Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viikon sää: Lapin lähes +6 asteesta pakkasiin ja lumisateisiin
  Uutiset |

  Viikon sää: Lapin lähes +6 asteesta pakkasiin ja lumisateisiin

  Liukasta, jää kuorruttaa pinnat.
  Kannattaa varautua pintojen jäätymiseen viikon alussa. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 14.1.2022

  Lauha aalto toi Lappiin jopa yli +5 asteen lämpötilat, ja lämpötilat ovat nousseet koko maassa plussalle. Pian sää tekee kuitenkin täyskäännöksen.

  Sunnuntaina sää lämpeni reilusti erityisesti Lapissa. Kuten usein talvisen lämmön yhteydessä, lauhan aallon syynä on Norjan vuoriston yli Suomeen puhaltava föhn-tuuli.

  Sunnuntaina lämpötila oli Lapin Pellossa vielä yhden aikaan vajaan asteen verran pakkasella, iltakuuteen mennessä lämpötila on Pellon kirkonkylän säähavaintoasemalla noussut jo +5,6 asteeseen.

  Sää pysyy maanantain vastaisen yön ajan koko Lapissa lauhana, ja maan etelä- ja keskiosassakin pakkasella käväistään vain paikallisesti.

  Maanantai – tiistai: Lauha vaihtuu pakkaseen, koko maassa liukastellaan

  Liukkautta on luvassa koko maassa, kun lauha sää vaihtuu pakkaseen ja märät pinnat jäätyvät.

  Maanantai alkaa koko maassa pilvisenä, vaikka pohjoisessa aurinko saattaa näkyä pilvien läpi. Lämpötilat ovat maanantaiaamuna plussalla koko maassa, ja lämpimintä on föhn-tuulen takia Länsi- ja Pohjois-Lapissa, jossa lämpöasteita voi olla jopa 4–5.

  Lounaistuuli on puuskaista koko maassa, Lapissa voi esiintyä jopa myrskypuuskia. Mahdollisia tuulituhoja aiheuttavat puuskat rajoittuvat kuitenkin Lappiin.

  Päivän kuluessa vähäisiä sateita tulee siellä täällä ja kaikissa olomuodoissa, eniten Itä-Lapissa. Kertymät jäävät kuitenkin pieniksi.

  Sää alkaa muuttua selkeäksi luoteesta alkaen Lapissa, iltaa kohden myös maan länsiosassa. Samalla sää kylmenee niin, että illan aikana enää maan itäosassa on plusasteita.

  Tiistain vastaisena yönä sää on selkeä koko maassa, ja pakkasta maan etelä- ja keskiosassa 3–7 astetta, Lapissa 5–10 astetta.

  Tiistaina sää on selkeä koko maassa ja pakkasta etelän asteesta tai parista Itä-Lapin jopa 10 asteeseen.

  Keskiviikon ja torstain aikana sataa jopa 15 senttiä lunta

  Keskiviikko ja torstai ovat lumisadepäiviä. Lunta sataa eniten paikoin maan etelä- ja keskiosassa sekä Itä-Lapissa.

  Tuuli kääntyy keskiviikoksi takaisin lännen puolelle ja sää pilvistyy. Keskiviikkona päivällä Suomeen alkaan levitä lännestä sateita. Sateet tulevat lähes koko maassa lumena, kuitenkin Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan rannikolla osin räntänä tai vetenä. Myös Lapissa alkaa päivän mittaan sataa lunta.

  Kannattaa varautua siihen, että lumisade ainakin paikallisesti heikentää ajokeliä.

  Lunta kertyy keskiviikkona etelärannikolla, maan keskivaiheilla ja Pohjanmaalla 2–5 senttiä, Itä-Lapissa jopa 10–15 senttiä.

  Ennuste keskiviikolle 26.1.
  Ennuste keskiviikolle 26.1. Kuva: Foreca

  Lämpötila on keskiviikkona länsirannikolla nollan tuntumassa tai jopa plussalla, muuten pakkasta on etelässä ja lännessä 1–4 astetta, idässä 5–10 astetta ja Lapissa 5–13 astetta.

  Torstaina sää on koko maassa pilvinen, ja lumisateita tulee ajoittain suuressa osassa Suomea. Poutaisinta on lounaassa.

  Lunta tulee torstain aikana maan keskivaiheilla 5–15 senttiä ja Etelä- ja Keski-Lapissa 5–10 senttiä. Lämpötiloissa ei tapahdu suuria muutoksia keskiviikkoon nähden.

  Perjantaina ja viikonloppuna sää on yhä talvinen

  Perjantaina lumisateet väistyvät hitaasti Suomen yltä, lauantai on ennusteissa poutaisempi ja sunnuntaina Suomeen saattaa levitä lännestä uusia lumisateita.

  Loppuviikon ennuste on kuitenkin vielä epävarma, ja sen mahdollista muuttumista on syytä seurata viikon edetessä.

  Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste ennakoi saman säätyypin jämähtävän koko lopputalveksi: Tältä näyttää helmikuun ja talvilomien sää

  Joanna Rinne

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat