Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Aluevaalien äänestyspäivälle lumisadenauha ja föhn-tuulta – entä miltä näyttää tammikuun loppu?
  Uutiset |

  Aluevaalien äänestyspäivälle lumisadenauha ja föhn-tuulta – entä miltä näyttää tammikuun loppu?

  Koski ja lunta tammikuussa 2022.
  Säässä vuorottelevat pakkaset ja lauhemmat hetket. Kuva: Maarit Siitonen, Laukaa, 11.1.2022

  Vaihteleva sää jatkuu. Lauantai on pakkaspäivä koko maassa. Sunnuntaina sää alkaa jo lauhtua föhn-tuulessa, lisäksi kapea lumisadenauha ylittää Suomen. Maanantaina föhn-tuuli nostaa lämpötilat plussalle Lappia myöten, mutta sen jälkeen sää on jälleen laajalti pakastumassa.

  Sää on ollut tammikuussa vaihtelevaa ja myös jatkuu vaihtelevana.

  Perjantaina maan itäosassa ja kaakossa tulee lumisateita pitkin päivää. Lunta kertyy enimmillään 10–15 senttimetriä. Lämpötilat pysyvät lähes koko maassa pakkasella.

  – Pohjoistuuli on koko maassa puuskaista. Puuskien voimakkuus on kuitenkin enimmäkseen alle 15 m/s, vaikka etenkin etelärannikolla ajoittaisia voimakkaampiakin puuskia voidaan havaita, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Lauantain vastaisena yönä idän lumisateet kuivahtavat. Pakkasta on yöllä maan etelä- ja keskiosassa 4–12 astetta ja Lapissa yli 15 astetta, paikallisesti jopa reilusti yli 20 astetta.

  Lauantaina maan itäosassa on pilvistä. Lännestä leviää aluksi Lappiin, sitten myös muualle Suomeen uusia pilviä.

  – Välissä oleva kapea, selkeä ja aurinkoinen vyöhyke maan länsiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuun seudulla kapenee vähitellen. Päivällä Käsivarren Lappiin leviää vähäisiä lumisateita, illalla lumisateita tulee myös maan länsiosassa. Lumikertymät pysyvät kuitenkin pieninä. Muualla maassa on poutaista, Joanna Rinne sanoo.

  Katso videolta ennuste sunnuntaille asti!

  Lauantaina päivällä pakkasta on etelässä ja idässä enimmäkseen 5–10 astetta, lännessä 7–12 astetta ja Lapissa 9–17 astetta.

  Sunnuntain vastaisena yönä Pohjois-Lapissa tulee paikallisia lumisateita, muualla on enimmäkseen poutaista. Pakkasta on yöllä etelässä ja idässä 7–13 astetta, lännessä ja pohjoisessa 5–10 astetta.

  Millainen on sää aluevaalien äänestyspäivänä?

  Sunnuntai 23. tammikuuta on aluevaalien varsinainen vaalipäivä.

  Läntinen ilmavirtaus alkaa puhaltaa sunnuntaina meille jälleen Norjan vuoriston yli föhn-tuulena. Sää alkaa lauhtua.

  – Sää on aluksi pilvinen, mutta päivän mittaan maan länsiosassa, myös Länsi-Lapissa pilvipeite alkaa rakoilla. Maan etelä-, keski- ja itäosassa sataa päivällä lunta, kun Suomen ylle muodostuu kapea ja pitkä sadealue. Sateet väistyvät päivän edetessä itään, Joanna Rinne ennustaa.

  Päivälämpötila on sunnuntaina etelässä −2 ja +1 asteen välillä ja lännessä −1 ja +3 asteen välillä. Idässä on 2–7 pakkasastetta ja Lapissa alkuun 1–5 pakkasastetta, mutta alkuillasta jo 1–5 plusastetta.

  – Sunnuntain aikana sää lauhtuu maan pohjoisosassa reilusti. Yön lähestyessä koko Lapissa on 2–5 lämpöastetta, Pohjois-Pohjanmaallakin lämpötila nousee −1 ja +3 asteen välille. Etelässä ja idässä lämpötila on puolenyön aikaan −2 ja +2 asteen välillä.

  Maanantaina lisää föhn-tuulta – miltä näyttää tammikuun loppu?

  Tämän hetken ennusteen mukaan maanantaina länsivirtaus on Suomessa voimakas.

  – Näyttää siltä, että maanantaina aamulla sää on föhn-tuulen takia lämpimin Lapissa. Koko maassa on maanantaina aamulla 0–4 lämpöastetta. Paikoin tulee vähäisiä sateita kaikissa olomuodoissa, Joanna Rinne kertoo.

  Maanantain edetessä sää muuttuu selkeämmäksi Lapissa ja maan länsiosassa.

  – Samalla sää alkaa jälleen pakastua. Tiistain vastaiseen yöhön mennessä suuressa osassa maata on taas pakkasta, länsi- ja etelärannikolla voidaan olla vielä nollan yläpuolella.

  Tammikuun aurinko paistaa Vaasassa.
  Ajoittain tammikuun lopussa nähdään myös aurinkoa. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 15.1.2022

  Tiistai on tämän hetken ennusteen perusteella laajalti selkeä ja poutainen pakkaspäivä.

  – Keskiviikko ja torstai ollaan niin ikään suuressa osassa maata pakkasella, mutta sää muuttuu pilvisemmäksi. Loppuviikolla Suomeen leviää sateita. Sateiden olomuotoa on vielä mahdoton tässä vaiheessa tarkemmin ennustaa, mutta on mahdollista, että sateet tulevat etelässä ja lännessä vesipainotteisina. Myös lämpötilat jojoavat jälleen pakkasen ja suojan molemmin puolin, Joanna Rinne toteaa.

  Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste helmi–huhtikuulle: Näin meteorologi kommentoi lopputalven ja alkukevään mielenkiintoista tilannetta!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat