Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuuli puhkuu myös loppuviikolla – ensi viikolla lämpöä vielä jopa +20 astetta
  Uutiset |

  Tuuli puhkuu myös loppuviikolla – ensi viikolla lämpöä vielä jopa +20 astetta

  Tuulta ja aurinkoa.
  Lähipäivinä tuulee, ensi viikolla saattaa vielä lämmetä. Kuvat: Matti Hietala, Lohtaja 3.7.2020 ja Maarit Siitonen, Jyväskylä, 2.9.2020

  Loppuviikko on Suomessa tuulinen, lauantaina on tulossa laajempia sateita. Ensi viikolla sää voi vielä lämmetä paikoin jopa 18–20 asteeseen. Tasan vuosi sitten Suomessa mitattiin hellettä.

  Torstaisen myräkän jälkeen sää on edelleen vaihtelevaa. Loppuviikolla nähdään niin aurinkoa kuin sateitakin, mutta lauantaita lukuun ottamatta sateet ovat lähipäivinä vähäisiä.

  – Tuulinen sää jatkuu, vaikkakaan odotettavissa ei ole yhtä voimakkaita tuulia kuin torstaina. Tuuli on viikonloppuna enimmäkseen kohtalaista, puuskat voivat voimistua maa-alueilla 10–15 m/s tienoille, ennustaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Lue myös: Näin syysmyräkkä etenee – myrskypuuskat riepottelevat torstaina mantereellakin

  Loppuviikolla aurinkoa ja sateita

  Perjantai on enimmäkseen poutainen ja pilvisyydeltään vaihteleva, yksittäiset sadekuurot ovat mahdollisia. Tuuli voimistuu päivällä kohtalaiseksi. Päivälämpötilat ovat laajalti 10–15 astetta, Pohjois-Lapissa paikoin alle kymmenen astetta.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 11.9.2020.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 11.9.2020. Kuva: Foreca

  Lauantain vastaisen yön lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 5–10 astetta, pohjoisessa 1–5 astetta. Lapissa voi olla yöllä tuulen heiketessä paikoin heikkoa pakkastakin. Pilvisyys alkaa yön aikana lisääntyä lännestä alkaen. Läntisimmässä Suomessa voi jo paikallisesti sadella.

  – Lauantaina Norjanmerellä liikkuva matalapaine leviää Suomeen ja tuo lännestä runsaampaa pilvisyyttä ja sateita. Maan etelä- ja keskiosassa lounaistuuli on enimmäkseen kohtalaista ja puuskaistakin, pohjoisessa tuulen suunta vaihtelee kaakon ja lounaan välillä, sanoo Anna Latvala.

  Ennuste lauantai-iltapäivälle 12.9.2020.
  Ennuste lauantai-iltapäivälle 12.9.2020. Kuva: Foreca

  Sunnuntaina sateet väistyvät vähitellen itään.

  – Sää muuttuu aurinkoisemmaksi, ensin maan länsi- ja eteläosassa. Etenkin idässä sekä paikoin pohjoisessa satelee kuitenkin vielä päivälläkin. Länsituuli on edelleen enimmäkseen kohtalaista maan etelä- ja keskiosassa, puuskat ovat tämänhetkisessä ennusteessa 10–15 m/s. Lapissa tuuli on heikompaa.

  Sunnuntaina illalla sää selkenee suuressa osassa maata, mutta kohtalainen länsituuli jatkuu.

  Päivälämpötilat ovat lauantaina ja sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa 12–16 astetta, pohjoisessa 8–14 astetta.

  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 13.9.2020.
  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 13.9.2020. Kuva: Foreca

  Sunnuntain vastaisena yönä lämpötilat ovat enimmäkseen 5–10 asteessa, Lapin pohjoisosassa on 0–5 astetta. Maanantain vastainen yö on hieman viileämpi. Yölämpötila on laajalti 3–8 astetta, Lapissa ja Koillismaalla 0–5 astetta.

  Ensi viikolla vielä jopa +20 astetta

  Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon sää on hieman viikonlopun säätä lämpimämpää.

  Maanantaina pilvisyys vaihtelee. Sää on pääasiassa poutainen, mutta paikallisia sateita voi tulla. Lännenpuoleinen tuuli on edelleen kohtalaista ja puuskaista. Lämpötila nousee maanantaina päivällä etelässä 14–18 asteeseen ja maan keskiosassa 12–16 asteeseen. Pohjoisessa on enimmäkseen 10–14 astetta, mutta Käsivarressa voidaan jäädä alle kymmeneen asteeseen.

  "Tiistain sää on laajalti aurinkoinen ja poutainen, tämänhetkisessä ennusteessa lähinnä Lapissa on paikoin runsaampaa pilvisyyttä ja vähän sateita. Lounaassa on mahdollisuus 20 asteeseen, ei kuitenkaan kovin isolla alueella."

  Yleisemmin maan etelä- ja keskiosassa ollaan tiistaina 14–18 asteessa, pohjoisessa on 8–14 astetta. Viileintä on Lapin pohjoisosassa. Tuuli on tiistaina edelleen enimmäkseen kohtalaista.

  Tasan vuosi sitten 10. syyskuuta Lappeenrannassa mitattiin hellettä 26,2 astetta. Tämä on Suomen Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan mittaushistorian toiseksi myöhäisin hellepäivä Suomessa. Myöhäisin havaittu hellelukema on Tampereella ja Seinäjoella 17. syyskuuta vuonna 1947 mitattu 25,2 astetta. Tänään torstaina päivän korkein lukema tähän mennessä on merellä Helsingin ja Porvoon edustalla mitattu 16,9 astetta.

  Tämänhetkisen ennusteen mukaan ensi viikon puolivälissä Suomea lähestyy seuraava matalapaine, mutta sen ajoitus ja sijainti tarkentuvat vielä.

  – Ensi viikolla Suomen lähettyvillä kehittyy myös korkeapaine, joten viikon aikana voi tulla sekä tuulista ja sateista säätä että poutaista korkeapainesäätä. Suomi on alkuviikosta ilmamassojen rajalla. Juuri Suomen eteläpuolella on hyvin lämmintä ilmaa, pohjoisessa taas on selvästi kylmempää. Pienikin muutos voi siis vaikuttaa säähän, muistuttaa Anna Latvala.

  Katso yli sadan paikkakunnan seitsemän päivän ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 10.9. klo 17.46

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.