Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi lumipyry täräyttää Suomeen tiistaina – pian edessä laajalti maaliskuun jäätävin yö
  Uutiset |

  Uusi lumipyry täräyttää Suomeen tiistaina – pian edessä laajalti maaliskuun jäätävin yö

  Lumipyry ja pöllyävä lumi huononsivat ajokeliä Pohjanmaalla helmikuussa 2021.
  Lumipyry ja pöllyävä lumi huonontavat ajokeliä osassa maata maanantai-illan ja tiistain aikana. Kuva: Matti Hietala, 19.2.2021

  Tiistaina lunta pyryttää maan länsi- ja eteläosassa jopa 5–10 senttimetriä. Ajokeli on pöllyävän lumisateen alueella huono. Keskiviikon vastaisena yönä pakkasta on laajalti 20–30 astetta, paikoin enemmänkin. Tämän hetken ennusteen mukaan sää lauhtuu loppuviikolla.

  Viikon sää on vaihteleva. Alkuviikolla maan länsi- ja eteläosassa sataa lisää lunta.

  – Jo maanantaina illalla länsirannikolla alkaa pyryttää pöllyävää pakkaslunta. Samaan aikaan suuressa osassa maata pakkanen kiristyy illan aikana. Itä-Suomessa ja itärajalla voi olla tiistain vastaisena yönä pakkasta 20–30 astetta, paikallisesti voi olla reippaasti yli 30 pakkasastettakin, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Lämpötilaero idän ja lännen välillä on suuri maanantain ja tiistain välisenä yönä, sillä länteen virtaa jo lauhempaa ilmaa lumipyryn myötä. Lännessä on yöllä heikkoa pakkasta, kun samaan aikaan idässä on jopa 25 astetta kylmempää.

  Lumipyry voimistuu tiistain vastaisen yön aikana ja liikkuu yön ja tiistain mittaan kohti kaakkoa. Pöllyävää pakkaslunta voi tulla yleisesti 5–10 senttimetriä. Myös tuuli voimistuu ja kinostaa lunta.

  – Tiistaina aamulla huonoa ajokeliä on Pohjanmaalta Pirkanmaan kautta kohti itäistä Uuttamaata. Nyt näyttää, että sakeimmat sateet tulisivat tiistaina aamulla suunnilleen Vaasa–Tampere–Lahti–Porvoo-linjalla. Myöhemmin tiistaina huonon ajokelin alue leviää muualle Uudellemaalle sekä Varsinais-Suomeen. Pöllyävän lumen takia näkyvyys on liikenteessä huono, Markus Mäntykannas sanoo.

  Ennusteen mukaan lumisade alkaisi tiistai-iltapäivän mittaan myös pääkaupunkiseudulla. Lunta voi pyryttää vielä illankin aikana. Pohjoisessa ja maan keskiosassa nähdään tiistaina aurinkoa.

  Katso videolta pyryn ja lähipäivien ennuste!

   

  Hyytäviä öitä ja aamuja

  Lumipyry väistyy keskiviikon vastaisen yön aikana Suomen eteläpuolelle. Samalla pakkanen pääsee kiristymään.

  – Eiköhän keskiviikon vastainen yö ole laajalti maaliskuun kylmin yö. Etelärannikkoa myöten keskiviikkoaamuna voi olla liki 20 astetta pakkasta, maan keskivaiheilla ja pohjoisessa laajalti 25–30 pakkasastetta, paikoin enemmänkin, Markus Mäntykannas ennustaa.

  Keskiviikko on talvinen korkeapainepäivä, aurinkoa nähdään tiistaita laajemmalla alueella. Keskiviikkoiltapäiväksi pakkaset lauhtuvat selvästi yön lukemista ja vaihtelevat lounaan 8 ja itärajan 15 pakkasasteen välillä. Lukemat ovat monin paikoin kylmempiä päivälämpötiloja kuin keskimäärin tammikuussa.

  Torstain vastainen yö on jo selvästi keskiviikkoyötä lauhempi etelässä, lännessä ja Lapissa, missä pilvisyys lisääntyy. Myös tuuli viriää.

  – Lähinnä idässä voi olla vielä yli 20 pakkasastetta, mutta tuskin on enää yhtä kylmää kuin keskiviikon vastaisena yönä.

  Sää lauhtuu loppuviikolla

  Torstain aikana etelätuuli voimistuu. Sää alkaa lauhtua lounaasta alkaen. Loppuviikolla Suomeen on saapumassa lumi- ja räntäsateita.

  – Torstain jälkeen kylmyys näyttää taittuvan. Perjantaina plusasteita olisi jo lounaassa ja etelässä, viikonloppuna näillä näkymin laajemmin Etelä- ja Keski-Suomessa. Nyt vaikuttaa siltä, että loppuviikolla lämpötilat nousisivat normaaleihin maaliskuisiin lukemiin, Markus Mäntykannas toteaa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maaliskuun puolivälissä maan eteläosassa 0…+2 astetta, maan keskiosassa −2…+2 astetta ja pohjoisessa −6...0 astetta.

  Lue seuraavaksi: Huhti–kesäkuun ennuste: Etelä-Suomi erityisasemassa, aikaiset helleaallot mahdollisia Euroopassa

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 9.3. klo 08.58

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa