Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Säät sekaisin: Etelässä −30 astetta, pohjoisessa Lapissa plusasteita – Lapissa lämpötilat ovat nousseet jopa lähes 40 astetta parissa päivässä
  Uutiset |

  Säät sekaisin: Etelässä −30 astetta, pohjoisessa Lapissa plusasteita – Lapissa lämpötilat ovat nousseet jopa lähes 40 astetta parissa päivässä

  Pakkasta eteläisessä Suomessa.
  Pakkanen on kiristynyt talven tähän asti kylmimpiin lukemiin etelässä. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 15.1.2021

  Kylmä ilma on valahtanut pohjoisesta kohti maan keski- ja eteläosaa. Pohjoisessa Lapissa lämpötila on noussut plusasteille. Lämpötilojen nousu Lapissa on ollut rajua.

  Perjantain koko maan kylmin lukema on Kuhmossa Kainuussa yöllä mitattu −35,6 astetta, Uudenmaan kylmin lämpötila perjantaiaamuna on mitattu Vihdissä, −30,0 astetta. Koko Suomen lämpimimmät lukemat perjantaina kello 18.55 mennessä on havaittu Utsjoella, +1,3 astetta. Pietarsaaressa on ollut +0,5 astetta, Inarissa +0,2 ja Ivalossa +0,1 astetta. Plusasteet ovat mahdollisia pohjoisessa Lapissa myös huomenna.

  Lapissa on koettu suuria lämpötilan nousuja parissa päivässä. Esimerkiksi Kittilän Lompolonvuomassa mitattiin keskiviikkona −38,7 astetta, tänään perjantaina päivällä enää −0,7 astetta. Vuorokauden aikana esimerkiksi torstaista kello 11 perjantaihin kello 11 mennessä Lompolonvuomassa nousua oli 28 astetta. Kilpisjärvellä lämpötila oli puolestaan vielä eilen aamulla −25,2 astetta, tänään perjantaina päivällä −0,3. Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen mukaan Suomen suurin lämpötilan nousu vuorokaudessa on 36,5 astetta, joka on mitattu Kuusamossa 2.1.1989.

  – Kaikkein kylmin ilma viime yönä on ollut itäisessä osassa maata, etenkin Kainuun ja Pohjois-Karjalan suunnalla. Lappiin on puolestaan päässyt Jäämereltä lauhempaa ilmaa ja kosteutta. Pilvisyys on lisääntynyt myös muualla maan pohjoisosassa sekä osin maan keskivaiheillakin ja pakkanen on hellittänyt, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Uudenmaan kylmin lukema tänään perjantaiaamuna on mitattu Vihdissä, −30,0 astetta.

  Idässä, etelässä ja paikoin lännessäkin lämpötila jatkoi laskua perjantaiaamullakin selkeässä säässä.

  Lämpötilaerot voivat kuitenkin olla suuria pienelläkin alueella muun muassa pilvisyyden ja maanpinnan muotojen takia.

  – Koska pilvisyys on suuressa roolissa talvipakkasten kovuudessa, talvella vuorokauden kylmin hetki voi osua lähes mihin kohtaan päivästä etenkin pohjoisessa. Etelämpänä vuorokausirytmi yleensä menee lähemmäs normaalin mukaan, missä aamuyön hetket ovat kylmimmät, Jenna Salminen sanoo.

  Lue myös: Mitä vaaraa on liiasta kylmyydestä?

  Miltä näyttää viikonlopun pakkastilanne?

  Lauantaina etelässä ja idässä pakkasta voi olla yhä 15–20 astetta, paikoin yli 20 astettakin, Lapissa näitä lukemia voi olla sunnuntaina.

  – Sunnuntaina etelässä ja idässä lauhtuu. Pilvisyys on runsasta, mikä pitää pakkaslukemia monin paikoin 4–9 asteessa, mutta yli kymmenen asteen pakkasta pääsee esiintymään selkeämmillä seuduilla, Jenna Salminen toteaa.

  Tämän talven kylmin lukema tähän mennessä on 26. joulukuuta Utsjoella mitattu −41,1 astetta.

  Lue seuraavaksi: Rannalle syntyi komea “pallomeri” Helsingissä: "Harvoin sitä jääpallojen sekaan pääsee uimaan" – meteorologi valottaa, miten tämä hauska ilmiö syntyy

  15.1.2021 kello 14.45, 15.45, 16.00, 16.10 ja 18.55: Päivitetty lämpötiloja.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 15.1. klo 18.59

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa