Sääuutiset ja blogi> Katso kuvat ja video: Länsi-Lapin rajut tulvat huipussaan – Torniossa…
Uutiset |

Katso kuvat ja video: Länsi-Lapin rajut tulvat huipussaan – Torniossa vedenpinta nousi korkeimmilleen puoleen vuosisataan 

Tornionjoella vesi nousi korkealle kevättulvissa 2023.
Tulvavesi on noussut korkealle Torniossa. Kuva: Toivo Mikkonen, Tornio, 21.5.2023

Kevättulvat ovat tänä vuonna nousseet poikkeuksellisiin korkeuksiin Länsi-Lapissa.

Länsi-Lapin alueen poikkeuksellisen suuret tulvat ovat nyt huipussaan, Tulvakeskus ja Lapin ELY-keskus kertovat 22. toukokuuta.

Monia teitä on ollut poikki tulva-alueella. Tulva on myös kastellut ja saartanut paikoin rakennuksia.

Tornionjoki tulvi kohti Tornion keskustaa toukokuussa 2023.
Kuva: Toivo Mikkonen, Tornio, 22.5.2023

Suurin tulva on Tornionjoella, missä suunnilleen kerran 50 vuodessa näin pahana toistuva tulvahuippu ajoittui viikonlopulle ja maanantaille. Tornion kaupungin kohdalla tulvahuippu saavutettiin maanantaiaamuna, jolloin vedenpinta nousi korkeimmilleen puoleen vuosisataan. Pinta jäi kuitenkin selvästi tulvapenkereiden reunojen alapuolelle. Vesi alkoi laskea maanantaina iltapäivällä ja on laskenut tiistaiaamuun mennessä noin 10 senttimetriä.

Video: Toivo Mikkonen, Tornio, 22.5.2023

Pohjoisempana Tornionjoella vedenpinta on jo laskussa. Vesi on silti edelleen korkealla. Tulva-alueella monia teitä on edelleen suljettu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Myös Ounasjoella koettiin keskimääräistä suurempi tulvahuippu viikonloppuna. Kittilän alueella vesi nousi vahinkorajan yli perjantaina, minkä vuoksi useita maanteitä jouduttiin sulkemaan liikenteeltä. Vesi on jo laskussa, mutta edelleen paikoin vahinkorajojen yläpuolella.

Iijoen vesistössä viimeinen tulvahuippu ajoittui sunnuntaille.

Saitko kuvan tai videon tulvista? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Tornionjoella kevättulva nousi korkealle Torniossa toukokuussa 2023.
Kuva: Toivo Mikkonen, Tornio, 22.5.2023

– Sääennusteessa ei nyt näy mitään laaja-alaisia rankan sateen alueita Lappiin. Tiistaina on kuitenkin tulossa paikallisia sade- ja ukkoskuuroja, joten jossakin voi ropsauttaa paikallisesti enemmän vettä. Tiistai-iltana ja keskiviikon vastaisena yönä ehkä hyvin pienellä kaistaleella Pohjois-Lapissa voi sataa vähän jatkuvammin ja enemmän, mutta ei laaja-alaisesti. Seuraava kapea sadealue kulkee tulva-alueen yli keskiviikkoillan ja torstaiyön aikana, siinäkin vettä tulee melko vähän, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Loppuviikko näyttää Lapissa pääosin poutaiselta, ehkä sunnuntaina mahdollisesti vähän runsaampi vesisadealue kulkisi Lapin yli itään, jolloin vettä voisi tulla noin 10 millimetriä. Lumet ovat jo pääosin sulaneet, lunta on enää paikallisesti täplittäin muutamilla havaintoasemilla, lähinnä Käsivarren Lapissa, Mäntykannas sanoo.

Lue seuraavaksi: Helleraja paukkuu tällä viikolla – ”Tiistai on todennäköisesti vuoden tähän asti ukkosherkin päivä”

23.5.2023: Päivitetty tulvan tilannetta.

Foreca

Päivitetty 23.5.2023 klo 10.39

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat