Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Ukkoskausi käyntiin – katso, missä pamahtaa loppuviikolla: "Suomi ainutlaatuisessa asemassa Euroopan mittapuulla"
  Uutiset |

  Ukkoskausi käyntiin – katso, missä pamahtaa loppuviikolla: "Suomi ainutlaatuisessa asemassa Euroopan mittapuulla"

  Loppuviikolla Suomeen virtaa kosteampaa ilmaa, joten ukkoskuuroja voi kehittyä.
  Loppuviikolla Suomeen virtaa kosteampaa ilmaa, joten ukkoskuuroja voi kehittyä. Kuva: Pixabay

  Suomeen virtaa lähipäivinä jopa helteisen lämmintä ilmaa itäiseltä Välimereltä. Loppuviikolla lämmön lisäksi saapuu myös kosteutta, mikä toimii kimmokkeena ukkoskauden alkajaisille.

  Suomessa on jo kuluneen kevään aikana havaittu yksittäisiä salamaniskuja, mutta määrät ovat jääneet vähäisiksi. Loppuviikolla ukkoskausi voi käynnistyä kunnolla, kun lämpö ja kosteus kohtaavat ilmakehässä.

  Ja lämpö onkin ottamassa lähipäivinä Suomea yhä tiukempaan syleilyyn. Ensimmäinen virstanpylväs saavutettiin maanantaina, kun 20 asteen raja rikkoutui, mutta yhä lämpimämpää on edessä päin.

  Suomi yksi Euroopan lämpimimmistä maista

  Ennen kuin ukkoskausi potkaistaan kunnolla käyntiin loppuviikosta, on kuluneen vuoden lämpöisimpien hetkien vuoro. Periaatteessa jo tänään tiistaina lämpötila voi paikallisesti kivuta maan länsiosassa lähelle hellerajaa eli 25 astetta. 20 asteen lukemia mitataan laajalti Oulun eteläpuolella rannikkoseutuja lukuun ottamatta.

  Vuoden ensimmäinen hellepäivä tulee todennäköisesti olemaan keskiviikko, jolloin 25 asteen ylittymiselle on edellytyksiä erityisesti Pohjanmaan maakunnissa. 20 asteen raja kulkee lähipäivinä Etelä-Lapin korkeudella saakka, pohjoisempana Lapissa sen sijaan on huomattavasti viileämpää ja sateisempaa.

  Lämpö huipentuu helatorstaina, jolloin hellerajaa kolkutellaan yleisemmin maan keskivaiheilla. Suomi on torstaina ainutlaatuisessa asemassa koko Euroopan mittapuulla, sillä yhtä korkeita toukokuisia lämpötiloja mitataan meidän lisäksi ainoastaan Espanjassa ja Kreikassa. Muut Pohjoismaat ovat heittämällä Suomea koleampia.

  "Suomi on torstaina ainutlaatuisessa asemassa koko Euroopan mittapuulla, sillä yhtä korkeita toukokuisia lämpötiloja mitataan meidän lisäksi ainoastaan Espanjassa ja Kreikassa."

  Viikon loppupuoliskolla ilmamassa Suomen yllä pysyy kesäisen lämpimänä, mutta runsaampi pilvisyys ja kuurosateet painavat lämpötiloja alemmas. Tällä erää kesälämpötilat eivät missään vaiheessa saavuta Lappia.

  Rentukka aloittelee kukintojansa maan keskiosassa. Luonnossa onkin tapahtumassa suuria muutoksia tällä viikolla.
  Rentukka aloittelee kukintojansa maan keskiosassa. Luonnossa onkin tapahtumassa suuria muutoksia tällä viikolla. Kuva: Sirpa Jyske, 10.5.2021, Virrat

  Loppuviikolla jytisee

  Tyypillisesti toukokuu on se kuukausi, jolloin ukkoskausi potkaistaan Suomenkin leveysasteilla käyntiin, mutta vilkkain kausi ajoittuu vasta heinäkuulle.

  Ilmassa on kuitenkin merkkejä siitä, että viikon loppupuoliskolla ukkoskuuroja tulee kehittymään Suomessa ja salamamäärät voivat kasvaa useisiin satoihin.

  Torstaina ukkospotentiaalia on jo Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, mutta nämä kuurosateet jäävät todennäköisesti hyvin paikallisiksi ilmiöiksi.

  Prameammat jytinät ajoittuvat todennäköisesti lauantaille, jolloin ukkospotentiaalia on erityisesti Keski-Suomessa ja Pohjanmaan maakunnissa. Ukkoskuuroihin voi liittyä myös rankkaa sadetta ja voimakkaita tuulen puuskia.

  Ukkoskuuroja tulee kehittymään myös Baltian puolella, mutta vielä on epäselvää, yltävätkö nämä kuurosateet Suomenlahden yli. Todennäköisesti ei, sillä kylmä meri kuihduttaa ukkoset nopeasti.

  Lauantain jälkeenkin osa Suomesta pysyy jytinäherkkänä, sillä ilmavirtaus näyttäisi käyvän Mustanmeren suunnalta, mistä tyypillisesti virtaa meille kosteaa ja lämmintä, ukkosherkkää ilmaa. Runsaampia sateitakin on odotettavissa vähitellen, mutta tilanne on hankalasti ennustettavissa, sillä matalapaineet saapuvat kaakon suunnalta.

  Lue seuraavaksi: Kesä edessä – lomat lähestyvät: Tällainen on kesä–elokuun pitkä ennuste!

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 11.5. klo 10.00

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa