Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Sää lauhtuu paikoin 30 astetta, myrsky mahdollinen viikon puolivälissä – näillä alueilla tällä viikolla jopa 5–7 plusastetta
  Uutiset |

  Sää lauhtuu paikoin 30 astetta, myrsky mahdollinen viikon puolivälissä – näillä alueilla tällä viikolla jopa 5–7 plusastetta

  Lauhaa ja liukasta.
  Sään lauhtuminen liukastuttaa teitä viikon mittaan. Arkistokuva: Matti Hietala

  Säässä tapahtuu nopea muutos kylmästä lauhaan. Sää lämpenee alkuviikon paukkupakkasista viikon puolivälin tienoilla jopa 15–30 asteella, keskiviikkona edessä voi olla myrskytuulia. Viikon lauhimmat päivät ovat tämän hetken ennusteen mukaan keskiviikko ja torstai. Lämpötila saattaa kivuta lännessä, lounaassa ja Ahvenanmaalla 4–6 plusasteeseen, Ahvenanmaalla mahdollisesti jopa seitsemään plusasteeseen. Näillä näkymin sää kylmenee jälleen loppuviikolla.

  Sään vuoristorata jatkuu. Alkuviikon kireiden pakkasten jälkeen sää lauhtuu rajusti föhn-tuulen ja lämpimän ilman takia, mutta kylmenee ennusteen mukaan uudelleen loppuviikolla.

  Sateita tulee viikon mittaan sekä lumena, räntänä että vetenä, mahdollisesti myös jäätävänä sateena. Päivittäiset lumisadekertymät ovat viikon arkipäivinä kuitenkin pääasiassa alle viisi senttimetriä. Viikon aikana kannattaa varautua liukkaisiin teihin ja jalankulkuväyliin.

  Tuuli saattaa voimistua myrskyksi asti keskiviikkona Toinin päivänä. Viime vuonna Toini-pyry ravisteli 12. tammikuuta etenkin eteläistä, lounaista ja läntistä Suomea.

  Pääkaupunkiseudulla pyrytti poikkeuksellisen paljon lunta Toini-myräkän yhteydessä.
  Vuosi sitten tammikuussa Toini-pyry toi Helsinkiin reilusti lunta. Kuva: Jaakko Hyvätti, Helsinki, 13.1.2021

  Alkuun hyytävää – tiistaiaamuna etelässä pakkasta paikoin 20–25 astetta, idässä 25–30 astetta

  Maanantaina Suomessa on vallinnut vielä korkeapaine. Sää on kylmää ja laajalti poutaista, jokunen hiutale kevyttä pakkaslunta voi tulla paikoin.

  Myös tiistain vastainen yö ja tiistaiaamu ovat kylmiä. Sää kylmenee etelän ja idän heikkotuulisilla ja selkeillä alueilla niin, että kylmin hetki ajoittunee tiistaiaamuun. Silloin etelässä pakkasta on laajalti 12–18 astetta, selkeimmillä alueilla 20–25 astetta tai enemmänkin. Idässä on monin paikoin 20–25 pakkasastetta, selkeillä alueilla paikoin jopa 25–30 pakkasastetta.

  Lännessä ja pohjoisessa tuuli hillitsee hieman pakkaslukemia. Tiistaina aamulla länsirannikolla lämpötila on laajalti 10 pakkasasteen vaiheilla, laajemmin sisämaassa sekä pohjoisessa Suomessa on 14–20 pakkasastetta.

  Tiistain kuluessa kylmä ilmamassa siirtyy Suomen itäpuolelle. Samalla myös korkeapaine väistyy. Tuulinen ja lauhempi sää valtaa alaa.

  – Vielä tiistaina päivällä lämpötila voi olla idässä paikoin 20 pakkasasteen nurkilla, mutta lännessä on jo laajalla alueella 0–10 pakkasastetta ja Lapissa 5–15 pakkasastetta. Etelässä lämpötilat vaihtelevat lounaan 0–8 pakkasasteesta kaakon 13–18 pakkasasteeseen, sanoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Tuuli voimistuu tiistaina illalla jo idässäkin. Samalla kovat pakkaset hellittävät.

  – Etelälounainen tuuli voimistuu vähitellen koko maassa kohtalaiseksi tai jopa navakaksi. Tiistaina päivällä pohjoisessa satelee jo vähän lunta, mutta varsinainen sadealue leviää lännestä illalla maan länsi- ja pohjoisosaan.

