Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Katso juhannuksen ennuste! Ensi viikolla lämpenee – paikoin jopa 30…
Uutiset |

Katso juhannuksen ennuste! Ensi viikolla lämpenee – paikoin jopa 30 astetta mahdollista

Värikäs kesäilta Oulujoella.
Sää on vähitellen lämpenemässä. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 16.6.2024

Juhannusaattona sadekuuroja tulee vielä monin paikoin pohjoisessa, mutta juhannuspäivä on Suomessa jo laajalti poutainen. Sää lämpenee vähitellen loppuviikon mittaan. Tuuli on torstaina ja perjantaina puuskaista etenkin maan etelä- ja keskiosassa ja lauantaina pohjoisessa. Maastopalovaroitus estää näillä näkymin juhannuskokkojen polttamisen osassa maata. Ensi viikon ennusteissa näkyy nyt paikoin jopa 25–30 asteen lämpötiloja.

Juhannusta kohti on menty vaihtelevassa säässä. Loppuviikolla sateet ovat vähenemässä.

– Juhannusviikonloppu on maan eteläpuoliskolla laajalti poutainen ja aurinkoinenkin. Maan pohjoispuoliskolla tulee vielä perjantaina eli juhannusaattona sateita, mutta viikonlopun edetessä sää poutaantuu ja sunnuntaiksi myös laajalti selkenee pohjoisessakin, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Maan etelä- ja keskiosassa päivälämpötila on juhannusaattona enimmäkseen 15–21 astetta ja lauantaina ja sunnuntaina 18–23 astetta. Pohjoisessa päivälämpötila on perjantaina ja lauantaina pääosin 10–17 astetta, sunnuntaina 15–20 astetta.

– Yli 20 asteen lukemia on juhannusaattona vain paikoin etelässä, juhannuspäivänä puolestaan paikoin jo Vaasa–Savonlinna-linjan eteläpuolella. Sunnuntaina pohjoisimmat 20 asteen ylitykset ovat jo Keski-Lapin tienoilla. Sunnuntaina Keski-Lapin eteläpuolella lämpötila nousee laajalti 20 asteen yläpuolelle.

Tämän hetken ennusteen mukaan sää voisi lämmetä ensi viikolla selvästi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ensi viikolla näyttää hyvinkin mahdolliselta, että Suomeen vahvistuu korkeapaine, jonka yhteydessä meille leviää helteistä ilmamassaa. On mahdollista, että meille syntyy ainakin muutamaksi päiväksi toukokuisen kaltainen sulkukorkeapainetilanne. Lämpötila voi viikon edetessä nousta laajalti helteiseksi, maan eteläpuoliskolla joinakin päivinä paikallisesti jopa 30 asteeseen, Joanna Rinne kertoo.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Näin juhannusviikko etenee: Puuskaista tuulta juhannusaattona – maan etelä- ja keskiosassa nähdään aurinkoa, pohjoisessa tulee paikoin sadekuuroja

Juhannuksen aatonaattona torstaina pilvisyys vaihtelee sekä alueittain että ajoittain, runsainta pilvisyys on pohjoisessa. Puuskaista tuulta on etenkin maan etelä- ja keskiosassa.

– Maan eteläosassa sää on torstaina pääosin poutainen, mutta maan keski- ja pohjoisosassa liikkuu hajanaisia kuurosateita, vaikka poutaistakin säätä mahtuu väleihin. Luoteistuuli on kohtalaista koko maassa ja puuskaista etenkin maan etelä- ja keskiosassa. Etelässä puuskien voimakkuus voi olla illalla yli 14 m/s, Joanna Rinne sanoo.

Katso tuuliennuste Forecan sivuilta!

Päivälämpötila on torstaina maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 15–20 astetta ja pohjoisessa 7–17 astetta, sateessa voi paikoin olla viileämpääkin.

Perjantain vastaisena yönä lämpötila on enimmäkseen 7–11 astetta.

Perjantaina eli juhannusaattona maan etelä- ja keskiosassa on laajalti aurinkoista. Pohjoisessa on pilvisempää, lisäksi kuurosateita tulee pohjoisessa monin paikoin. Sadekuuroissa on mukana myös ukkosta.

Luoteistuuli on perjantaina maan etelä- ja keskiosassa kohtalaista. Puuskien voimakkuus on enimmäkseen 10–15 m/s. Pohjoisessa luoteistuuli on enimmäkseen heikkoa, mutta puuskat ovat enimmillään noin 10 m/s.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Päivälämpötila on juhannusaattona maan etelä- ja keskiosassa 15–21 astetta, lämpimintä on etelässä ja viileintä länsirannikolla. Pohjoisessa päivälämpötila on 10–17 astetta.

Katso videolta ennuste sunnuntaille asti!

Lauantain vastainen yö on maan etelä- ja keskiosassa selkeä, maan pohjoisosan itäpuoliskolla on pilvisempää ja länsipuoliskolla selkeämpää. Yksittäisiä sadekuuroja tulee vielä Kainuun ja Koillismaan suunnalla. Yölämpötila on enimmäkseen 5–12 astetta.

Säävaroituksista Suomessa vastaava Ilmatieteen laitos muistuttaa, että ennen juhannuskokkojen sytyttämistä tulee tarkistaa, onko maastopalovaroitus voimassa. Maastopalovaroituksen ollessa voimassa juhannuskokkoja ei saa polttaa. Perjantaina 21. kesäkuuta kello 10.15 olleiden varoitusten mukaan maastopalovaroitus on voimassa juhannusaattona ja juhannuspäivänä Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä ja Ahvenanmaalla. Varoitukset voivat kuitenkin vielä muuttua.

Juhannuspäivänä suuressa osassa maata poutaista säätä

Lauantai eli juhannuspäivä on laajalti poutainen.

– Lapissa on pilvisempää, mutta muualla Suomessa sää on varsin aurinkoista, vaikka kumpupilvisyyttä esiintyykin yleisesti maan keskiosassa. Sää on suuressa osassa maata poutainen, mutta maan itäosassa kumpupilvistä voi tulla vähäisiä sadekuuroja, Joanna Rinne ennustaa.

Päivälämpötila on juhannuspäivänä maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 18–23 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 10–17 astetta.

Katso uimavesien lämpötilat Forecan sivuilta!

Maan etelä- ja keskiosassa luoteistuuli on lauantaina enimmäkseen heikkoa, mutta pohjoisessa luoteistuuli on kohtalaista, puuskissa 10–14 m/s.

– Sunnuntain vastainen yö on koko maassa poutainen ja laajalti selkeä ja heikkotuulinen, siksi myös paikoin kylmä. Maan eteläosassa yölämpötila on enimmäkseen 10 asteen molemmin puolin, maan keskiosassa on 5–11 astetta ja Lapissa 2–9 astetta. Etenkin maan keskiosassa ja Lapissa voi paikoin olla hallaa, Joanna Rinne ennustaa.

Sunnuntaina sää on koko maassa poutainen.

– Maan etelä- ja keskiosassa pilvisyys vaihtelee puolipilvisestä pilviseen, kun taas pohjoisessa sää on laajalti selkeä. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa laajalti 18–23 astetta, Lapissa 15–20 astetta. Tuuli on koko maassa heikkoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Hellejakso mahdollinen ensi viikolla osassa maata

Ensi viikon alkaessa pohjoisen Suomen yli liikkuu sateita, mutta maan eteläpuoliskolla sää jatkuu poutaisena ja laajalti aurinkoisena.

– Lämpö levittäytyy ensi viikon alussa erityisesti pohjoisen Länsi-Euroopan ylle. Ennusteissa on ollut vaihtelua siinä, ulottuuko se Suomeenkin. Suomen helteisen sään mahdollisuus on kuitenkin kasvanut nyt ennuste ennusteelta, vaikka se ei olekaan vielä täysin varmaa. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että korkeapaine vahvistuu pohjoisen Euroopan ja ensi viikon edetessä myös Suomen ylle. Samalla Suomeen työntyy lounaan puolelta helteisen lämmintä ilmamassaa, Joanna Rinne kertoo.

Ennuste iltapäiville 24.–25.6.2024.
Ennuste iltapäiville 24.–25.6.2024.

– Tämän hetken ennusteen mukaan lämpötila nousee etenkin maan eteläpuoliskolla laajalti helteiseksi. Ensi viikon edetessä voidaan mitata paikallisesti jopa 30 asteen lämpötiloja. Lapissa lämpötilat pysyvät ennusteen mukaan kuitenkin pääosin 20 asteen viileämmällä puolella, Joanna Rinne toteaa.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

21.6.2024: Päivitetty maastopalovaroitusten tilannetta.

Päivitetty 21.6.2024 klo 10.17

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat