Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Jopa yli +30 asteen käristys jatkuu vielä pari päivää – miksi nyt on näin kuuma?
  Uutiset |

  Jopa yli +30 asteen käristys jatkuu vielä pari päivää – miksi nyt on näin kuuma?

  Kesäyön aurinko.
  Kuuma sää jatkuu vielä paikoin loppuviikollakin. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 21.6.2020

  Tänään torstaina on mitattu kesän tähän asti korkeimpia lämpötiloja. Paahdehelle jatkuu osassa maata vielä sunnuntaille asti. Ensi viikolla sää viilenee.

  Suomessa on mitattu nyt hellettä jossain päin maata jo 10. kesäkuuta alkaen eli yli kahden viikon ajan. Viime päivinä helle on ottanut lisäkierroksia, kun lämpötilat ovat paikoin ylittäneet jo 30 astetta.

  – Lämpö johtuu Pohjois-Euroopan yllä olevasta sulkukorkeapaineesta sekä siihen liittyvästä hyvin lämpimästä ilmamassasta. Hellelämpötiloja mitataan lähes koko Euroopassa. Kuuminta on Espanjassa, Ranskassa, Italiassa sekä Turkissa, joissa odotetaan myös yli 30 asteen lämpötiloja, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Torstain vastainen yö oli Suomessa paikoin niin sanottu trooppinen yö, jolloin lämpötila ei laske yön aikana alle 20 asteen. Myös perjantain ja lauantain vastaiset yöt voivat olla paikoin trooppisia.

  Kovaa hellettä vielä muutama päivä osassa maata

  Paahde jatkuu perjantaina. Sää on koko maassa poutainen. Maan etelä- ja keskiosassa aurinko porottaa selkeältä taivaalta, maan pohjoisosassa on paikoin ohutta yläpilveä ja Pohjois-Lapissa pilvisyys vaihtelee.

  – Päivälämpötila nousee perjantaina maan etelä- ja keskiosassa 28–32 asteeseen, Lapissa on 18–24 astetta, ennustaa Joanna Rinne.

  Lauantaina 30 asteen lukemiin voidaan yltää vielä etelässä, missä päivän ylimmät lämpötilat ovat 29–31 astetta. Maan keskiosaan ennustetaan 20–28 asteen lämpötiloja ja Lappiin 11–20 astetta. Sää on enimmäkseen aurinkoista ja poutaista maan etelä- ja keskiosassa, mutta maan keskivaiheilla yksittäiset sadekuurot ovat mahdollisia. Lappiin leviää runsaampaa pilvisyyttä, Lounais-Lapissa on aurinkoisempaa.

  – Sunnuntaina maan etelä- ja lounaisosaan muodostuu iltapäivällä ukkoskuuroja. Muualla maassa on poutaista ja melko aurinkoista, tosin maan pohjoisosassa itärajan tuntumassa pilvisyys voi olla runsaampaa, sanoo Joanna Rinne.

  Sunnuntain päivälämpötila on etelässä ja lännessä 23–28 astetta, idässä 19–23 astetta ja Lapissa 10–20 astetta.

  Kuumimmat lämpötilat ovat hiipumassa ensi viikoksi.

  – Sadealueita liikkuu ajoittain maamme yli ensi viikolla. Lämpötilat pysyttelevät muutaman asteen 20 asteen molemmin puolin, toteaa Joanna Rinne.

  Lue seuraavaksi: Juuri nyt: Kesäkuun 85 vuotta vanha lämpöennätys säästyi nipin napin – päivän korkein lukema huimat 33,5 astetta!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 1.7. klo 17.51

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa