Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Tältä näyttää alkusyksyn sää 
  Uutiset |

  Uusi kuukausiennuste: Tältä näyttää alkusyksyn sää 

  Ruskaa Nokialla.
  Ruska leviää pikkuhiljaa pohjoisesta kohti etelää syys–lokakuussa. Arkistokuva: Pirjo Räisänen, Nokia, 26.9.2020

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan syyskuun loppupuolisko on Suomessa tavanomaista kylmempi. Korkeapaine on valtaamassa alaa.

  Alkuviikolla Suomen säähän on vaikuttanut myräkkämatalapaine, joka on tuonut puuskaista tuulta sekä sateita. Osa sateista on ollut lunta ja räntää.

  Lue myös: Syyskuinen lumipyry iski: Varovasti liikenteessä! Varaudu lumisateisiin muuallakin kuin pohjoisessa näillä alueilla – katso kuvat

  Myräkän jälkeen Suomeen on vahvistumassa korkeapaine.

  – Tämä korkeapaine voi pitää pitemmänkin aikaa säätä hallussaan, mistä seuraisi käytännössä melko kuiva jakso Suomeen. Jos tämä kuukausiennuste toteutuu ja Euroopassa vallitsisi laaja korkeapaineen alue muutaman viikon, niin itäiseen Eurooppaan virtaa kylmempää ilmaa pohjoisesta ja vastaavasti läntisimpään Eurooppaan lämpimämpää ilmaa etelästä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Kolea syyskuun loppu

  Alkaneen viikon sää on Suomessa viileää. Kuukausiennusteen perusteella viikon keskilämpötila on 2–4 astetta keskimääräistä kylmempi. Pienin poikkeama on Lapin pohjoisosassa.

  – Tulossa on kolea viikko. Kylmää ilmamassaa leviää pohjoisesta Suomeen sekä Baltiaan, vähitellen etelämmäksikin. Sää on keskiviikosta alkaen melko pilvistä. Lämpötilat jäävät päivisinkin etelässä sekä Länsi-Suomen rannikolla vähän reiluun 10 asteeseen, yleisesti on 5–10 astetta. Lapissakin voidaan kuitenkin välillä päästä 10 asteen tuntumaan, Anna Latvala ennustaa.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Öisin lämpötila saattaa laskea pohjoisessa sekä paikallisesti myös maan keskiosassa hieman pakkasen puolelle, etenkin selkeämmillä alueilla.

  Kuukausiennusteen perusteella viikon sademäärä jää keskimääräistä pienemmäksi maan etelä- ja keskiosassa, mutta pohjoisessa on tavallista sateisempaa. Viikon suurimmat sateet ovat kuitenkin tulleet jo alkuviikon myräkässä.

  – Tämä on hyvä esimerkki yksittäisen matalapaineen merkityksestä viikkokeskiarvoihin: viikon ainoat merkittävät sateet ovat tulleet alkuviikon matalapaineen aikana. Loppuviikosta sateet jäävät vähiin korkeapaineen vahvistuessa.

  Lumisateita Oulussa syyskuussa 2021.
  Lumisateita Oulussa 14. syyskuuta 2021. Kuva: Fintraffic, tie 4 Oulu, Laanila

  Keskiviikkona Lapissa tulee vielä joitain vesisateita sekä paikoin lunta ja räntää.

  – Sen jälkeen loppuviikolla sateet ovat vähissä. Pieni mahdollisuus on, että osa sateista tulee lumena Pohjois-Suomessa ja varsinkin Lapissa, etenkin, jos paikallisia sateita osuu yöaikaan. Sade ei alkuviikon lumipyrystä huolimatta muutu Lapissakaan pysyvästi lumiseen muotoon, Anna Latvala sanoo.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa syyskuun puolivälissä maan eteläosassa ja osassa länttä 14–16 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 12–14 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 6–10 astetta.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Syyskuun 20. päivä alkavalla viikolla sää jatkuu kuivahkona koko maassa. Lämpötilapoikkeama on kuukausiennusteen mukaan meillä 0–3 astetta keskimääräistä kylmempään suuntaan. Pienin ero keskimääräiseen on edelleen Lapin pohjoisosassa, suurin ero puolestaan on kaakossa.

  – Korkeapaine näyttää vallitsevan meillä edelleen 20. syyskuuta alkavalla viikolla, tämänhetkisen ennusteen mukaan vähintään viikon alkupuolen ajan. Kylmin ilma väistyy Suomen kaakkoispuolelle. Ajoittain Suomeen pääsee lännestä jo lämpimämpää ilmamassaa, Anna Latvala kertoo.

  Itäisessä Euroopassa viikko on ennusteen mukaan tavanomaista viileämpi. Venäjällä voi olla paikoin jopa noin kuusi astetta keskimääräistä kylmempi viikko.

  Syksyisen pilvistä säätä.
  Viime vuonna syyskuun korkein lämpötila 23,5 astetta mitattiin vasta lähellä kuun loppua 27. syyskuuta Kokemäellä. Arkistokuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 30.9.2020

  Miltä näyttää lokakuun alku?

  Kuunvaihteen tienoilla 27. syyskuuta alkavalla viikolla kuukausiennusteessa näkyy edelleen melko sama suursäätila: Euroopassa on tavallista korkeampi ilmanpaine ja itäisessä Euroopassa on keskimääräistä kylmempää, läntisessä Euroopassa on hieman keskimääräistä lämpimämpää.

  – Suomessa viikon keskilämpötila on lähellä tavallista tai vähän kylmän puolella. Sää on ennusteessa edelleen tavallista vähäsateisempaa, Anna Latvala sanoo.

  Lokakuun 4. päivä alkava viikko muistuttaa kuukausiennusteessa hyvin paljon kuunvaihteen viikkoa.

  – Ennusteen epävarmuus on kuitenkin näillä viikoilla jo suurempi ja muutoksia voi tulla. On myös hyvä muistaa, että viikkojen sisälle mahtuu usein monenlaista säätä. Ajoittain matalapaineitakin tulee olemaan jossakin päin Eurooppaa, Anna Latvala toteaa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla.

  Lue seuraavaksi: Syksyn ja loppuvuoden sää: Tällainen on pitkä ennuste joulukuulle asti – kylmää vai lauhaa?

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 14.9. klo 18.10

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat