Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Meteorologi Markus Mäntykannas kuukausiennusteesta: ”Ei näytä lupaavalta…
Kuukausiennuste |

Meteorologi Markus Mäntykannas kuukausiennusteesta: ”Ei näytä lupaavalta alkukesällä lomailevien kannalta”

Sää muuttuu epävakaisemmaksi etelästä alkaen keskiviikkoillan kuluessa.
Lähiviikkojen sää on ennusteiden perusteella matalapainevoittoista. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Ruokolahti, Saimaa

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa on merkkejä ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmemmästä säästä kesäkuun puolivälin tienoille saakka. Pohjoisessa tämä viikko olisi kuitenkin tavanomaista lämpimämpi. Lähiviikot näyttävät matalapainevoittoisilta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 23. toukokuuta kuukausiennusteen, joka yltää jo pitkälle kesäkuuhun.

Touko–kesäkuun vaihteen tienoilla ja kesäkuun alussa ennusteessa on Suomen osalta viitteitä ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämmästä säästä tai ajankohdalle tyypillisistä lämpötilalukemista.

– Olen pettynyt, että missä se kunnon kesäennuste oikein luuraa. Ei näytä kovin lupaavalta alkukesällä lomailevien kannalta, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Ennusteessa on kolmen ensimmäisen viikon ajan merkkejä tavanomaista alhaisemmasta ilmanpaineesta Suomen ympäristössä.

– Se tarkoittaa aika matalapainevoittoista säätä. Tämän viikon alun upea ja lämmin korkeapainesää tulee väistymään, kun tilalle tulee kosteaa, epävakaisempaa ja viileämpää säätä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 23.5.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
23.–29.5.Viikon keskilämpötila on maan etelä- ja itäosassa 0–1 astetta tavanomaista viileämpi, paikoin enemmänkin. Maan pohjoisosassa on 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Etelässä on paikoin tavanomaista sateisempaa.Hyvä
30.5.–5.6.Etelä- ja Keski-Suomessa on 1–2 astetta keskimääräistä viileämpää, pohjoisessa viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista. Viikon sademäärät ovat paikoin tavanomaista suurempia.Kohtalainen
6.–12.6.Etelä- ja keskiosassa maata on 1–3 astetta keskimääräistä viileämpää, pohjoisessa lämpötilat ovat lähellä ajankohdalle tyypillisiä lämpötiloja tai hieman keskimääräistä viileämpiä. Koko maassa viikosta ennustetaan tavanomaista sateisempaa.Kohtalainen
13.–19.6.Lämpötiloissa eikä sateisuudessa näy enää poikkeamia suuntaan eikä toiseen. Ennustettavuus on heikko.Heikko

– Tämän kuukausiennusteen sanoma on, että kuumat kesäsäät näyttävät pysyvän sitkeästi pääsääntöisesti Etelä-Euroopassa. Sieltä ne yrittävät välillä kiilata ehkä Suomen itäpuolelle tai kohti Britteinsaaria, mutta tänne ne eivät kunnolla pääse. Jos haluaa pelata varman päälle, lomailee alkukesästä ja kaipaa takuuvarmaa lämpöä ja aurinkoa, niin eteläinen Eurooppa näyttää sellaiselta kohteelta, että sieltä löytyy melko todennäköisesti aurinkoa ja lämpöä tulevina viikkoina, Markus Mäntykannas sanoo.

Toukokuun 23. päivä alkanut viikko: Lämmin alkuviikko, loppuviikolla viilenevää ja sateita

Kuukausiennusteen mukaan 23. toukokuuta alkaneella viikolla viikon keskilämpötila on Suomessa maan etelä- ja itäosassa 0–1 astetta tavanomaista viileämpi, paikoin enemmänkin. Maan pohjoisosassa on puolestaan 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Viikko jakaantuu lämpimään alkuviikkoon ja viileämpään loppuviikkoon. Alkuviikolla 20 asteen lukemia mittaillaan eri puolilla maata, lukuun ottamatta itää.

– Lapissa asti voi useina päivinä ylittyä 20 astetta. Se näkyy tässä kuukausiennusteessa, joka näyttää pohjoiseen tavanomaista lämpimämpää. Etelässä ja idässä taas olisi tavanomaista viileämpää. Tämä selittyy sillä, että varsinkin alkuviikolla yöt ovat kylmiä, loppuviikolla päivälämpötilatkin laskevat dramaattisesti. Itäiseen Suomeen 20 asteen lämpö ei missään vaiheessa yllä, Markus Mäntykannas sanoo.

Alkuviikon korkeimmat lukemat ovat 23–25 asteen tienoilla.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Itäisessä ja pohjoisessa Suomessa sateita tulee kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla ajankohdan tavanomaisia sademääriä vähemmän, etelässä paikoin tavanomaista enemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Runsaita sateita tulee ennusteen mukaan Suomeen torstaina.

– Tässä yhteydessä voi sataa koko tavanomaisen toukokuun sademäärä yhdessä vuorokaudessa jollekin alueelle. Sateen ennuste ja reitti ovat kuitenkin vielä vaihdelleet.

Sää viilenee sateiden myötä. Torstaina sateisilla alueilla jäädään jo lähemmäs 10 asteen lukemia, mutta mikäli aurinko näyttäytyy, lämpötila nousee yhä lähemmäs 20 asteen lukemia. Lapissa varsinkin aurinkoisilla alueilla voi torstaina mennä 20 asteen raja rikki.

Matalapaine jää pyörimään Suomen ylle tai Suomen läheisyyteen loppuviikon ajaksi. Sää viilenee selvästi.

– Tulossa on vähintäänkin kuurosateita, ajoittain sataa jatkuvammin. Perjantaina maksimilämpötilat jäävät esimerkiksi Pohjois-Karjalan ja Kainuun suunnalla reilusti alle 10 asteeseen sateisessa säässä. Etelässä puhutaan enemmänkin kuurosateista, ukkonenkin voi ehkä jyrähtää.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Lämpötila vaihtelee perjantaina Etelä- ja Keski-Suomessa 10 ja vajaan 20 asteen välillä riippuen pilvisyydestä ja sateisuudesta.

– Nyt näyttää, että 20 asteen ylityksiä ei tällä viikolla enää torstain jälkeen olisi. Viikonloppuna maksimit ovat reilussa 15 asteessa, jos aurinko paistaa, Markus Mäntykannas kertoo.

Toukokuun 30. päivä alkava viikko: Maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista viileämpää

Kuukausiennusteen mukaan 30. toukokuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 1–2 astetta keskimääräistä kylmempi, pohjoisessa lähellä keskimääräistä.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.

Toukokuun 30. päivä alkava viikko on kuukausiennusteen perusteella maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista sateisempi, pohjoisessa sademäärät ovat ajankohdalle tyypillisiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tummat pilvet varjostavat Mäntyharjua.
Toukokuun sää on ollut vaihtelevaa. Kuva: Maarit Siitonen, Mäntyharju, 15.5.2022

Viikon alussa matalapaine näyttää pysyttelevän Suomen läheisyydessä.

– On merkkejä siitä, että matalapaine parkkeeraa Suomen päälle eteläiseen tai keskiseen Suomeen ja pyörittää sateita useamman päivän ajan. Sateet eivät kuitenkaan ole jatkuvia, vaan enemmänkin kesäiseen tapaan kuuroittaisia sateita. Sää on vähitellen lämpenemässä maanantain jälkeen, tulossa olisi taas kesäisempiä lämpötiloja. Näyttää siltä, että terminen kesä on alkamassa tai jo alkanut maan etelä- ja keskiosassa, Markus Mäntykannas toteaa.

Keväinen ilta Helsingissä
Illan värejä Helsingissä. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, Eiranranta, 20.5.2022

Säätilastojen mukaan terminen kesä alkaa etelässä keskimäärin ennen 20. toukokuuta ja maan keskiosassa toukokuun loppuviikkoina. Pohjoisessa terminen kesä alkaa laajalti keskimäärin toukokuun lopusta kesäkuun puoliväliin ulottuvalla jaksolla, pohjoisessa Lapissa kuitenkin vasta kesäkuun loppupuoliskolla.

Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi kymmenen asteen yläpuolella.

Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca 

Kesäkuun 6. päivä alkava viikko: Osassa maata edelleen tavanomaista viileämpää

Kesäkuun 6. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste ennakoi maan etelä- ja keskiosaan 1–3 astetta keskimääräistä viileämpää. Pohjoisessa viikon keskilämpötilat olisivat lähellä keskimääräisiä tai hieman keskimääräistä viileämpiä.

Kuukausiennusteen perusteella koko maassa tulee sateita ajankohdalle tyypillisiä sademääriä enemmän.

– Tämä viittaa siihen, että meillä on päällä pitkäkestoinen matalapaine, joka pyörittää kuurosateita tai jatkuvampia sateita. Ennusteen mukaan kylmän ilman alue pysyy Etelä- ja Keski-Suomen ja Skandinavian yllä ja levittäytyy myös Baltiaan ja osittain keskisen Euroopan puolelle. Epävakaisessa säätyypissä lämpötilat jäävät tavanomaista viileämmiksi, Markus Mäntykannas toteaa.

Sateenkaaren pää löytyi!
Alkukesän sää näyttää vaihtelevalta. Arkistokuva: Marika Kivimäki, Nakkila

Kesäkuun 13. ja 20. päivä alkavat viikot: Mitä tapahtuu kesäkuun loppupuoliskolla? Ennustettavuus heikkenee jo merkittävästi

Kesäkuun 13. ja 20. päivä alkavilla viikoilla kuukausiennusteessa ei enää näy Suomen osalta merkkejä suuntaan eikä toiseen lämpötiloissa eikä sateissa.

– Vasta 13. kesäkuuta alkavalla viikolla tavanomaista viileämpää tarkoittava sininen poikkeama alkaa hävitä ennustekartoilta, mutta se voi yhtä hyvin kieliä myös siitä, että ennustettavuus heikkenee merkittävästi. Se on tyypillistä, että näin käy kuukausiennusteen kolmannella tai viimeistään neljännellä viikolla, Markus Mäntykannas sanoo.

– Juhannusviikosta ei pysty vielä tällä hetkellä sanomaan mitään, ennustettavuus Euroopassa on jo sen verran paljon heikentynyt. Mutta ei kannata heittää kirvestä kaivoon, vaikka kesäkuun alkuviikot näyttävät viileiltä, sillä mitä tahansa voi tapahtua myöhemmässä vaiheessa kesäkuuta. Juhannuksen kohtalo on vielä täysin auki, Markus Mäntykannas toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 25.5.2022 klo 23.18

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat