Ensi viikolla edessä on muutos selvästi sateisempaan suuntaan, Markus Mäntykannas ennustaa.

  Viime vuonna 11. toukokuuta satoi lunta eteläisessä Suomessa. Vuonna 2020 toukokuussa ei ollut yhtään hellepäivää. Vuonna 2019 toukokuisia hellepäiviä oli kuusi, vuonna 2018 peräti 14 kappaletta.

  Lunta satoi Tuusulassa toukokuussa 2020.
  Lunta satoi Tuusulassa toukokuussa 2020. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 11.5.2020

  Lue seuraavaksi: Kesä edessä – lomat lähestyvät: Tällainen on kesä–elokuun pitkä ennuste!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  12.5.2020: Päivitetty ennustetta tuoreiden tietojen mukaan.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 12.5. klo 18.06

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa