Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Hellelämpö voi jäädä lyhyeen – “Jos olet…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Hellelämpö voi jäädä lyhyeen – “Jos olet kesää kaipaillut, niin carpe diem – tartu hetkeen”

Silmuja ja toukokuisia sateita.
Luonto vihertyy lähipäivinä, kun tällä viikolla mitataan jo kesäisiä lämpötiloja. Loppuviikolla ja ensi viikolla sateet yleistyvät. Kuvat: Pirjo Räisänen, Nokia, 5.5.2020 ja Ari Branthin, Tampere, 8.5.2021

Tämä viikko on Suomessa laajalti selvästi tavanomaista lämpimämpi, paikoin mitataan jopa hellelukemia. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää muuttuu kuitenkin lyhyen aurinkojakson jälkeen sateisemmaksi. Myös lämpötilat viilenevät.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uusi kuukausiennuste ennakoi Suomeen lähiviikoille vaihtelevaa säätä. Tällä viikolla lämpötilat kipuavat Suomessa jo 20–25 asteen lukemiin, paikoin yli 25 asteenkin. Helteen raja Suomessa on 25,1 astetta.

– Kuukausiennusteen sanoma on selvästi carpe diem, tartu hetkeen. Eli jos tykkää lämmöstä ja on kaipaillut kesää, niin kannattaa ottaa siitä ilo irti nyt. Kun mennään viikkoja eteenpäin, niin lämmin alue Suomen yltä näyttää häviävän ja väistyy idemmäs. Kesäkuun alkupuolella kehittymässä on jopa tavanomaista viileämpi asetelma. Jos tämä ennuste toteutuu, niin tämän viikon jälkeen ei ole uusista hellejaksoista merkkejä enää tällä kuukausiennustejaksolla, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Vuoden ensimmäiset hellelukemat tällä viikolla

Tällä hetkellä asetelmana on, että Suomen lounaispuolella on tavanomaista matalampi ilmanpaine, Venäjällä puolestaan korkeapaine.

– Näiden välistä Suomeen tulee tällä viikolla etelän ja kaakon suunnalta lämmintä ilmamassaa Mustaltamereltä. Alkuun on kuivaa, loppuviikolla kosteampaa. Viikon lopulla sateet ja ukkoset yleistyvät.

Viikon mittaan mitataan 20–25 asteen lämpötiloja, paikoin yli 25 astettakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lämpötilan osalta tämä viikko mennään selvästi tavanomaista lämpimämmässä säässä suuressa osassa Suomea. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi Oulun korkeudelle saakka, pohjoisempanakin näkyy 1–3 asteen poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan. Näyttää ihan mahdolliselta, että terminen kesäkin pääsisi alkamaan Etelä- ja Keski-Suomessa näinä päivinä, sanoo Markus Mäntykannas.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Pohjoiseen Lappiin kuukausiennuste ennakoi kuitenkin tälle viikolle hieman tavanomaista viileämpää.

– Pohjois-Lappi kuuluu selvästi kylmempään ilmaan. Tällä viikolla näkyy Lapin yllä myös tavanomaista sateisempi vyöhyke, siellä on liikkeellä sateita ilmamassojen rajavyöhykkeellä. Sateet voivat alkuun on räntääkin, Markus Mäntykannas toteaa.

Muualla Suomessa viikon sademäärä on melko lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista sateisemman puolella.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa toukokuun puolivälissä maan eteläosassa 14–18 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 12–16 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 4–10 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Ukkoskausi käyntiin – katso, missä pamahtaa loppuviikolla

Muualla Euroopassa on viime päivinä mitattu paikoin jo 25–30 asteen lukemia, jopa yli 30 astettakin, mutta sää on viilenemässä osassa Eurooppaa. Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on etenkin läntisessä ja eteläisessä Euroopassa ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpi, osassa itäistä Eurooppaa on tavanomaista lämpimämpää. Keskisessä ja läntisessä Euroopassa on myös laajalti keskimääräistä sateisempaa.

Ensi viikolla matalapaineita Suomeen

Jatkossa ilmanpaineasetelma on kehittymässä niin, että ensi viikolla Venäjällä olisi yhä tavanomaista korkeampaa ilmanpainetta, mutta poikkeama haalistuu vähitellen ennusteessa. Tavallista matalamman ilmanpaineen alue puolestaan tulisi selvemmin lähemmäs Suomea.

– Näyttää siltä, että matalapaineet sateineen pääsisivät ensi viikolla läpi kohti Suomea. Nämä matalapaineet ovat vaikeasti ennustettavissa, koska ne tulevat vähän epätyypillisestä suunnasta etelän ja kaakon väliltä, joten olemme hyvin alttiita muutoksille, Markus Mäntykannas sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Ensi viikolla kaikista lämpimin ilma on väistymässä Suomen itäpuolelle. Suomeen kuukausiennuste näyttää 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpää viikon keskilämpötilaa maan etelä- ja keskiosaan. Osaan pohjoista olisi tulossa keskimääräisiä lämpötiloja ja pohjoiseen Lappiin hieman tavanomaista viileämpää.

– Näyttää siltä, että olisimme aikalailla rajavyöhykkeellä ensi viikolla. Kaakon suunnalta pyrkii meille lämpöä. Jos aurinko paistaa, niin 20 astetta voi yhä ylittyä, mutta ehkä hellettä ei enää olisi. Samalla kuitenkin sateet ja mahdollisesti myös ukkoset yleistyvät.

Ensi viikko näyttääkin kuukausiennusteen mukaan koko Suomessa tavanomaista sateisemmalta.

– Itäiseltä Välimereltä Itä-Euroopan halki kohti Skandinaviaa ja Suomea yltää sateisemman alueen vyöhyke. Meille tulee matalapaineita ensi viikolla mahdollisesti jatkuvallakin syötöllä etelän suunnalta. Kannattaa varautua siihen, että aurinkoinen sää loppuu ja vaihtuu kosteaan ja sateiseen säähän, mutta silti ilma pysyy lämpimänä.

Lue myös: Onko toukohelle tavatonta? Katso tilastot

Mitä kuukausiennuste sanoo toukokuun lopusta?

Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää, että toukokuun loppupuolella korkeapaine vahvistuisi uudelleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Nyt korkeapaineen painopiste olisi Islannin edustalla. Tämä tietäisi meillä luoteen- ja pohjoisenpuoleisia ilmavirtauksia. Tämä ei ole ehkä mikään kaikkein lämpimin asetelma, mutta ei välttämättä se kylminkään, Markus Mäntykannas tuumaa.

Toukokuun viimeisellä kokonaisella viikolla poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on kadonnut kuukausiennusteesta Suomen osalta.

– Pikemminkin Keski- ja Pohjois-Eurooppaan alkaa muodostua vähän kylmemmän ilman poikkeama. Tämä viittaa mahdollisesti siihen, että luoteis- ja pohjoisvirtaukset voivat olla yleistymässä. Viileämpää poikkeamaa näkyy kesäkuun puolellakin, Markus Mäntykannas sanoo.

Sinivuokkoja Jyväskylässä toukokuun alussa 2021.
Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi kymmenen asteen yläpuolella. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 2.5.2021

Toukokuun viimeisellä viikolla ja kesäkuun alussa kuukausiennusteessa ei juurikaan näy enää poikkeamaa sateisuuden osalta Suomessa. Ennuste käy jo selvästi epävarmemmaksi.

Muualla Euroopassa toukokuun loppupuolisko menee kuukausiennusteen mukaan keskisessä ja läntisessä Euroopassa laajalti hieman tavanomaista viileämmässä säässä.

– Toukokuun 10. päivä alkavan viikon jälkeen kuumimman ilman painopiste siirtyy Venäjälle ja Turkkiin. Lisäksi Iberian niemimaalle alkaa kehittyä korkeapaine, joka mahdollisesti laajenee. Hellesektori levittäytyisi Espanja–Portugali–Ranska-akselille kesäkuun alkupuolella. Lähempänä kesäkuuta Välimeri olisi hellesektoria ja pohjoisempi Eurooppa viileämpi, Markus Mäntykannas ennustaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesälomat lähestyvät: Tällainen on kesä–elokuun pitkä ennuste!

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 11.5.2021 klo 18.15

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat