Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Raju Aila-myrsky vyöryy lännestä: Näillä alueilla uhka vaarallisista tuulista ja rankkasateista – katso kartta!
  Uutiset |

  Raju Aila-myrsky vyöryy lännestä: Näillä alueilla uhka vaarallisista tuulista ja rankkasateista – katso kartta!

  Myrskyä Lohtajalla.
  Aila-myrsky tuo voimakkaita tuulia ja runsaita sateita. Arkistokuva: Matti Hietala

  Voimakas syysmyrsky Aila riepottelee Suomea keskiviikkoillasta torstai-iltaan. Voimakkaimpia tuulia odotetaan länteen ja lounaaseen, runsaimpia sateita puolestaan maan keskiosaan.

  Voimistuva matalapaineen keskus liikkuu keskiviikon ja torstain aikana Suomen etelä- ja keskiosan yli Pohjanmaan tienoilta kohti maan kaakkoisosaa.

  – Matalapaine tuo myrskytuulia, jopa hirmumyrskypuuskia. Maan keskiosaan on tulossa voimakkaita sateita, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Myrskytuulia läntisillä merialueilla jo keskiviikkona – yöllä ja torstaiaamuna jopa hirmumyrskypuuskia

  Tuuli on voimakkainta matalapaineen keskuksen jälkipuolella. Tuuli alkaa voimistua läntisillä merialueilla keskiviikkona iltapäivän ja illan aikana ja on siellä voimakkaimmillaan torstain vastaisena yönä ja varhain torstaiaamuna. Pohjoistuuli on voimakkainta läntisillä merialueilla Perämeren eteläpuolella, erityisesti Selkämerellä.

  – Merenkurkun rannikolla Pohjanmaalla tuuli pääsee puhaltamaan täydellä voimalla mereltä päin. Tällä alueella saatetaan mitata yön ja aamun kovimmat rannikkoasemien tuulilukemat. Tuuli on läntisillä merialueilla puuskissa voimakkaimmillaan yön ja torstaiaamun aikana jopa hirmumyrskylukemissa 33–35 m/s. Kymmenen minuutin keskituulen nopeudeksi ennustetaan enimmillään 21–25 m/s, toteaa Joanna Rinne.

  Aila-myrskyn voimakkaimpia maa-alueiden puuskatuulia ennustetaan länteen ja lounaaseen sekä Ahvenanmaalle.
  Aila-myrskyn voimakkaimpia maa-alueiden puuskatuulia ennustetaan länteen ja lounaaseen sekä Ahvenanmaalle. Myrskypuuskat ovat mahdollisia maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kuva: Foreca

  Lännessä merellä Pohjanlahtea pitkin puhaltava tuuli nostattaa myös korkeita aaltoja. Selkämerellä aallot nousevat tämänhetkisten ennusteiden mukaan torstaiaamuna jopa yli viisimetrisiksi.

  – Etelässä Suomenlahdella tuulet pysyvät maltillisempina, sillä pohjoisesta puhaltava tuuli ei pääse keräämään avomerellä voimaa, vaan tuuli puhaltaa maalta päin. Suomenlahdella tuuli on voimakkaimmillaan torstaina iltapäivällä ja illalla, jolloin keskituulen ennustetaan olevan 18–20 m/s. Myrskypuuskia esiintyy paikoin.

  Suomenlahdella aaltojen ennakoidaan olevan torstai-iltapäivällä enimmillään kolmen metrin korkuisia.

  Torstaina tuuli puhaltaa vaarallisen voimakkaasti maa-alueilla

  Maa-alueilla tuulet voimistuvat laajemmin torstain puolella.

  – Maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on odotettavissa jopa myrskypuuskia, sanoo Joanna Rinne.

  Myrskypuuskassa tuuli on hetkellisesti vähintään 21 m/s. Sähkökatkot ja muut tuulituhot ovat mahdollisia.

  Katso videolta, miten Aila-myrsky etenee!

  Runsaita sateita maan keskiosaan keskiviikkona ja torstaina

  Myrskymatalapaine tuo myös rankkoja sateita maan keskivaiheille. Laaja sadealue liikkuu Suomen yli itään.

  – Runsaimmat sateet tulevat maan keskiosassa, erityisesti Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun seudulla, jossa vettä voi tulla keskiviikon ja torstain aikana jopa yli 60 mm. Muualla maan keskiosasta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella kahden vuorokauden sademäärä on 20–50 mm, ennakoi Joanna Rinne.

  Aila-myrskyn suurimpia sademääriä ennustetaan maan keskivaiheille.
  Aila-myrskyn suurimpia sademääriä ennustetaan maan keskivaiheille. Kuva: Foreca

  Katso sadetutka ja sade-ennuste: Forecan sadetutka

  Tulvakeskus ennustaa jokien vedenkorkeuksien nousevan nopeasti kaikissa vesistöissä Vaasan seudulta Ouluun. Paikalliset tulvat ovat mahdollisia. Tulvakeskuksen mukaan myös Pohjois-Savossa jokien ja järvien vedenkorkeudet nousevat nopeasti, sillä maaperä on viime viikon sateiden jäljiltä märkää. Myös taajamatulvat ovat mahdollisia myrskymatalapaineen yhteydessä.

  Etelä-Suomessa sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa sademäärät jäävät pieniksi. Sademääräksi ennustetaan näillä alueilla keskiviikon ja torstain aikana vain 2–5 mm.

  – Vaikka voimakas tuuli ja sateet pyyhkivät lähes koko maan yli, rajuimmat tuulet koetaan länsirannikolla, erityisesti Pohjanmaan seudulla. Runsaimmat sateet tulevat Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Maan eteläosassa sateet ja tuulet jäävät selvästi heikommiksi, toteaa Joanna Rinne.

  Katso myrskyn ennuste: Forecan tuuliennuste

  Klikkaa näkyviin "puuskat" ja alueeksi "kaikki", jotta näet ennusteen myös maa-alueille.

  Saitko kuvan myrskystä? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 16.9. klo 20.05

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.