  Lännessä ja pohjoisessa lunta voi tulla tiistaina paikoin 2–5 senttimetriä.

  Keskiviikon vastaisena yönä lounaassa ollaan nollan vaiheilla, muuten lännessä ja laajalti myös etelässä on 1–6 pakkasastetta, idässä 8–16 pakkasastetta ja pohjoisessa 1–10 pakkasastetta, Käsivarressa on kylmempää.

  Keskiviikkona tuuli voi voimistua myrskyksi asti – suojasää leviää

  Keskiviikkona aamupuolella etelään ja itään siirtyneet lumisateet heikkenevät ja väistyvät vähitellen kaakkoon. Aivan lounaassa voi sadealueen jälkipuolella sataa jo vähän vettäkin.

  – Seuraava, hajanaisempi sadealue leviää jo saman päivän aikana luoteesta ja painottuu tuoreimman ennusteen mukaan maan keski- ja pohjoisosaan. Sadetta tulee sekä lumena että vetenä, sään lauhtuessa Lapissa asti voi paikoin tulla vähän vettä. Keskiviikon sateessa saattaa olla mukana jäätävää sadettakin, etenkin paikoin maan keskiosassa, Anna Latvala ennustaa.

  Lumikertymät ovat keskiviikkona 2–5 senttimetriä. Tuuli voimistuu päivän aikana entisestään.

  – Tuuli voi voimistua keskiviikkona läntisillä merialueilla myrskyksi asti, joten tämä saattaa olla vuoden ensimmäinen myrskypäivä. Puuskat ovat maa-alueillakin kovia, monin paikoin 14–18 m/s ja paikallisesti vieläkin voimakkaampia.

  Katso videolta tuuliennuste!

  Keskiviikkopäivä on lauha.

  – Verrattuna aiempiin ennusteisiin lauha ilma pääsee nyt uudessa ennusteessa pohjoisemmaksi. Lounais- ja länsirannikolla ollaan nollassa tai jo vähän plussan puolella, muualla maassa on 0–5 pakkasastetta, idässä aivan itärajan lähellä on 5–10 astetta pakkasta. Illan kuluessa suojasää leviää laajemmin etelään ja länteen, jopa Lappiin asti, Anna Latvala kertoo.

  Torstaina föhn-tuulta ja lämmintä ilmaa – jopa 5–7 plusastetta

  Tämän hetken ennusteen mukaan suojasää väistyy jo torstaina Lapista, mutta pakkanen on heikkoa. Oulun seudulla ollaan nollan vaiheilla, maan etelä- ja keskiosassa on laajalti 0–4 plusastetta.

  – Ahvenanmaalla sekä läntisimmässä Suomessa ja lounaassa näyttäisi lämpenevän vielä aiempaa ennustettua enemmän, 4–6 plusasteeseen. Varsinkin Ahvenanmaalla on mahdollista, että mennään paikallisesti 5–7 plusasteeseen tai ylikin, mutta ennuste voi toki muuttua vielä ennen torstaita. Lämpö johtuu nyt sekä Suomeen leviävästä lämpimästä ilmasta että hetken aikaa vaikuttavasta föhn-tuulesta. Sää lämpenee siis keskiviikon ja torstain kuluessa jopa 15–30 astetta alkuviikon pakkaslukemista. Suurin muutos on Lapissa, Anna Latvala sanoo.

  Lue myös: Mikä on föhn-tuuli?

  Torstain vesi- ja lumisateet ovat kuurotyyppisiä. Sateet painottuvat maan etelä- ja keskiosaan. 

  Länsituuli on torstaina kohtalaista tai navakkaa, mutta ei niin voimakasta kuin keskiviikkona.

  Miltä näyttää loppuviikko?

  Perjantaina puuskainen tuuli taas voimistuu, mutta ei tämän hetken ennusteen mukaan myrskyksi asti. Siellä täällä satelee vähän lunta tai räntää.

  – Lämpötila laskee jo perjantaina suuressa osassa maata 0–6 pakkasasteeseen, lounaassa ja etelärannikolla voi olla yhä suojasäätä. Viikonlopun ennuste on vielä vaihdellut mahdollisten lumisateiden osalta, mutta näillä näkymin hidas kylmeneminen jatkuu viikonloppuna, Anna Latvala toteaa.

  Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste helmi–huhtikuulle: Näin meteorologi kommentoi lopputalven ja alkukevään mielenkiintoista tilannetta!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 11.1.2022 klo 17.14

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat