Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Luonnossa liikkujalta kysytään nyt varovaisuutta – näillä alueilla…
Blogi |

Luonnossa liikkujalta kysytään nyt varovaisuutta – näillä alueilla erittäin suuri maastopaloriski

Maastopalot roihuavat
Luonto on päässyt kuivumaan lämpimän ja kuivan sään seurauksena varsinkin maan etelä- ja keskiosassa. Arkistokuva: Pixabay

Luonnossa liikkujalta kysytään nyt erityistä varovaisuutta ja vastuuta, koska suuressa osassa maata on maastopalojen vaara. Eteläisessä Suomessa maastopalojen riski on kohonnut erittäin suureksi, ja tämä kehityssuunta näyttää tulevien päivien aikana leviävän myös kohti keskistä Suomea.

Tilannehuoneen mukaan pieniä, keskisuuria ja suuria maastopaloja on havaittu eri puolilla Suomea jo pelkästään lauantain aikana yli 20 kappaletta. Keskisuuret palot ovat työllistäneet pelastuslaitoksia erityisesti maan keskiosassa esimerkiksi Karstulassa, Tyrnävällä, Kurikassa, Kauhavalla, Oulussa, Pomarkussa ja Tervolassa.

Keuruulla maastopalo luokiteltiin suureksi, sillä metsää paloi kolmen hehtaarin verran. Myös Ilmajoen maastopalo oli suuri, kun pelastuslaitos arvioi paloalueen kooksi peräti 9–10 hehtaaria. Lauantain maastopalot ovat pääsääntöisesti levinneet turvetuotantoalueilta. Maastopalot ovat olleet roskien polton ja kulotuksen seurausta.

Tilanne muuttuu lähipäivinä yhä kriittisemmäksi, sillä laaja-alaista helpotusta kuivuuteen ei ennusteissa näy. Lähinnä Keski- ja Pohjois-Lapin yli on liikkeellä lumi-, räntä- ja vesisateita, mutta viiden vuorokauden sadekertymä (18.–22.5.) on lauantain ennusteen perusteella Rovaniemen eteläpuolella laajalti pyöreät nolla millimetriä.

Tällä hetkellä maastopalojen vaaraa on suuressa osassa maata, ja eteläisessä Suomessa (Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme) maastopalojen riski on monin paikoin erittäin suuri. Käytännössä erittäin suuri riski tarkoittaa, että laaja-alaiset maastopalot ovat mahdollisia ja ne voivat levitä nopeasti.

Lämmin ja aurinkoinen sää houkuttelee luontoretkille, mutta luonnossa liikkujan on hyvä pitää mielessä, että maasto on tällä hetkellä monin paikoin erittäin herkästi syttyvää.
Lämmin ja aurinkoinen sää houkuttelee luontoretkille, mutta luonnossa liikkujan on hyvä pitää mielessä, että maasto on tällä hetkellä monin paikoin erittäin herkästi syttyvää. Kuva: Markku Kuisma, 17.5.2024, Savitaipale

Avotulen tekeminen kielletty, kertakäyttögrilliä ei saa käyttää

Pelastuslaki velvoittaa luonnossa liikkujaa noudattamaan erityistä varovaisuutta silloin, kun maastopalojen riski on olemassa. Avotulen tekeminen on kielletty maastopalovaroituksen aikana. Myös kertakäyttögrillit lasketaan avotulen piiriin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pelastuslaki (6 §) sanoo avotulesta seuraavaa:

  • Avotulella tarkoitetaan nuotiota tai muuta vastaavaa tulen lähdettä, missä maastopalon tai muun tulipalon vaara on merkittävä.
  • Avotulta ei tule sytyttää maastopalovaroituksen aikana tai jos olosuhteet muutoin ovat vaaralliset tulen leviämiselle esimerkiksi kuivuuden tai tuulen vuoksi.

Maastopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain erityistä varovaisuutta noudattaen seuraavissa tilanteissa:

  • Hormillisilla ja katetuilla tulentekopaikoilla.
  • Autiotupien ja kämppien tulisijoissa.

Suomessa maastopalovaroituksista vastaa Ilmatieteen laitos.

Maasto on nyt monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa hyvin kuivaa. Maastopalojen riski on suuri.
Laaja-alaiset maastopalot voivat alkaa yhdestäkin kipinästä. Tuuli levittää paloja tehokkaasti. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

Kuivuuteen ei merkittävää helpotusta, maastopalojen riski kasvaa

Sekä eurooppalainen (ECMWF) että amerikkalainen säämalli (GFS) ennakoivat kuivan sääasetelman jatkuvan Suomessa vielä useamman vuorokauden ajan. Tämä tietää maastopaloriskin kasvamista erityisesti maan etelä- ja keskiosassa.

Kuluvan viikonlopun aikana korkeapaineen painopiste nytkähtää Suomesta Skandinaviaan, jolloin kylmempää ilmamassaa pääsee leviämään koko maahan. Lapin yli on liikkeellä lähipäivinä vesi-, räntä- ja lumisateita, joten siellä maastopalojen riski pysyy pääosin vähäisenä tai se pienenee. Lapissa on pikemminkin paikoitellen tulvariskiä, ja Ounasjoen alueella tulvariski on merkittävä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maan etelä- ja keskiosassa säätyyppi jatkuu pääosin aurinkoisena ja hyvin kuivana, joten viileämmästä säästä huolimatta luonto pääsee auringonpaisteessa kuivumaan yhä lisää. 20. toukokuuta alkavan viikon aikana yli 20 asteen kesäiset lukemat – ehkä jopa hellelukemat –saattavat tehdä paluun, joten maaston kuivuminen uhkaa kiihtyä.

Erittäin suuri maastopalojen riski on todennäköisesti lähipäivien aikana leviämässä eteläisestä Suomesta hiljalleen kohti pohjoista siten, että ensi viikolla maastopalojen riski voi olla erittäin suuri laajalti maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoisessakin maastopalovaroitus on paikoin voimassa, mutta sateet tuovat sinne ainakin tilapäisesti helpotusta kuivimmille alueille.

Katso alta 100 paikkakunnan sääennuste:

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 18.5.2024 klo 18.44

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat