Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Meteorologien vinkit: Milloin meteorologi pitäisi kesälomansa?
  Blogi |

  Meteorologien vinkit: Milloin meteorologi pitäisi kesälomansa?

  Meteorologi Miina Manninen nauttii ulkona liikkumisesta ja lomasta säällä kuin säällä. Pekka Pouta (ylhäällä) ja Markus Mäntykannas jakavat kesälomansa useampaan osaan.
  Meteorologi Miina Manninen nauttii ulkona liikkumisesta ja lomasta säässä kuin säässä. Pekka Pouta (ylhäällä) ja Markus Mäntykannas jakavat kesälomansa useampaan osaan.
  Miina Mannisen kuva: Iida Rajaviita / Pekka Poudan ja Markus Mäntykannaksen kuvat: Foreca / Kesäkuva: Matti Hietala

  Mihin aikaan kesästä meteorologi jäisi lomalle, jos voisi valita loma-ajan vapaasti? Osa meteorologeista suosii tilastollisesti lämpimintä aikaa kesästä, osa hajauttaa riskiä huonosta säästä pitämällä loman useassa jaksossa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan kolmesta kesäkuukaudesta lämpimin on heinäkuu. Kesäkuu puolestaan on yleensä aurinkoisin ja vähäsateisin. Jos valoisat yöt ovat mieleen, kannattaa lomailla juhannuksen tienoilla.

  Forecan meteorologit kertovat nyt, milloin he mieluiten pitäisivät kesälomansa. Vastaukset eivät perustu tämän kesän sääennusteisiin.

  Pekka Pouta: Ehkä vähän suosin loma-ajaksi loppukesää

  Forecan ja MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta pitäisi kesälomansa pätkissä: noin viikon vapaita ja pitkiä viikonloppuja.

  – Näin hajauttaa riskin huonosta säästä. Vuodenaikaennusteet ovat kesäisin huonompia kuin talvella. Se johtunee siitä, että pohjoisen ja etelän lämpötilaero on heikompi, matalapaineiden reitti epävarmempi ja sateet tyypillisemmin kuurosateita.

  Poudasta lyhyemmät lomat piristävät ja palauttavat suhteessa paremmin kuin yksi pitkä pötkö. Osan kesästä Pouta viettää mökillä Saimaalla.

  – Ehkä vähän suosin loma-ajaksi loppukesää, koska silloin Helsinki voi olla liian kuuma nukkumiseen. Saimaa on myös silloin lämpimimmillään. Jos ilmat ovat huonot, niin se on kaupunkilomailua, helteellä lähdetään vesille.

  Poudan mielestä paras lomasää on aurinkoinen, tyyni tai lähes tyyni, veden lämpötila 20–23 astetta ja ilman lämpötila noin 25 astetta.

  Miina Manninen: Nautin lomasta säässä kuin säässä

  Forecan ja MTV Uutisten meteorologille Miina Manniselle loma-ajalla ei ole suurta väliä.

  – Mielestäni luonto, ulkoilu ja kaikki neljä vuodenaikaa ovat upeita. Minulle ei ole väliä, koska loma on, nautin ulkona liikkumisesta ja lomasta säässä kuin säässä. Suomessa kesäsäät vaihtelevat paljon. Itse suhtaudun säähän aika neutraalisti, näen hyviä puolia monenlaisessa säässä. Tykkään auringosta ja myötätuulesta, mutta nautin myös sateisesta säästä. Toukokuu on kiva, kun silloin vihreän eri sävyt ovat raikkaita ja niitä osaa arvostaa pitkän talven jälkeen. Tykkään myös sienestää, joten sen puolesta loppukesä on hyvää aikaa. Sienet kasvavat sateella, mutta sadesää ei ole paras sienien keräämiseen. Sienessä käyn siis enimmäkseen poutapäivinä. Retket sekä juoksu- ja pyörälenkit toteutuvat säästä riippumatta. Aina on hyvä sää ulkoilla.

  Lue myös: Millainen on säätilastojen mukaan Suomen sää kesäkuussa?

  Manninen tarvitsee purjehdusharrastuksen takia erityisesti tuulitietoja.

  – Olen viettänyt viime kesät Saimaalla purjehtien. Pyrin aina purjehtimaan myötätuuleen, joten tuulen suunta vaikuttaa matkasuunnitelmiin paljon. Jos sataa monta päivää putkeen, on kaikki veneessä kosteaa. Silloin toivon, että tulisi aurinkoisempaa väliin, että saan kamat kuivatettua.

  Manninen pitää yleensä lomansa yhdessä erässä.

  – Suosin pitkää lomaa, koska silloin pääsee mielestäni rentoutumaan, palautumaan ja irtautumaan töistä parhaiten.

  Markus Mäntykannas: Paras lomasää – lämpöä reilut 20 astetta, illalla salamointia

  Forecan ja MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas pitää vaihtelevasta säästä.

  – Paras lomasää on vaihteleva: lämpöä reilut 20 astetta, puolipilvistä, iltasella virkistävä ukkoskuuro.

  Mäntykannas viettää lomansa mieluiten kahdessa erässä.

  – Toinen keskikesällä, toinen loppukesällä. Haluan nähdä ja kokea eri puolia Suomen kesästä. Yöttömän yön keskikesällä ja pimenevät ja kosteat illat loppukesästä. En myöskään malta lomailla kuukautta putkeen. Parin viikon tauko katkaisee hyvin arjen. Suomessa lomaillessa aika menee pääosin mökillä, joten sää ei paljoa hetkauta. Toki on kiva, jos on lämmintä ja aurinko paistaa, niin voi tehdä ulkoaktiviteetteja. Olen kova saunoja, joten ei haittaa, vaikka olisi kylmempääkin.

  Aleksi Jokela: Ei tarvitse olla hirmuhelle

  Forecan ja MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela lomailee mielellään kesäkuun viimeisestä viikosta neljä viikkoa yhteen putkeen. Loman aikana muun muassa purjehditaan.

  – Yhtäjaksoinen pitkä pätkä on hyvä sen takia, että voi purjehtia mahdollisimman pitkälle ja pitkään. Eteneminen kun on vähän hitaampaa kuin moottoriveneellä. Kesäkuussa purjehtiessa on merellä vielä kylmä, kun meri ei ole ehtinyt lämmetä. Elokuussa taas merellä on usein lämmin, mutta sateet yleistyvät. Purjehtia voi kuitenkin lähes säällä kuin säällä, se on varustekysymys. Tosin yli 14 m/s eli kova tuuli on sellainen raja, jolloin on ehkä parempi jäädä satamaan.

  Kristian Roineen (ylhäällä) ja Aleksi Jokelan harrastuksissa säällä ja sääennusteilla on merkitystä ja meteorologin tiedoista on hyötyä. Roine harrastaa purjelentämistä, Jokela purjehtii.
  Kristian Roineen (ylhäällä) ja Aleksi Jokelan harrastuksissa säällä ja sääennusteilla on merkitystä ja meteorologin tiedoista on hyötyä. Roine harrastaa purjelentämistä, Jokela purjehtii.
  Kesäkuva: Matti Hietala

  Ennen oman veneen ostamista Jokela saattoi pitää loman pätkissä ja voisi harkita sitä edelleen.

  – Kesäkuussa etenkin rannikoilla on usein aurinkoista ja kesäkuu on myös aika vähäsateinen kuu, jolloin yksi lomapätkä voisi olla silloin. Sitten toinen pätkä voisi olla esimerkiksi heinäkuun lopulla, jolloin on tilastollisesti kaikkein lämpimintä Suomessa. Näin voisi vähän jakaa riskiä siitä, ettei pitkä surkea sääpätkä osuisi juuri sille ainoalle pidemmälle loma-ajalle. Tällä hetkellä suosin kuitenkin yhtä pidempää lomajaksoa, jotta pääsee kunnolla tarpeeksi irrottautumaan kaikesta. Elämässä on nyt ruuhkavuosina niin paljon kaikkea muutakin kiirettä, että kahden viikon loma ei tunnu eikä näy missään, aivan kuin ei lomaa olisi silloin edes ollut.

  Lue myös: Millainen on Suomen sää tilastojen mukaan heinäkuussa?

  Jokela nauttii auringosta, mutta myös ukkosista.

  – Aurinkoinen sää on tietenkin mukavin lomasää, olen aurinkoihminen ja nautin auringossa olosta ja silloin ulkona puuhailemisesta. Ei tarvitse olla hirmuhelle, kunhan tarkenee vähemmälläkin vaatetuksella. Toisaalta kunnon ukkosmyräkkä silloin tällöin on aina plussaa! Ettei käy aika tylsäksi.

  Kristian Roine: Purjelentämiseen parhaat säät touko-kesäkuussa

  Forecan meteorologi Kristian Roine lomailee mieluiten alkukesällä tai viimeistään heinäkuussa.

  – Pidän eniten keväästä ja alkukesästä, tosin silloin on yleensä melko viileää. Juhannuksen tienoilta alkaen lämpötilat ovat yleensä kesäisemmissä lukemissa. Pidän myös aurinkoisesta säästä ja kevät sekä alkukesä ovat tilastojen mukaan aurinkoisinta aikaa. Loppukesä, elo-syyskuu taas on yleensä sateisempi.

  Jos mahdollista, Roine yrittää lomailla keväisin lyhyemmän pätkän ja keskikesällä pidemmän jakson.

  – Harrastan purjelentämistä, johon säät ovat yleensä parhaimmillaan touko-kesäkuussa. Parasta olisi pitkä, kuiva korkeapainejakso. Muuten kesänviettoon käy melkein millainen sää tahansa, kunhan nyt ei ihan tauotta sada. Koska en kaipaa yli 30 asteen lämpötiloja, hellettä ei tarvitse lähteä kesällä etsimään etelästä. Suomen kesä on niin lyhyt, että mieluiten vietän sen kotimaassa.

  Roineen mielestä paras lomasää on aurinkoinen ja heikkotuulinen poutasää, lämpötila 20–25 astetta.

  Joanna Rinne: Ihannelomasään päivälämpötila 30–37 astetta

  Forecan meteorologi Joanna Rinne lomailisi mieluiten heinäkuussa tai elokuun alkupuolella.

  – Se on tilastollisesti Suomen lämpimintä aikaa. Viihdyn parhaiten lämpimässä säässä, siksi pidän mieluiten kesäloman siihen aikaan vuodesta, jolloin kesän korkeimmat lämpötilat ovat tilastollisesti todennäköisimpiä. Aurinkoisella säällä tulee ulkoiltua enemmän kuin sateisella. Toisaalta viileät sadepäivät ovat täydellisiä esimerkiksi uimastadionilla uimiseen, lämmitetyissä altaissa pieni sade vain virkistää. Suosin yhtä pitkää lomaa, sen aikana aivot palautuvat mielestäni työvuodesta paremmin kuin lyhyempien jaksojen aikana.

  Meteorologit Anna Latvala ja Joanna Rinne pitäisivät lomansa mieluiten heinäkuussa ja elokuun alussa.
  Meteorologit Anna Latvala (vasemmalla) ja Joanna Rinne pitäisivät lomansa mieluiten heinäkuussa ja elokuun alussa.
  Anna Latvalan ja Joanna Rinteen kuvat: Foreca / Kesäkuvat: Maarit Siitonen

  Rinteen mielestä paras lomasää on kuuma.

  – Palelen helposti. Omat suosikkisääni eivät siksi löydy Suomen ilmastosta, eivätkä myöskään tänne kuulu. Ihannelomasääni päivälämpötila on 30–37 astetta, öisinkin lämpötila pysyy 25 asteen tuntumassa ja ilma on pehmeän kosteaa. Ajoittaiset kunnon ukkoset ovat tervetulleita.

  Anna Latvala: Sään pitää olla sellainen, että ulkona on mukava olla

  Forecan meteorologi Anna Latvala lomailee mieluiten heinäkuun lopussa tai elokuun alussa.

  – Silloin on todennäköisesti melko lämmintä ja vielä valoisaa, mutta illat alkavat vähitellen hämärtyä jo vähän aikaisemmin. Voi saada sekä ukkoskuuroja että leppeän seesteisiä, hieman sumuisia iltoja. Sään pitää olla sellainen, että ulkona on yksinkertaisesti mukava olla. Jos suunnitteilla on matka, kohteessakin ainakin Euroopan alueella on heinä-elokuussa melko mukava sää. Suomen oloissa heinä-elokuu on sademäärän suhteen sateisinta aikaa, mutta sateet ovat usein kuurotyyppisiä, joten sää on kivan vaihtelevaa.

  Lue myös: Tällainen on tilastojen mukaan elokuun sää Suomessa

  Latvalan mielestä paras lomasää onkin sellainen, että lämpötila ja säätilanne vaihtelevat edes jonkin verran.

  – Ei mitään koko loman kestävää aurinkoista hellejaksoa tai pilvisen koleaa säätä. Lämpötila päivällä voisi kuitenkin olla yleisimmin vähän yli 20 astetta, pieni tuulenvire ja ajoittain sateita puhdistamaan pölyistä ilmaa. Suosin joko yhtä pitkää lomaa tai kahta lomapätkää niin, että toinen osa on selvästi pitempi. Silloin voi olla rauhassa lomalla niin, ettei loppu häämötä ihan heti edessä.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 8.6.2020 klo 23.03

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat