Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lunta pyryttää myös loppuviikolla, osaan maata vettä ja pääkallokeliä…
Uutiset |

Lunta pyryttää myös loppuviikolla, osaan maata vettä ja pääkallokeliä – katso yli sadan paikkakunnan ennuste

Lumipyryä Merenkurkussa Raippaluodon sillan luona.
Lumipyry huononsi ajokeliä Merenkurkussa Raippaluodon sillan luona. Kuva: Matti Hietala, 21.1.2021

Loppuviikolla sää lauhtuu maan etelä- ja keskiosassa jopa plusasteille. Sateita pyyhkii Suomen yli, osa sateista on lunta, osa vettä. Tuuli on puuskaista etenkin torstain ja perjantain aikana. Keli voi olla loppuviikolla paikoin erittäin liukas.

Lumipyry on riepotellut torstaina päivällä maan länsi- ja eteläosaa, lounaassa ja lännessä osa sateesta on torstaina vettä, illan kuluessa mahdollisesti myös etelässä tulee ajoittain vesisateita.

– Idässä ja Pohjois-Pohjanmaalla pahin lumipyry ajoittuu torstain iltapäivälle ja illalle, Kainuussa pääasiassa torstai-iltaan. Lappiin pyry alkaa levitä lounaasta illansuussa. Torstain sateiden joukossa voi olla myös jäätävää sadetta, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Sää on jo lauhtunut Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa plusasteille, torstai-iltaa kohden myös mantereella lounaassa noustaan plussalle. Päivän korkein lämpötila tähän mennessä on merellä Kökarin 6,1 plusastetta. Torstain kylmin lukema tähän mennessä on puolestaan iltapäivältä Sodankylästä, 32,0 pakkasastetta.

Kaakkoistuuli on puuskaista koko maassa torstain ja perjantain aikana. Läntisillä merialueilla voi esiintyä myrskypuuskia.

Plusasteita laajemmalle maahan

Perjantaiaamuksi plusasteet leviävät jo etelään ja länteen. Pohjoisessa Lapissa pakkaslukemat voivat kuitenkin olla perjantaina 25 pakkasasteen tienoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Torstaina Suomen vallannut sadealue pääsee kunnolla Lapin ylle vasta perjantaiaamuksi, mutta tässä vaiheessa sade on jo heikkenemään päin. Perjantaina lännen ja etelän suunnalta on kuitenkin tulossa uusi sadealue maan etelä- ja keskiosaan. Nämä sateet ovat lännessä iltapäivällä alkuun vettä ja räntää, sisämaassa lumisempia. Etelässä sateiden olomuoto vaihtelee, sanoo Jenna Salminen.

Kaakonkulman suunnalla on mahdollisuus jäätävään sateeseen.

Katso videolta loppuviikon ennuste!

Lauantaina plusasteita mittaillaan maan etelä- ja keskiosassa, mahdollisesti aina Oulun korkeudella saakka, Pohjois-Karjalan suunnalla saattaa yhä olla pakkasta. Lauantainakin lämpötilat ovat ennusteen mukaan pohjoisessa Lapissa paikoin 25 pakkasasteen tienoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lumisadealue leviää lauantaina pohjoiseen, paikoin Oulun korkeudella asti voi kuitenkin tulla vesisateita. Myös idässä tulee lumi- ja vesisateita.

Sunnuntaiksi etelästä saapuu jälleen uusia sateita lumena, räntänä ja vetenä kahdessa eri sadealueessa. Runsaimmat sateet tulevat tämän hetken ennusteen mukaan etelässä ja idässä. Maanantaiksi sateet siirtyvät kohti pohjoista.

Paikoin pääkallokeliä luvassa

Lauhtuminen, vesisateet, öiset pakastumiset ja jäätävät sateet tekevät loppuviikon kelistä paikoin erittäin liukkaan. Sekä jalankulkijoiden että autoilijoiden on syytä varautua liukkauteen, jopa pääkallokeliin.

Vesisateet ja plusasteet syövät lumipeitettä etenkin Ahvenanmaalla, lounaassa sekä etelä- ja länsirannikolla.

Lue seuraavaksi: SYKE: Jäät yhä petollisia – jäällä liikkumista syytä välttää erityisesti Etelä-Suomessa

Katso yli sadan paikkakunnan ennuste!

21.1.2021 kello 18.50: Päivitetty päivän korkeinta lämpötilaa.

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 21.1.2021 klo 18.53

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat