Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Nauti lämmöstä viikonloppuna – vieläkö helle on mahdollista ensi viikollakin?
  Uutiset |

  Nauti lämmöstä viikonloppuna – vieläkö helle on mahdollista ensi viikollakin?

  Joutsenet aamuauringossa Lohtajalla elokuussa 2020.
  Joutsenet aamuauringossa Lohtajalla elokuussa 2020. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 5.8.2020

  Sää on lämpenemässä viikonloppuna paikoin hellelukemiin eteläisessä Suomessa. Ensi viikolla Suomeen virtaa etelästä lämmintä ja pohjoisesta kylmää ilmaa.

  Viime päiviä on sävyttänyt pilvinen sää, paikoin on tullut myös sateita. Perjantaina päivällä päästään lännessä ja etelässä 18–23 asteeseen, idässä ollaan 17–21 asteessa. Lännessä tulee paikoin sadekuuroja. Pohjoiseen perjantain vastaisena yönä luoteesta saapuva sadealue liikkuu aamun ja päivän aikana kohti kaakkoa. Päivälämpötila on pohjoisessa laajalti 15–20 astetta, sateessa voi paikoin olla viileämpää.

  Lapin pohjoisosaan voi yltää perjantai-illaksi uusia sateita pohjoisesta. Illalla ja lauantain vastaisena yönä etelässä liikkuu sadekuuroja. Myös idässä sadekuurojen mahdollisuus kasvaa yötä kohti.

  Lauantaina paikoin hellelukemia

  Lauantaina lämpö leviää laajemmalle Suomen ylle. Runsaan pilvisyyden alue väistyy lauantaina aamulla kohti itää. Etelässä ja itärajalla kaakosta Pohjois-Lappiin asti voi tulla lauantaina sadekuuroja, mutta sää muuttuu päivän mittaan aurinkoisemmaksi etelässä ja maan keskivaiheilla lännestä alkaen. Lapissa pilvisyys vaihtelee, myös sadekuuroja tulee paikoin.

  Ennuste perjantaista sunnuntaille 14.–16. elokuuta 2020.
  Ennuste perjantaista sunnuntaille 14.–16. elokuuta 2020. Kuva: Foreca

  – Sää on lauantaina helteinen lounaassa, missä jopa 27 astetta on mahdollista. Etelässä ja maan keskivaiheilla ylletään laajalti 20 asteeseen ja sen yläpuolelle. Pohjoisessa päivälämpötila on 20 asteen vaiheilla, Lapin pohjoisosassa 15–20 astetta, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Lue myös: Mitä tarkoitetaan helteellä?

  Sunnuntain vastaiselle yölle lounaisrannikolle ennustetaan paikoin jopa 20 asteen tuntumassa olevia lämpötiloja. Jos lämpötila ei laske yön aikana 20 asteen alapuolelle, kyseessä on niin sanottu trooppinen yö.

  Sunnuntaina aurinkoa ja lämpöä osaan maata

  Sunnuntaina aurinko paistaa ennusteen mukaan laajalti etelässä ja maan keskivaiheilla.

  – Lämpötila on päivällä etelässä 22–27 asteessa, paikoin mahdollisesti jopa 28 asteen tuntumassa.

  Maan keskivaiheilla sunnuntain lämpötilat ovat ylimmillään 17–22 asteessa. Pohjoisessa pilvisyys lisääntyy, myös sadekuurot ovat mahdollisia. Lämpötila vaihtelee Kainuun 17 asteen vaiheilta pohjoisen Lapin vain noin kymmeneen asteeseen, Käsivarressa voi olla vieläkin viileämpää. Luoteistuuli voimistuu sunnuntaina koko maassa. Puuskat voivat olla kovia pohjoisessa, todennäköisimmin Lapissa.

  Saavatko helteet jatkoa ensi viikolla?

  Koululaiset ovat jo aloitelleet syyslukukauttaan tällä viikolla, mutta vieläkö on luvassa kesäisiä säitä?

  – Ensi viikolla Suomi on ilmamassojen painiottelun keskellä. Lämmintä ilmaa, jonka yhteydessä hellekin on mahdollista, virtaa Suomeen etelästä. Samalla kuitenkin viileämpää ilmaa virtaa meille pohjoisesta. Nämä ilmamassat törmäävät Suomen yllä, toteaa Jenna Salminen.

  Kesämaisemaa Hämeenkyrössä elokuussa 2020.
  Kesämaisemaa Hämeenkyrössä elokuussa 2020. Kuva: Ari Branthin, Hämeenkyrö, 5.8.2020

  Ensi viikon lämpötilat riippuvat myös siitä, paljonko pilviä ja sateita on liikkeellä. Ennusteet elävät edelleen.

  – Etenkin maan eteläpuoliskolla ensi viikosta olisi tämän hetken tiedoilla tulossa pääosin lämmin. Viikon aikana voi hyvinkin yhä olla hellettä. Pohjoisessa viileämmän ilman vallitessa päivälämpötilat voivat olla Lapin pohjoisosassa kymmenen asteen vaiheilla, muuten pohjoisessa lämpötilat vaihtelevat 15–20 asteessa, ennustaa Jenna Salminen.

  Tähän mennessä tässä elokuussa on ollut kolme hellepäivää, 7.–9. elokuuta. Korkein tämän elokuun lämpötila on tähän mennessä Kruunupyyssä Pohjanmaalla 8. elokuuta mitattu 29,4 astetta. Viime vuoden elokuussa hellepäiviä oli yhteensä viisi. Viime vuonna hellettä mitattiin vielä syyskuussakin kolmena päivänä. Myöhäisin hellepäivä oli viime vuonna 10. syyskuuta.

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.