Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tavattoman tavanomaista: Uusi kuukausiennuste on vaihtelun viemää –…
Kuukausiennuste |

Tavattoman tavanomaista: Uusi kuukausiennuste on vaihtelun viemää – muuttuuko meno elokuussa?

Tuulinen sää tyrskytti merta viikonloppuna.
Lähiviikot vaikuttaisivat pitävän sisällään myös matalapaineiden myötä pilvistä, tuulista ja sateistakin säätä. Kuva: Keijo Väänänen, Pyhäranta, 16.7.2022

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 21. heinäkuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan heinäkuun lopussa koetaan keskimääräistä viileämpää ja osin sateisempaa säätä. Elokuun puolella päivän selvää vastausta siihen, millaista kesäsäätä tuleman pitää, ei ole vielä lukittu. 

Kuukausiennuste on ottanut hyvin vähäeleisen linjan Suomen osalta. Heinäkuun lopussa sää päässee käymään sen verran koleana, että edessä olisi keskimääräistä kylmempi viikko. Lämpöä aaltoilee kuitenkin yhä Suomen nurkille ja ajoittaisia lämpenemisiä ei voi sulkea pois, vaikka viileämpää signaalia kuukausiennusteesta saadaankin.

Elokuun osalta ennuste painottuu Suomessa nopeasti tavanomaisen paikkeille, mikä voi toisaalta kieliä myös melko tavanomaisesta, eli etenkin alkuun kesäisen lämpöisestä vaikkakin ajoittain sateisesta elokuun säästä. Ennusteen kasvavalla epävarmuudella on kuitenkin mahdollisesti näppinsä pelissä, ja vielä on hyvä pitää mieli avoinna suuntaan tai toiseen kehittyvän ennusteen varalta.

Keskimääräistä lämpimämpi ja vähäsateinen sää vaikuttaisi kuitenkin pitävän kynsin ja hampain kiinni paikastaan etelämpänä Euroopassa, mikä voi vielä vaikuttaa Suomenkin säähän lämmittävästi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue lisää: Rajut ukkoset ja rankkasateet moukaroivat Suomea kahden päivän ajan – "heittämällä kesän jännittävin tilanne"

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 21.7.2022)

ViikkoEnnusteEnnustettavuus

25.–31.7.

Viikko on 1–3 astetta keskimääräistä viileämpi. Pohjois-Suomessa sateita tulee normaalia enemmän, Etelä-Suomessa vähemmän.

Hyvä

1.–7.8.

Viikon sateisuus ja lämpöolot ovat pääosin lähellä tavanomaista. Lapissa on paikoin keskimääräistä sateisempaa ja lämpimämpää.

Kohtalainen

8.–14.8.

Sateiden ja lämpötilan poikkeama jää lähelle tavanomaista.

Heikko

15.–21.8.

Lämpötilalle ja sademäärälle ei synny selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Heikko

25. heinäkuuta alkava viikko: Sateita jo enemmän, lämpötiloissa vaihtelua

Sää on Suomessa matalapaine voittoista ja vaihtelevaa. Ajoittain ylle leviää runsasta ja laaja-alaista pilvisyyttä sekä sadealueita. Toisinaan epävakainen ilma synnyttää sadekuuroja sekä ukkosta. 

Sateita yltänee suureen osaan maata, mutta uuden kuukausiennusteen mukaan etenkin Pohjois-Suomen sateisuus on tyypillistä runsaampaa. Etelä-Suomessa kuukausiennuste arvioi viikon olevan normaalia vähäsateisempi. Etelämpänä Suomessa sateilta ei suoranaisesti vältytä, mutta osan viikkoa saattaa vaikuttaa korkeampi paine ja mukaan mahtua poutasempi jakso.

Matalapaineiden myötä myös lämpöolot vaihtelevat. Etelämpää Euroopasta virtaa jälleen lämpimämpää ilmaa kohti Pohjois-Eurooppaa ja Suomessakin sää on alkuun lämpenevää. 20 asteen yli nousevat lämpötilat yleistyvät ja saattaa hellettäkin paikoin esiintyä poutaisimmilla ja vähäpilvisemmillä alueilla.Viikko on kuukausiennusteessa kuitenkin laajalti keskimääräistä kylmempi. Tähän on muutama mahdollinen, toisiinsa kytkeytyvä syy.

Lue myös: Suomen sää heinäkuussa tilastojen mukaan

Käsillä on kesän keskimääräisesti lämpimin aika, mutta liikkeellä olevat sateet kuitenkin laskevat lämpötilaa. Etelämpää Euroopasta virtaava ilma vaikuttaisi lämmittävän säätä vain ohimenevästi, ja lämpimän ilman väistyessä tilalle on mahdollisesti virtaamassa annos viileämpää ilmaa, mikä myös laskee viikon keskilämpötilaa. Vähintäänkin hetken viikkoa päivälämpötila saattaa jäädä laajalti alle 20 asteen ja lähemmäs 15 astetta sekä osin, todennäköisimmin Lapissa, 10 asteen vaiheille.

Heinäkuun viimeisellä viikolla tyypillinen ylin lämpötila vaihtelee maan etelä- ja keskiosan 22 asteen vaiheilta, Koillismaan ja Keski-Lapin 20 asteen vaiheille, ja on Pohjois-Lapissa 16 ja 20 asteen välillä, Kilpisjärvellä alle 16 astetta. Heinä–elokuun vaihteessa vuorokauden tyypillinen ylin lämpötila lähtee vähitellen laskuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Myös laajalti muualla Eurooppassa vaikuttaisi säähän mahtuvan vaihtelua. Viikon aikana pohjoisesta pääsee virtaamaan hetkellinen viileän ilman annos myös Länsi-, Keski- ja Itä-Eurooppaan ja päivälämpötila voi paikoin jäädä alle 20 asteenkin. Lisäksi jokunen sadealue sekä sadekuuro on liikkeellä, mutta sademäärät jäävät monin paikoin keskimääräistä vähäisemmiksi ja näillä näkymin Euroopan ylle on kehittymässä viikon aikana poutaisempi korkeapaineen alue. 

Etelä-Euroopassa paikallinen sade- ja ukkoskuurottelu on mahdollista, mutta pääosin sää jatkuu kuivana sekä kuumana.

Eurooppaan muodostuva korkeapaine voisi Keski- ja Itä–Euroopan suunnalle päätyessä sysätä uuden annoksen Etelä-Euroopan kuumaa ilmaa liikkeelle ja nostaa lämpötilan Länsi- ja Keski-Euroopan suunnalla takaisin 30 asteen yläpuolelle. Etelä-Euroopasta Keski-Eurooppaan viikko ennustuukin keskimääräistä kuumempana.

Ennusteissa elää toistaiseksi mahdollisuus, että lämmintä ilmaa kiskoutuisi lopulta myös Pohjois-Eurooppaa kohti ja Suomessa sää lähtisi jälleen lämpenemään.

Lue myös: Milloin 40 astetta ylittyy Suomessa ensimmäisen kerran? "On vain ajan kysymys, koska Keski-Euroopan kohtalo on täällä"

Horsmat kukkivat kesäauringossa.
Lämpimän sään jaksot eivät ole Suomessa poissuljettuja ja hetkittäin korkeapainekin voi vaikuttaa. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, heinäkuu 2022

Elokuun 1. päivä alkava viikko: Tavanomaista menoa vai tasoittavaa vaihtelua?

Elokuun ensimmäisellä viikolla Suomen ennusteen poikkeamat jäävät kuukausiennusteessa hyvin vähäisiksi. Syinä ovat ennusteen jo toisella viikolla kasvava epävarmuus mutta myös mahdollisesti vaihtelevana jatkuva sää.

Sää on todennäköisesti enemmän matalapainevoittoista Pohjois-Euroopan alueella ja mahdollisesti yhä jossain määrin sateista. Ruotsin ja Norjan osalta viikko on keskimääräistä sateisempi, mutta Suomessa sademäärän ennuste jää laajalti lähemmäs ajankohdalle tyypillisiä määriä.

Myös lämpötilan ennuste ei Suomessa paljoa poikkeile suuntaan tai toiseen. Maan koillispuolelle saattaa levitä tavanomaista lämpimämpää ilmaa, mutta viikon sisällä viileän ilman valahdus Suomeen ja pidemmälle esimerkiksi Itä-Eurooppaan on yhtä aikaa mahdollista. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Samanaikaisesti Keski-Euroopassa ja isossa osaa Etelä-Eurooppaa ennusteessa roikkuu yhä merkit pitkälti keskimääräistä kuivemmasta ja kuumemmasta säästä, vaikka viikon sisällä säässä voi esiintyä vaihtelua. Ennusteessa paine on kuitenkin keskimääräistä matalampi, joten korkeapainesää jää mahdollisesti vähäisemmäksi tai vain hetkittäiseksi ja alueella voi esiintyä jonkun verran sadettakin.

Etelämpänä Euroopassa kuumien sääviikkojen jatkuminen pitää yllä myös mahdollisuutta, että ajoittain lämpöä kiskoutuu taas Pohjois-Eurooppaan. Kuuman ilman yltäessä Suomeen hellettäkin voi esiintyä.

Lue myös: Suomen sää elokuussa tilastojen mukaan

Kumpupilvissä, etenkin Cumulus congestus -pilvissä ja kuuropilvissä on voimakkaita pystyvirtauksia.
Elokuun säälle ei ole vielä kehittynyt selvää suuntaa. Kuva: Pertti Karjalainen, Kajaani, 16.7.2022

8. ja 15. elokuuta alkavat viikot: Kesäsäällä monta korttia pelattavana

Elokuun puolivälin ympäristössä ei kuukausiennusteen ulosannissa tapahdu hurjempaa muutosta elokuun ensimmäiseen viikkoon verraten: Epävarmuus vain kasvaa, ja vaihtelevan sään jatkuminen on mahdollista.

Suomessa viikkojen sademääräennuste tasoittuu keskimääräisen vaiheille. Sateita hyvin mahdollisesti on ainakin joissain määrin odotettavissa, sillä elokuu on yksi sateisimmista kuukausista. 8. elokuuta alkavalla viikolla Länsi-Euroopassa korkeapaineen mahdollisuus hieman kasvaa ja Suomeen saattaisi käydä kostea virtaus enemmän lännestä Atlantin puolelta, mutta mitään aloilleen asettuvaa asetelmaa ennusteesta ei pääse vielä nostamaan esiin.

Myös lämpötilojen osalta Suomessa ennuste tarjoaa tyypillistä elokuun säätä mutta samalla ennusteen loppupäälle usein tyypillistä, lähelle tavanomaista jäävää poikkeamaa, joka voi kehittyä vielä suuntaan tai toiseen tulevien viikkojen aikana.

Elokuun mittaan sää keskimääräisesti viilenee, mutta tyypillinen elokuun sää on silti vielä laajalti kesäisen lämpöistä. Elokuun puolivälissä eteläosassa maata keskimääräinen ylin lämpötila on laajalti 20–22 astetta, maan keskiosassa 20 asteen vaiheilla. Pohjoisessa ylin lämpötila on Kainuusta Meri-Lappiin 18–20, muualla Lapissa sekä Kuusamon seudulla 14–18 astetta, Kilpisjärvellä alle 14 astetta.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Suomen sää on yleensä hyvin vaihtelevaa, ja viikon tai kuukauden keskiarvo sateessa ja lämpötilassa voi toteutua monella eri tavalla. Pitkä ennuste ei siis kerro yksittäisten päivien säästä.

Lue seuraavaksi: Loppukesän ja alkusyksyn ennuste julki, tältä näyttää elo–lokakuu: "Euroopassa kytee yksi 2000-luvun pahimmista tilanteista"

Jenna Salminen
meteorologi

Päivitetty 22.7.2022 klo 16.09

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat