Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennusteessa viitteitä muutoksesta Suomeen: Vaihtuuko suursäätilanne heinäkuun lähestyessä? Euroopassa vielä alkuun jopa yli 40 asteen hirmuhelteitä
  Kuukausiennuste |

  Kuukausiennusteessa viitteitä muutoksesta Suomeen: Vaihtuuko suursäätilanne heinäkuun lähestyessä? Euroopassa vielä alkuun jopa yli 40 asteen hirmuhelteitä

  Uuden kuukausiennusteen mukaan helteet palaavat Suomeen heinäkuun loppupuolella.
  Kuukausiennusteessa on merkkejä siitä, että korkeapainesää voisi yleistyä Suomessa juhannuksen jälkeen. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Utula, Saimaa, 17.7.2021

  Kesäkuu on alkanut vaihtelevassa säässä Suomessa. Tuoreessa kuukausiennusteessa on viitteitä suursäätilan muutoksesta korkeapainevoittoisempaan suuntaan juhannuksen jälkeen heinäkuun lähestyessä. Eteläisessä, läntisessä ja keskisessä Euroopassa on meneillään kuuman ilman aalto, kun lämpötilat nousevat paikoin jopa yli 40 asteen lukemiin.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 16. kesäkuuta.

  Juhannusviikolla kuukausiennusteessa on laajalti merkkejä ajankohdalle tyypillisistä tai hieman keskimääräistä viileämmistä lämpötiloista Suomeen, pohjoisessa Lapissa ja länsirannikolla voi olla tavanomaista lämpimämpää. Juhannuksen jälkeen kuukausiennuste näyttää viitteitä hieman keskimääräistä lämpimämmästä säästä tai tavanomaisista lämpötiloista kesäkuun loppuun ja heinäkuun alkuun.

  – Juhannusviikko menee monin paikoin Euroopassa matalapainesäässä, sitten tämän kuukausiennusteen mukaan Euroopan pohjoisosassa korkeapaineen mahdollisuus kasvaa. Toteutuessaan se todennäköisesti tarkoittaisi Suomeen lämpimämpää, aurinkoisempaa ja kuivempaa säätä. Saa siis nähdä, vaihtuuko suursäätila heinäkuun puolella lämpimämpään, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 16.6.2022)
  ViikkoEnnusteEnnustettavuus
  20.–26.6.Juhannusviikon keskilämpötila on laajalti 0–1 astetta tavanomaista kylmempi, aivan länsirannikon tuntumassa sekä osassa Lappia kuitenkin 0–2 astetta tavanomaista lämpimämpi. Sademäärä on maan etelä- ja keskiosassa keskimääräinen tai hieman keskimääräistä suurempi, pohjoisessa on vähän tavanomaista kuivempaa.Hyvä/kohtalainen
  27.6.–3.7.Viikon keskilämpötila on 0–2 astetta keskimääräistä korkeampi, suurin poikkeama on Lapissa. Sademäärä on tavanomainen, idässä mahdollisesti vähän tavanomaista pienempi.Kohtalainen
  4.–10.7.Viikko on Suomessa lämpötilaltaan ajankohdalle tavanomainen tai vähän tavanomaista lämpimämpi. Sademäärä on ajankohdalle tyypillinen tai vähän suurempi.Heikko
  11.–17.7.Viikon keskilämpötila on lämpimän puolella. Sademäärä on lähellä tavanomaista.Heikko

  Hirmuhelteitä osassa Eurooppaa – yli 40 asteen lukemia mitattu

  Parhaillaan eteläisessä, läntisessä ja keskisessä Euroopassa paahtaa voimakas helleaalto. Espanjassa ja Ranskassa on mitattu 13. kesäkuuta alkaneella viikolla paikoin yli 40 asteen lämpötiloja. Yli 30 asteen lukemia on muun muassa Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Sveitsissä.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Korkeimmat lämpötilat nousevat nyt vielä loppuviikosta enimmäkseen 40–43 asteeseen Espanjassa ja Ranskassa. Pohjois-Saksassa ja Pohjois-Puolassa voi viikonloppuna 18.–19. kesäkuuta ylittyä paikoin 35 astetta. Sunnuntaista alkaen pahin paahde väistyy Espanjasta ja Ranskasta. Viikonloppuna matalapaine sateineen työntyy Pyreneiden niemimaalle ja jää pitkälle seuraavaan viikkoon tuomaan ajoittaisia sateita sinne ja Ranskaan, Anna Latvala ennustaa.

   

  Kesäkuun 20. päivä alkava viikko: Juhannusviikon säässä vaihtelua

  Suuressa osassa Eurooppaa ilmanpaineen poikkeama on 20. kesäkuuta alkavan viikon aikana matalapaineen suuntaan.

  – Suomen suhteen on vielä epävarmaa, tuleeko viikon loppupuoliskolla matalapaine sateineen vaikuttamaan juhannuksen säähän vai ei. Kuukausiennusteen mukaan juhannusviikon keskilämpötilat ovat 0–1 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempiä niin, että suurin poikkeama viileämpään suuntaan on idässä. Aivan länsirannikolla sekä Lapissa on ennusteen perusteella 0–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää, Anna Latvala sanoo.

  Alkuviikolla lämpötilat ovat etelässä ja lännessä enimmäkseen 15–20 asteessa, idässä ja pohjoisessa 10–18 asteessa. Tämän hetken ennusteen mukaan keskiviikoksi sää hieman lämpenee. Loppuviikon lämpötilat riippuvat matalapaineen reitistä.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa 25. kesäkuuta maan etelä- ja keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 14–20 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin alle 14 astetta.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Sademäärä on uuden kuukausiennusteen perusteella juhannusviikolla maan etelä- ja keskiosassa ajankohdalle tavanomainen tai vähän sitä suurempi, maan pohjoisosassa poikkeama on hieman tavanomaista kuivemman suuntaan.

  Lue myös: Tänä viikonloppuna ropisee, jyrisee, tuulee ja paistaa – juhannuksen säässä vielä useita vaihtoehtoja

  Välimereltä Keski-Eurooppaan 20. kesäkuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan 1–4 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Portugalissa ja läntisessä Espanjassa on kuitenkin 0–3 astetta keskimääräistä viileämpää. Euroopan lounaisosassa on tavanomaista sateisempaa, kaakossa kuivempaa.

  – Kesäkuun 20. päivä alkavalla viikolla Välimeren ympäristössä mennään edelleen yli 35 asteen, paikoin Keski-Euroopassakin on 30–35 astetta. Ennuste tarkentuu vielä päivien edetessä, mutta keskiviikosta alkaen on mahdollista, että varsinkin Italiassa ja Kreikassa lämpötila nousee paikallisesti 40 asteeseen. Espanja, Portugali ja Ranska säästyvät tässä vaiheessa pahimmalta kuumuudelta.

  Katso videolta ilmamassaennuste Eurooppaan!

  Kesäkuun 27. päivä alkava viikko: Korkeapaineen mahdollisuus kasvaa – viileä vivahde katoaa Suomen ennusteesta

  Kuukausiennusteen mukaan korkeapaineen mahdollisuus kasvaa Keski- ja Pohjois-Euroopassa juhannuksen jälkeen 27. kesäkuuta alkavalla viikolla.

  – Viileä alue katoaa Suomen ennusteesta. Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella 0–2 astetta tavanomaista lämpimämpi, suurin poikkeama on tämän ennusteen mukaan Lapissa. Viikon sademäärä on Suomessa tavanomainen tai idässä mahdollisesti vähän tavanomaista pienempi, Anna Latvala kertoo.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Espanjan seudulla ollut hieman tavanomaista viileämpi jakso väistyy. Suurin osa Eurooppaa on ennusteen mukaan 27. kesäkuuta alkavalla viikolla keskimääräistä kesäkuun loppua lämpimämpi.

  Etelä-Euroopassa on tavanomaista kuivempaa. Norjan eteläosassa on puolestaan keskimääräistä sateisempaa.

  Heinäkuun 4. päivä alkava viikko: Suomessa hieman tavanomaista lämpimämpää tai tavanomaisia lämpötiloja

  Kuukausiennusteen mukaan 4. heinäkuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on Euroopassa lähellä tavanomaista tai sitä korkeampi, myös Suomessa.

  – Säätilanteessa ei näy mitään suurta muutosta edelliseen viikkoon. Pohjois-Euroopassa on mahdollisesti edelleen korkeapainetta, sen sijaan Välimeren ympäristössä ilmanpaineen poikkeama on matalapaineen suuntaan, Anna Latvala kertoo.

  Suomen osalta ennusteen epävarmuuden kasvu näkyy jo sademäärässä niin, ettei selvää poikkeamaa enää ole.

  Helleilta meren äärellä.
  Arkistokuva: Matti Hietala, Lohtaja, 5.7.2021

  Heinäkuun 11. päivä alkava viikko: Mitä tapahtuu heinäkuun edetessä?

  Tuore kuukausiennuste pitää korkeapaineen Suomen kaakkoispuolella 11. heinäkuuta alkavalla viikolla, mutta ennusteen epävarmuus kasvaa jo huomattavasti.

  – Toteutuessaan tämä tarkoittaisi todennäköisesti lämmintä lounaisvirtausta. Sademäärässä ei ole selvää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Käytännössä koko Eurooppa on lämpötiloiltaan ajankohdalle tavanomaisissa tai tavanomaista lämpimämmissä lukemissa, Anna Latvala toteaa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Kesälomien ja alkusyksyn pitkä sääennuste on nyt julki: Tältä näyttää tilanne Suomessa – katso heinä–syyskuun ennuste!

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Päivitetty 17.6.2022 klo 17.59

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat