Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuvareportaasi: Muistatko nämä rajuilmat? 10 vuotta sitten neljä ukkosmyräkkää moukaroi Suomea aiheuttaen valtavaa tuhoa
  Blogi |

  Kuvareportaasi: Muistatko nämä rajuilmat? 10 vuotta sitten neljä ukkosmyräkkää moukaroi Suomea aiheuttaen valtavaa tuhoa

  Salama Sylvi-rajuilman aikana 3
  Salama Sylvi-rajuilman aikana. Kuva: Joanna Rinne, Helsinki, 8.8.2010

  Kymmenen vuotta sitten rajuilmat Asta, Veera, Lahja ja Sylvi raivosivat halki Suomen. Kuumassa ja kosteassa ilmamassassa syntyneet ukkosmyräkät olivat niin rajuja, että niihin liittyi sekä ihmisvahinkoja että myrskytuhojen aiheuttamia taloudellisia menetyksiä.

  Kesä 2010 oli Suomessa kuumankostea. Lämpötila nousi Suomessa heinäkuussa hellelukemiin yhtä päivää lukuunottamatta jokaisena päivänä. Tuon heinäkuun aikana mitattiin myös Suomen mittaushistorian lämpöennätys, Liperin Joensuun lentoasemalla 29.7. mitattu 37,2 astetta. Vuoden 2010 Suomen lämpöennätys on voimassa edelleen.

  Ukkoset tarvitsevat muodostuakseen lämpöä, kosteutta ja riittävän epävakaiset olosuhteet ilmakehään. Kun helteet hitaasti alkoivat purkautua vuoden 2010 heinä- ja elokuun vaihteessa, pääsi muodostumaan rajuilmoja, joiden vertaisia Suomessa harvoin nähdään.

  Asta 29.-30.7.2010

  Asta-myrskyn esiintymispäivien salamahavainnot 29.-30.8.2010
  Asta-myrskyn esiintymispäivien salamahavainnot 29.-30.8.2010. Kuva: Foreca

  Asta-rajuilma iski Itä-Savoon ja Etelä-Karjalaan 29. ja 30.7. välisenä yönä. Ukonilmaan liittyi syöksyvirtauksia, mitkä ovat Suomessa yöaikaan harvinaisia. Puita kaatui kymmeniätuhansia, tuhot olivat pahimmat Sulkavalla. Rantasalmella mitattiin Astan yhteydessä 29 m/s tuulenpuuska, ja osa puuskista on todennäköisesti ollut vielä voimakkaampia.

  Astan yhteydessä laskettiin yli 6000 maasalamaa, mutta koska salamointia tapahtui 29.-30.7. muuallakin kuin Astan yhteydessä, päivien yhteenlaskettu salamamäärä oli noin 8000.

  Asta-rajuilman kaatamia puita 1
  Asta-rajuilman kaatamia puita muutamia päiviä rajuilman jälkeen. Kuva: Joanna Rinne, Mikkelin ja Savonlinnan välillä 4.8.2010
  Asta-rajuilman kaatamia puita 3
  Asta-rajuilman kaatamia puita muutamia päiviä rajuilman jälkeen. Kuva: Joanna Rinne, Mikkelin ja Savonlinnan välillä 4.8.2010
  Asta-rajuilman kaatamia puita 2
  Asta-rajuilman kaatamia puita muutamia päiviä rajuilman jälkeen. Kuva: Joanna Rinne, Mikkelin ja Savonlinnan välillä 4.8.2010
  Asta-rajuilman kaatamia puita 4
  Asta-rajuilman kaatamia, ajoteiltä siirrettyjä puita muutamia päiviä rajuilman jälkeen. Kuva: Joanna Rinne, Mikkelin ja Savonlinnan välillä 4.8.2010
  Asta-rajuilman kaatamia puita 5
  Asta-rajuilman kaatamia puita muutamia päiviä myrskyn jälkeen. Kuva: Joanna Rinne, Mikkelin ja Savonlinnan välillä 4.8.2010

  Veera 4.8.2010

  Veera-myrskyn esiintymispäivien salamahavainnot 4.8.2010
  Veera-rajuilman esiintymispäivien salamahavainnot 4.8.2010. Kuva: Foreca

  Veera-rajuilma syntyi päivällä Pirkanmaalla ja eteni Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Kainuun ja Koillismaan yli. Uuraisilla loukkaantui kolme ihmistä, kun Hietasaaren leirintäalueella tuhoutui vähintään 50 asuntovaunua ja kolme ihmistä loukkaantui. Myös Veeran yhteydessä aiheutui metsätuhoja.

  Veera-rajuilmaan liittyi voimakkaampi salamointi kuin yölliseen Astaan: salamaluvuksi tuli lähes 20 000.

  Lahja 7.8.2010

  Lahja-myrskyn esiintymispäivien salamahavainnot 7.8.2010
  Lahja-rajuilma esiintymispäivien salamahavainnot 7.8.2010. Kuva: Foreca

  Lahja-rajuilma oli kapea-alainen. Se liikkui maan lounaisosasta Pirkanmaan yli, kohti Pohjois-Pohjanmaata ja kaartoi Kainuuseen. Lahjan yhteydessä salamoita havaittiin noin 10 000. Vaikka Lahjakin oli tuhoisa, sen aiheuttamat vahingot jäivät Astaa, Veeraa ja Sylviä maltillisemmiksi.

  Sylvi 8.-9.2010

  Sylvi-myrskyn esiintymispäivien salamahavainnot 8.-9.8.2010.
  Sylvi-rajuilma esiintymispäivien salamahavainnot 8.-9.8.2010. Kuva: Foreca

  Etelä- ja Länsi-Suomessa vaikuttanut Sylvi-rajuilma kulki suurten asutusalueiden yli. Forecan meteorologi Joanna Rinne:

  "Olin kotona viettämässä vapaailtaa, ja vilkaisin säätutkalle. En ollut uskoa silmiäni: valtava, jopa 100 km leveä sadekaikukaari oli muodostunut Viron puolelle ja lähestyi Suomea. Jäin seuraamaan tilannetta, kun kaikukaari ylitti Suomenlahden heikentymättä. Omat ikkunani olivat pohjoiseen, joten en nähnyt lähestyvää vyörypilveä, mutta kuvien perusteella se oli upea.
   

  Pilven saapuessa taivas musteni kuin yö olisi jo alkanut. Myrskypuuska riepotteli puita. Vettä alkoi sataa kaatamalla niin, että kaupungin kaduille muodostui lähes kuin pieniä järviä. Salamointi oli vaikuttavaa. En ole kokenut Suomessa  mieleenpainuvampaa ukkosta kuin Sylvi-rajuilma."

  Porin Sonisphere-festivaaleilla Sylvi vaati kuolonuhrin ja kymmeniä loukkaantumisia, kun Sylviin liittyvä syöksyvirtaus osui festivaalialueelle.

  Sylvi-ukkosen esiintymispäivinä salamointi oli elokuun 2010 alun neljästä rajuilmasta runsainta: salamalaskurit rekisteröivät vuorokauden aikana peräti yli 24 000 maasalamaa.

  Sylvi-rajuilma tutkakuvalla juuri ennen etelärannikolle iskeytymistään
  Sylvi-rajuilma tutkakuvalla juuri ennen etelärannikolle iskeytymistään. Kuva: Foreca, 8.8.2010
  Sylvi-rajuilman vyörypilvi
  Sylvi-rajuilman vyörypilvi. Kuva: Ville Päivätie, Helsinki, 8.8.2010
  Salama Sylvi-rajuilman aikana 3
  Salama Sylvi-rajuilman aikana. Kuva: Joanna Rinne, Helsinki, 8.8.2010
  Salama Sylvi-rajuilman aikana 1
  Salama Sylvi-rajuilman aikana. Kuva: Joanna Rinne, Helsinki, 8.8.2010

  Asta, Veera, Lahja ja Sylvi aiheuttivat valtavan määrän aineellista tuhoa. Rajuilmoista maksettiin korvauksia yhteensä 81 miljoonaa euroa.
  Lue myös: Miten ukkonen syntyy?

  Joanna Rinne

  Päivitetty 8.8. klo 15.12

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.