Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tässäkö tämä oli? Meteorologi “sinisestä” kuukausiennusteesta: “Seuraavat viikot vilpoista kyytiä”
  Uutiset |

  Tässäkö tämä oli? Meteorologi “sinisestä” kuukausiennusteesta: “Seuraavat viikot vilpoista kyytiä”

  Elokuun loppu näyttää kuukausiennusteen perusteella keskimääräistä kylmemmältä.
  Kesä alkaa kääntyä loppusuoralle. Elokuu päättyy ja syyskuu alkaa kuukausiennusteen perusteella keskimääräistä kylmempänä. Valokuva: Sirpa Jyske, 12.8.2021

  Uusi kuukausiennuste näyttää Suomeen elokuun loppupuoliskolle ja syyskuun alkuun keskimääräistä viileämpää säätä. Sateet ovat tällä viikolla runsaita. Joko ilmassa on ripaus syksyn tuntua ainakin osassa maata?

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennustekartoilla on nyt Suomen kohdalla sinistä väriä merkkinä keskimääräistä kylmemmästä säästä.

  – Näyttää siltä, että seuraavat viikot ovat vilpoista kyytiä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Tällä viikolla kesämyräkkä – loppuviikolla viilenevää

  Tällä viikolla sää on Pohjois-Euroopassa matalapainevoittoista ja laajalti tavanomaista sateisempaa.

  Tiistaista torstaille kesämyräkkä tuo Suomeen runsaita sateita ja tuulista säätä. Sateita tuleekin kuukausiennusteen mukaan meillä tällä viikolla keskimääräistä elokuun puoliväliä enemmän. Viikon keskilämpötila on 0–3 astetta keskimääräistä viileämpi.

  – Loppuviikolla pohjoisesta käyvä virtaus tuo viileämpää ilmaa, joka levittäytyy koko maahan. Lämpötilat lähtevät laskuun, Jenna Salminen ennustaa.

  Alkuviikolla lämpötilat ovat ylittäneet paikoin 20 astetta, toisaalta osassa Lappia on mitattu öisin jo pakkasta. Viikon päättyessä päivälämpötilat ovat ennusteen mukaan etelän 15 asteen molemmin puolin olevista lukemista Lapin 10 asteen ympäristössä oleviin lukemiin.

  Lue myös: Näille alueille kesämyräkkä osuu pahiten: Kaatosateita ja voimakasta tuulta – mitä tapahtuu myräkän jälkeen loppuviikolla?

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa elokuun puolivälin tienoilla maan eteläosassa 18–22 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 18–20 astetta ja pohjoisessa laajalti 16–20 astetta, pohjoisessa Lapissa 12–16 astetta.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Tämä viikko on kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä kylmempi laajalti Pohjois-Euroopassa sekä Länsi- ja Keski-Euroopassa. Länsi-Euroopassa viikko on tavanomaista vähäsateisempi.

  Ensi viikolla tätä viikkoa kuivempaa – yhä keskimääräistä viileämpää

  Ensi viikon keskilämpötila on kuukausiennusteessa Suomessa laajalti 1–3 astetta tavanomaista viileämpi. Alkuviikolla korkeimmat päivälämpötilat ovatkin näillä näkymin suuressa osassa maata vain 10–15 astetta.

  Ensi viikolla näkyvissä on vaihdos jonkin verran kuivempaan suuntaan kuin mitä tämä viikko on. Sateita tulisi ennusteen mukaan Suomessa keskimääräistä vähemmän.

  – Sateilta ei kuitenkaan kokonaan vältytä. Matalapaineita liikkuu lähistöllä ja niiden sateita yltänee myös Suomeen. Korkeapaine vaikuttaa kuitenkin näillä näkymin ajoittain Suomen säähän. Korkeapaineen sijainti tulisi tämän hetken ennusteen mukaan olemaan Suomen länsipuolella. Se tarkoittaisi sitä, että virtaus kävisi ensi viikollakin pohjoisesta, Jenna Salminen kertoo.

  Tiedossa on meteorologin mukaan vaihtelevaa säätä: ajoittain sateita, ajoittain viileämpää ilmaa levittäytyisi laajemmalle maahan.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Muun Euroopan osalta keskimääräistä viileämpi ilma ulottuu 23. elokuuta alkavalla viikolla ennusteen mukaan pohjoisesta aina itäiseen Eurooppaan. Läntisessä Euroopassa ensi viikko näyttää tavanomaista lämpimämmältä. Sademäärät ovat keskimääräistä pienempiä läntisessä ja pohjoisessa Euroopassa, muualla laajalti lähellä ajankohdan tavanomaisia arvoja.

  Miltä näyttää syyskuun alku?

  Elokuun 30. päivä alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan keskilämpötilaltaan Suomessa hieman tavanomaista viileämpi tai osassa maata lämpötilat ovat lähellä keskimääräisiä. Sademäärien osalta ei näy signaalia keskimääräistä kuivempaan eikä sateisempaan suuntaan. Ennuste muuttuu kuitenkin jo epävarmemmaksi.

  Eteläisessä Euroopassa viikko näyttää tavanomaista lämpimämmältä.

  Syyskuun 6. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteessa ei enää ole Suomessa merkkejä suuntaan eikä toiseen lämpötilojen osalta.

  – Sateisuus voisi olla tässä vaiheessa lisääntymään päin keskimääräiseen nähden, sillä matalapainetoiminta mahdollisesti lisääntyisi Atlantilla ja vaikuttaisi meillä Suomessa asti, Jenna Salminen sanoo.

  Joko terminen syksy kolkuttelee osassa maata?

  Säätilastojen mukaan terminen syksy alkaa paikoin pohjoisessa Lapissa jo elokuun puolivälin ympäristössä. Etelässä terminen syksy alkaa keskimäärin syyskuun loppupuoliskolla. Termisen syksyn katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila putoaa pysyvämmin 10 asteen alapuolelle.

  Ruskaa Saanatunturin ympärillä Kilpisjärvellä.
  Ruskaa Saanatunturin ympärillä Kilpisjärvellä. Arkistokuva: Traffic Management Finland, Kilpisjärvi, 17.9.2020

  – Lapissa vuorokauden keskilämpötila on ollut paikoin alle 10 asteen jo viime viikonlopun puolella. Tällä viikolla pohjoisessa ja loppuviikosta jo paikallisesti maan keskivaiheilla asti keskilämpötilan perusteella tulossa on jo syksyisempiä lämpöoloja eli vuorokauden keskilämpötila on alle 10 astetta. Lämpötilan pitäisi kuitenkin jäädä 10 asteen alapuolelle pysyvästi, että terminen syksy alkaisi ja tästä ei voi vielä sanoa varmuudella, Jenna Salminen toteaa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste syyskuulta marraskuulle: Tältä näyttää syksyn tilanne!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 17.8. klo 15.24

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat