Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pakkanen kiristyy viikon alussa – tuleeko koko maahan valkea joulu?
  Uutiset |

  Pakkanen kiristyy viikon alussa – tuleeko koko maahan valkea joulu?

  Mustarastas joulukuisessa lumisateessa.
  Joulua kohti sää kylmenee ja vähitellen lumisateetkin leviävät Suomeen. Kuva: Maarit Siitonen, Kuusankoski, 12.12.2021

  Suomessa vallitsee jouluviikon alussa kylmä pohjoistuuli ja pakkasta on myös päivisin koko maassa. Joulun alla sää muuttuu selvästi sateisempaan suuntaan. 

  Eilen lauantaina föhn-tuuli nosti lämpötilan Ahvenanmaalla paikoin +10 asteen tienoille, ja Jomalassa Maarianhaminan lentokentällä päästiin jopa +11,0 asteeseen. Joulukuun lämpöennätyskin oli lähellä, mutta vuonna 2015 Porissa ja Kokemäellä mitattu +11,3 astetta pysyy edelleen Suomen korkeimpana joulukuun lämpötilana.

  Nyt viikon vaihtuessa koillisesta virtaa kuitenkin Suomeen kylmää ilmaa. Viikon alussa ilmamassa on paikoin jopa arktista, eli lämpötila on noin 1,5 kilometrin korkeudella -18 astetta tai kylmempi. Maanpinnalla tämä tarkoittaa paikoin kireää pakkasta varsinkin öisin heikkotuulisilla ja selkeillä alueilla. 

  Kireän pakkasen raja on maan eteläosassa -15, keskiosassa -20 ja pohjoisosassa -25 astetta.

  Lue myös: Tässä uusi kuukausiennuste vuodenvaihteen yli: "Menee luihin ja ytimiin" – varaudu ankaraan talvisäähän

  Alkuviikolla vain paikallisesti lumisadetta

  Maanantaina ja tiistaina pilvisyys vaihtelee. Länsirannikolla voi tulla jokunen lumikuuro, etenkin Pohjanmaalla. Muualla sateet jäävät vähäisiksi. Kohtalainen pohjoistuuli heikkenee vähitellen, mutta heikkokin viima purevoittaa pakkasta.

  Auringonvaloa kajastaa päivällä kaamosalueellakin.
  Auringonvalo kajastaa päivällä kaamosalueellakin. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, Utsjoki, 16.12.2021

  Lämpötila on päivällä vielä maanantaina lounaassa ja monin paikoin länsi- ja etelärannikolla vajaassa kymmenessä pakkasasteessa, muualla maan etelä- ja keskiosassa on 10–14 ja pohjoisosassa 12–16 pakkasastetta. Lapissa on paikoin selkeillä alueilla kylmempääkin.

  Tiistaina kylmeneminen jatkuu. Päivälämpötila on maan eteläosassa sekä lounaassa 9–15, maan keski- ja pohjoisosassa laajalti 12–20 pakkasastetta.

  Öisin pakkasta on enimmäkseen 10–20 astetta, mutta pilvisyyden vaikutus on tällaisessa säätilanteessa suuri. Selkeiksi jäävillä alueilla on selvästi kylmempää kuin pilvisillä.

  Keskiviikkona muutosta on jo ilmassa. Länsirannikolla voi illalla sataa paikoin lunta ja Lappiinkin leviää pohjoisesta lumisadealue. Vähitellen torstain vastaisena yönä lumisadetta leviää laajemmin maan keski- sekä pohjoisosaan. Päivälämpötilassa ei ole suurta muutosta, mutta lumisateet sekä maan etelä- ja keskiosassa vähitellen voimistuva lounaistuuli nostanevat lämpötilaa vähän jo yötä kohti.

  Tuleeko Suomeen valkea joulu?

  Torstaina, joulun aatonaattona, matalapaine levittäytyy Suomeen ja sää muuttuu aiempaa sateisemmaksi. Lumisateita tulee pitkin maata. Ajoittain lunta sataa sekä Lounais- että Etelä-Suomessakin, eli tällä hetkellä lumettomat alueet saavat todennäköisesti jouluaatoksi vähintään ohuen lumipeitteen. 

  Lumisade tietää myös lumitöitä.
  Lumisade tietää myös lumitöitä. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 13.12.2021

  Matalapaine osakeskuksineen jää tämänhetkisen ennusteen mukaan Suomeen vielä joulupäiviksi. Lämpötila pysyttelee pakkasen puolella, mutta vaihtelee lumisateisten alueiden pikkupakkasesta poutaisten ja selkeämpien alueiden paikoin edelleen kireään pakkaseen. Lunta voi sataa paikallisesti yli 10 senttimetriä vuorokaudessa, mutta sateiden tarkka sijainti ja ajoitus tarkentuvat vielä ennen joulua.

  Lue seuraavaksi: Saako Eurooppa valkean joulun? Massiivinen korkeapaine sanelee sään kehityksen loppuvuonna: "NAO-indeksi rajusti miinukselle"

  Anna Latvala

  Päivitetty 19.12.2021 klo 21.06

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat