Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Ukkoset heräilevät, helle mahdollista taas viikonloppuna – runsaita sateita tulossa Lapin tulva-alueille
  Uutiset |

  Ukkoset heräilevät, helle mahdollista taas viikonloppuna – runsaita sateita tulossa Lapin tulva-alueille

  Sadetta Vaasan seudulla.
  Sää on loppuviikolla epävakaista. Kuva: Matti Hietala, 16.5.2020

  Sää on viilenemässä alkuviikon lukemista lännessä ja pohjoisessa. Lappiin on tulossa paikoin runsaita sateita, muuallakin sateita saadaan viikon mittaan. Sää lämpenee uudelleen viikonloppuna, jolloin hellelukemat voivat olla paikoin mahdollisia.

  Keskiviikoksi tulvien vaivaamille alueilla Lappiin on tulossa runsaitakin sateita, myös muutama salama voi välähtää. Sademäärät ovat ennusteen mukaan paikoin 10–20 mm. Muualla maassa on keskiviikkona enimmäkseen poutaa.

  Torstaina aamulla Lapissa tulee yhä paikoin sateita, eniten pohjoisessa Lapissa. Kaakosta lähestyy Suomea matalapaine, jonka ensimmäiset sateet voivat saavuttaa idän ja etelän jo torstaina aamulla, mutta laajempi sadealue tulee itään vasta illaksi. Yön aikana sade leviää lännemmäs.

  Perjantai on laajalti pilvinen ja sateinen päivä.

  – Perjantaina etelässä ja maan keskivaiheilla tulee monin paikoin sateita, joissa ukkonen on mahdollista. Ukkonen on todennäköisintä idän voimakkaissa kuuroissa. Iltapäivän ja illan aikana sateet yleistyvät myös pohjoisempana, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Sää viilenee osassa maata alkuviikon jopa helteisistä lukemista. Keskiviikkona etelästä Etelä- ja Itä-Lappiin asti poutaisilla alueilla ollaan 17–22 asteessa, Lapin sateissa puolestaan noin 15 asteessa.

  Torstaina on laajalti 16–20 astetta, länsirannikolta Meri-Lappiin voi olla hieman lämpimämpääkin.

  Perjantaina sateet ja pilvisyys pitävät lämpötilan monin paikoin 14–18 asteessa, Pohjois-Lapissa ja lounaassa aurinkoisimmilla alueilla voidaan päästä 20 asteen tienoille.

  Viikonlopuksi sää lämpenee

  Lauantaina pohjoisessa tulee yhä sateita, joissa voi olla mukana myös ukkosta. Maan etelä- ja keskiosassa voi päästä syntymään muutama sadekuuro, mutta monin paikoin lauantain sää on poutainen ja aurinkoinen ennen illaksi lounaasta lähestyvää sadealuetta. Sateiden kulkureitti ja voimakkuus ovat vielä vaihdelleet ennusteissa, mutta näyttää, että sateet kulkisivat sunnuntain aikana kohti pohjoista. Sateiden lomassa viikonloppuna nähdään kuitenkin myös aurinkoa.

  Lauantaina ja sunnuntaina lämpötilat voivatkin kohota 20–25 asteeseen poutaisilla alueilla, Pohjois-Lapissakin 20 asteen vaiheille. Sateisilla alueilla lämpötila on 15–20 astetta.

  – Viikonloppuna on olemassa helteen mahdollisuus, mikä riippuu siitä, kuinka pilvisenä sää tulee toteutumaan ja mistä kohtaa sateet tulevat kulkemaan, toteaa Jenna Salminen.

  Lue seuraavaksi kesäkuun kuukausiennuste: Meteorologi kesäkuusta: "Lämpimältä näyttää – helteen todennäköisyys vain kasvaa"

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 3.6. klo 09.19

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa