Sääuutiset ja blogi> Sää kylmenee: Loppuviikolla etelässä asti paikoin öisiä pakkasia…
Uutiset |

Sää kylmenee: Loppuviikolla etelässä asti paikoin öisiä pakkasia ja jopa alle 5 asteen päivälämpötiloja

Kuurainen vaahteranlehti.
Loppuviikolla edessä on kylmiä öitä ja aamuja. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 20.9.2019

Lämpimän syyskuun jälkeen sää on nyt alkanut viiletä ja viilenee edelleen loppuviikkoa kohden. Yöpakkaset leviävät pohjoisesta kohti etelää, lisäksi päivälämpötilat voivat jäädä viikonlopun aikana etelässäkin jopa 5 asteen alapuolelle. Suurin osa sateista on loppuviikolla vettä, mutta etenkin Lapissa osa sateista on räntää ja lunta. Myös muualla pohjoisessa ja maan keskivaiheillakin sateita voi kuitenkin tulla paikallisesti räntänä tai lumena.

Syysmyräkkä on tuonut paikoin runsaita sateita etenkin eteläiseen ja itäiseen Suomeen tiistai-illan ja keskiviikon välillä. Esimerkiksi Hangossa vettä on tullut yli 40 millimetriä, etelärannikolla paikoin 25–30 millimetriä. Merellä etelärannikon edustalla on ollut myrskypuuskia. Sateet jatkuvat vielä keskiviikkoiltapäivän ja alkuillan aikana paikoin itäisessä Suomessa, missä voi olla vielä myös kovempia tuulenpuuskia.

Pohjoisessakin tulee keskiviikkona vesisateita. Torstain vastaiseksi yöksi sää kylmenee Lapissa niin, että pakkasta on koko maakunnassa, paikoin yli viisikin astetta. Koko loppuviikon yöt ovat Lapissa näillä näkymin pakkasöitä.

Koillismaalla sade voi olla paikoin räntää torstain vastaisena yönä.

Torstaina laajalti poutaa ja aurinkoa, idässä sadekuuroja – Kilpisjärvellä lumi- ja räntäsateita

Torstaina Baltiassa kulkee matalapaine, jonka sateet jäävät todennäköisesti Suomen eteläpuolelle. Torstaipäivä onkin näillä näkymin Suomessa melko poutainen ja suuressa osassa maata aurinkoinen. Idässä on kuitenkin sadekuurojen mahdollisuus ja Kilpisjärven suunnalla satelee lunta ja räntää. Etelässä ja idässä voi olla pilvisempää, Lapissa pilvisyys vaihtelee.

Katso videolta ennuste lauantaille asti!

Sää alkaa viiletä loppuviikon mittaan etelässä asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Torstaina päivällä on jo viileää. Pohjois-Lapissa lämpötilat ovat 0–5 astetta, etelässä 10–12 astetta ja muualla maassa 5 asteen molemmin puolin, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Lapissa torstain sää on myös tuulista.

Perjantain vastaisena yönä pakkasta voi olla paikoin etelässä asti

Torstain ja perjantain välinen yö on selkeä ja kylmä koko maassa.

– Pohjoisessa ja maan keskiosassa on perjantain vastaisena yönä laajalti pakkasta, etelässäkin lämpötila voi olla paikoin nollan alapuolella. Perjantaipäivä on melko aurinkoinen, mutta kalsea, Joonas Koskela ennustaa.

Etelässäkin jäädään perjantaina päivällä enimmäkseen alle 10 asteeseen. Keskisessä Suomessa on 6–7 astetta ja pohjoisessa Lapissa vain 1–2 astetta.

Myrskytuulet mahdollisia lauantaina – viikonloppuna koleaa

Perjantaina illalla Suomeen voi saapua jo seuraava matalapaine sateineen.

– Tämän hetken ennusteen mukaan runsaita sateita tulisi jo perjantaina illalla Länsi-Suomessa ja lauantain vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosassa. Myös tuuli voimistuu niin, että lauantaina aamulla ja aamupäivällä pohjoismyrskyä voi olla lounaisilla ja eteläisillä merialueilla. Etelässä kovia puuskia saattaa olla maa-alueillakin. Ennusteessa on kuitenkin vielä paljon epävarmuuksia, muun muassa matalapaineen reitissä, ajoituksessa ja siinä, kuinka nopeasti matalapaine syvenee Suomenlahdella, Joonas Koskela sanoo.

Tämän hetken ennusteen mukaan sateita tulee lauantaina edelleen maan etelä- ja keskiosassa. Kylmää ilmaa virtaa Suomeen niin, että etelässä jäädään lauantaina enimmäkseen 4–5 asteeseen. Muualla lämpötilat ovat 1–4 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Matalapaineen jälkipuolella tulee lauantaina sadekuuroja, jotka voivat olla räntää, lunta tai pieniä rakeita maan keskivaiheilla ja Pohjanmaalla.

Nyt näyttää, että matalapaine väistyy Suomesta sunnuntaina.

– Tuulinen sää kuitenkin jatkuu sunnuntaina matalapaineen jälkeenkin, jos tämä ennuste toteutuu. Puuskat voivat olla kovia tai navakoita.

Sunnuntain päivälämpötilat vaihtelevat etelän 5–8 asteesta Lapin ja idän muutamaan plusasteeseen.

Myös ensi viikon sää näyttää vaihtelevalta.

– Suomi on jatkossakin matalapaineiden reitillä, Joonas Koskela toteaa.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 4.10.2023 klo 16.27

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat