Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uhrien määrä nousee Turkin ja Syyrian maanjäristysalueella: Sää kylmenee…
Uutiset |

Uhrien määrä nousee Turkin ja Syyrian maanjäristysalueella: Sää kylmenee – ”Alueella tällä viikolla talvisempi ilmamassa kuin Suomessa”

Maanjäristys
Lämpötilat putoavat laajalti pakkaselle öisin maanjäristysten tuhoalueella Turkissa ja Syyriassa. Taustan kuvituskuva: Pixabay / Karttakuva: Foreca

Ainakin yli 35 000 ihmistä on menehtynyt voimakkaiden maanjäristysten takia Turkissa ja Syyriassa. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat loukkaantuneet ja menettäneet kotinsa. Pelastustöitä tehdään kylmässä, ajoittain pakkasella olevassa säässä. Alueella on tullut sateita paikoin lumena. Sää on edelleen kylmenemässä tuhoalueella lähipäivinä.

Eteläisessä Turkissa maanantaina 6. helmikuuta sattuneiden maanjäristysten seurauksena on uutistoimisto AP:n mukaan menehtynyt yhteensä jo yli 35 000 ihmistä Turkissa ja Syyriassa. Uhriluvun pelätään nousevan edelleen.

Maa järisi Turkissa ensimmäisen kerran maanantain vastaisena yönä. Järistyksen keskus oli reilun 30 kilometrin päässä Gaziantepin kaupungista. Myöhemmin maanantaina uusi voimakas järistys paikannettiin hieman pohjoisempana, lisäksi alueella on ollut useita heikompia jälkijäristyksiä. Tiistaina Turkin keskiosassa havaittiin vielä uusi järistys.

Järistykset ovat tuhonneet tuhansia rakennuksia. Sähköt ovat monin paikoin poikki. Myös tiestö on vaurioitunut. Kotinsa menettäneille on perustettu muun muassa telttakyliä.

Syyriassa ja Turkissa keskimääräistä helmikuuta kylmempää säätä

Sää tuhoalueella on tällä viikolla selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää.

– Alueella on tällä viikolla selvästi kylmempi ja talvisempi ilmamassa kuin Suomessa. Esimerkiksi Gaziantepin alueella on tullut sateita sekä lumena että vetenä sunnuntaista tiistaihin, mutta nyt sateet ovat vähenemässä. Toisaalta sää muuttuu kylmemmäksi. Viime päivien ajan lämpötila on ollut siellä plussalla, mutta nyt yöt pakastuvat. Ennuste on varsin samanlainen järistysalueelle niin Turkin kuin Syyriankin puolelle, Syyriassa on kuitenkin hieman lämpimämpää, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste: Sää on etenkin tällä ja ensi viikolla selvästi keskimääräistä helmikuuta kylmempää Turkissa ja Syyriassa.

Päivälämpötilat ovat esimerkiksi Gaziantepin alueella tiistaista perjantaihin 3–5 lämpöasteessa, mutta öisin on 2–3 astetta pakkasta. Tiistaina voi tulla vähäisiä sateita ja perjantaina sadekuuroja vetenä, räntänä tai lumena, mutta muuten sää on tulevina päivinä enimmäkseen selkeä.

– Esimerkiksi Gaziantepin alueella on lähiaikoina öisin kylmempää kuin Suomessa maan etelä- ja keskiosassa – Suomessa ei lähiaikoina öisin laajoilla alueilla edes käväistä pakkasella maan etelä- ja keskiosassa, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Säätilastojen mukaan Gaziantepin keskimääräinen tammi–helmikuun päivälämpötila on 10 asteessa tai vähän sen yläpuolella, keskimääräinen yön alin juuri nollan yläpuolella.

– Lähipäivien ennustettu sää on siis selvästi alueen ajankohdan keskiarvoja kylmempää, Joanna Rinne toteaa.

Turkissa on myös aiemmin sattunut tuhoisia maanjäristyksiä. Vuonna 1999 sattuneessa maanjäristyksessä menehtyi noin 18 000 ihmistä.

8.2.2023, 9.2.2023, 10.2.2023, 12.2.2023 ja 13.2.2023: Päivitetty järistyksen tietoja.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 13.2.2023 klo 19.05

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat