Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Helle hivelee pian Suomea: "Tulevana viikonloppuna aion valvoa pitkään!"
  Uutiset |

  Helle hivelee pian Suomea: "Tulevana viikonloppuna aion valvoa pitkään!"

  Hellelukemille päästään viikonloppuna osassa maata. Suomen eteläpuolelle vahvistuu korkeapaine, joka pyöräyttää meille lämmintä ilmaa länsipuolitseen.
  Hellelukemille päästään viikonloppuna osassa maata. Suomen eteläpuolelle vahvistuu korkeapaine, joka pyöräyttää meille lämmintä ilmaa länsipuolitseen. Kuva: Markus Mäntykannas/Foreca, Hanko, arkistokuva

  Länsi-Eurooppa on viime aikoina kärvistellyt jopa 40 asteen helteissä, ja pian osa lämmöstä kiertyy Suomeen. Elokuun ensimmäiset hellepäivät tekevät tuloaan.

  Edellisen kerran helleraja eli 25 astetta on ylittynyt Suomessa 28. heinäkuuta Ranualla, Oulussa ja Kemissä. Viikonlopun aikana hellettä voidaan mitata lähes kautta maan, mutta korkeimmat lukemat näyttäisivät keskittyvän maan lounaisosaan.

  Lue myös: Tällainen on elokuun sää Suomessa tilastollisesti

  Helle kiertyy perjantaiksi

  Lähipäivinä Suomessa on vielä liikkeellä sateita, mutta epävakaisesta säästä huolimatta lämpötila on nousujohteinen.

  Elokuun ensimmäinen hellepäivä näyttäisi olevan perjantai, jolloin 25 asteen raja voi ylittyä ainakin Salpausselän eteläpuolella. Toisaalta myös Länsi-Lapissa voidaan käydä lähellä hellerajaa. 

  Lue myös: Mikä on helteen määritelmä ja missä päin Suomea hellepäiviä on eniten?

  Viikonloppuna helle suosii maan länsiosaa

  Baltian maiden ylle vahvistuva korkeapaineen alue pyöräyttää Suomeen länsipuolitseen hyvin lämmintä ilmaa viikonlopuksi. Länsinaapurissamme voi rikkoutua jopa 30 asteen raja, mutta näin tukalana helle ei Suomeen tule.

  Todennäköisimmin hellettä mitataan maan länsiosassa ja varsinkin lounaassa. Lauantaina hellerajan tuntumassa ollaan kautta maan, mutta korkeimmat 27 asteen lukemat tulevat keskittymään Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kanta-Hämeen alueelle. 

  Myös sunnuntaina lämpimin kolkka löytyy lännestä, mutta ennen kaikkea pilvisyys sanelee, kuinka korkealle lämpötila pääsee kipuamaan. Korkeapaineesta huolimatta pilvisyyttä on erityisesti iltapäivisin runsaasti – sadekuurojakin kehittyy siellä täällä.

  Lämmin sää voi hyvinkin jatkua ensi viikolle saakka.

  Auringonlasku rannalla
  Viikonlopun illat ja yötkin ovat lämpöisiä. Kuva: Joanna Rinne, arkistokuva

  Välimerellisiä öitä

  Sanonpahan sen, että tulevana viikonloppuna aion valvoa pitkään! 

  Elokuun pimenevissä ja lämpimissä illoissa on välimerellistä tunnelmaa: suurten ja lämpimien vesistöjen äärellä ilman lämpötila voi pysyä läpi yön lähellä 20 astetta. Paikoin ollaan lähellä trooppisen yön määritelmää, jolloin yön alin lämpötila ei laske alle 20 asteen.

  Uimavesien lämpötila on nyt maan etelä- ja keskiosassa lähellä 20 astetta, mutta loppuviikolla polskitaan vielä lämpöisemmissä vesissä.

  Lue seuraavaksi: Heinäkuu oli viileä ja sadetta tuli jopa kolmen heinäkuun edestä! Arvaatko, missä satoi eniten?

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.