Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Saako Eurooppa valkean joulun? Massiivinen korkeapaine sanelee sään kehityksen…
Blogi |

Saako Eurooppa valkean joulun? Massiivinen korkeapaine sanelee sään kehityksen loppuvuonna: "NAO-indeksi rajusti miinukselle"

Kylmä pakkaspäivä Vaalassa.
Suomessa ja muuallakin Euroopassa ollaan matkalla kohti uutta kylmänpurkutilannetta. Sen kestosta ei ole vielä varmuutta, mutta jouluviikko näyttää laajalti tavanomaista kylmemmältä. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, arkistokuva

Britteinsaarille on jämähtämässä korkeapaineen alue, jonka itäpuolitse pääsee jouluviikolla purkautumaan erittäin kylmää ilmaa laajalti koko Manner-Eurooppaan. Valkealle joululle on tänä vuonna suorastaan erikoisen hyvät edellytykset sekä keskisessä että pohjoisessa Euroopassa.

ECMWF:n eli Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen vuodenaikaisennusteessa oli jo joulukuun ensimmäisellä viikolla merkkejä siitä, että tämän talven suursäätilaa leimaavat Euroopassa sitkuttelevat pitkäkestoiset korkeapaineen alueet. Myös tuore kuukausiennuste tukee ajatusta tavanomaista kuivemmasta korkeapainesäästä joulu–tammikuussa.

Nyt jännitetäänkin, mihin kohtaan korkeapaine milloinkin asettuu.

Korkeapaineen keskuksen asettuminen keskiseen Eurooppaan tietäisi sitä, että Pohjois-Atlantin matalapaineet pääsevät vaikuttamaan Skandinavian ja Suomen säähän nostaen lounaasta ja lännestä lauhempaa ilmaa ja sadealueita – aivan kuten tällä viikolla on käynytkin.

Nyt kehityssuunta on kuitenkin se, että korkeapaine on hivuttautumassa kohti Britteinsaaria ja kuun loppupuolella sen painopiste voisi siirtyä Pohjois-Atlantille. Tämä asetelma pamauttaisi Eurooppaan rajuja, arktisia kylmänpurkuja ja jättäisi leudommat ilmavirtaukset selvästi lännemmäs. Juuri näin näyttäisi käyvän jouluviikolla.

"Valkealle joululle on tänä vuonna Euroopassa tavanomaista paremmat edellytykset."

Hyytävän ajanjakson saapumista puoltaa myös Pohjois-Atlantin oskillaatiota kuvaavan NAO-indeksin (North Atlantic Oscillation) painuminen rajusti "miinukselle". NAO:n positiivisessa vaiheessa Euroopassa vallitsevat keskimäärin länsivirtaukset, kun taas negatiivisessa vaiheessa ne heikkenevät ja kylmänpurkutilanteet yleistyvät varsinkin talviaikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Näin pitkän ajan sääennusteet syntyvät ja näin niitä kannattaa tulkita

Pohjois-Atlantin oskillaatiota kuvaava NAO-indeksi on painumassa negatiiviseksi joulukuun 16. päivän kohdilla, mikä ennakoi kylmän ajanjakson saapumista Eurooppaan.
Pohjois-Atlantin oskillaatiota kuvaava NAO-indeksi on painumassa negatiiviseksi joulukuun 16. päivän kohdilla, mikä ennakoi kylmän ajanjakson saapumista Eurooppaan. NAO-indeksi oli negatiivinen myös joulukuun alun paukkupakkasten aikana. Kuva: NOAA

Lämpimälle skenaariolle hyvästit

Loppuvuoden sää riippuu nyt vahvasti siitä, mitä tapahtuu Keski-Euroopassa olevalle laajalle korkeapaineen alueelle ja tipahtaako Eurooppa pidemmäksi aikaa sen kylmemmälle puolelle.

Korkeapaine on kuluneella viikolla muovannut ylemmän ilmakehän suihkuvirtausta siten, että korkeapaineen kohdalla suihkuvirtaus vääntyy ikään kuin kupolin muotoon työntäen keskileveysasteilta lämmintä ilmaa kohti pohjoista.

Joulukuun toisella viikolla korkeapaineen painopiste siirtyi sen verran idemmäs, että pääsimme korkeapaineen lämpimämmälle puolelle länsivirtausten piiriin, jolloin myös nk. NAO-indeksi oli positiivisessa vaiheessa. Mutta nyt tämä vaihe on tulossa päätökseen.

Lämmin skenaario
Joulukuun toisella viikolla koettu lauhtuminen johtui siitä, että pääsimme hetkellisesti suihkuvirtauksen (kuvassa harmaa yhtenäinen viiva) lämpimämmälle puolelle. Mitä idempänä Euroopassa korkeapaineen keskus sijaitsee, sitä todennäköisempää on, että sää on Suomessa tavanomaista lämpimämpää. Kuva: Foreca

Kylmä asetelma saapumassa, valkealle joululle suotuisat edellytykset Euroopassa

Jouluviikkoa kohden mentäessä Keski-Euroopassa vaikuttanut korkeapaine on hiljalleen vetäytymässä lännemmäs. Tulevana viikonloppuna sen painopiste on Britteinsaarilla ja voi olla, että siihen se korkeapaine sitten jämähtääkin pidemmäksi aikaa.

Sekä eurooppalainen (ECMWF) että amerikkalainen (GFS) säämalli ovat nyt yksimielisiä siitä, että korkeapaineen painopiste on selvästi totuttua lännempänä lähitulevaisuudessa.

Tämän myötä suuri osa Euroopasta on jäämässä suihkuvirtausakselin kylmemmälle puolelle, ja hyytävää kyytiä onkin odotettavissa jouluviikolla varsinkin pohjoiseen, itäiseen ja keskiseen Eurooppaan. Myös NAO-indeksi on painumassa joulukuun puolivälin jälkeen selvästi "pakkaselle".

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pakkaspäivän värejä.
Kylmä sää on tekemässä paluuta. Kuva: Tommi Kujala, 10.12.2021

Valkealle joululle on tänä vuonna Euroopassa tavanomaista paremmat edellytykset, sillä ennustetussa kylmässä säätyypissä valtaosa sateista olisi lunta. Tuurista on toki kiinni, mihin lähiaikojen niukat sateet osuvat, koska kaiken kaikkiaan sademäärät näyttävät jäävän tavanomaista pienemmiksi.

Useammalla alueella voi itse asiassa käydä niin, että joulu on selvästi tilastollisia keskiarvoja kylmempi, mutta lumipeite jää vähiin. Eurooppalaisen säämallin ECMWF:n ennusteessa lumipeite saataisiin joulupyhiin mennessä laajalti Itä-, Keski- ja Pohjois-Eurooppaan, mutta kovin paksulta se ei näytä.

Jää nähtäväksi, kuinka pitkäkestoinen tämä asetelma on ja mennäänkö peräti koko loppuvuosi talvisen kylmässä ilmamassassa. Joulukuun alussa julkaistun vuodenaikaisennusteen mukaan tulevat kolme kuukautta jatkuvat Euroopassa korkeapainevoittoisessa säässä, ja lämpöolot riippuvat hyvin pitkälti siitä, mihin korkeapaine missäkin vaiheessa parkkeeraa.

Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että edessä on kovaa sahaamista lämpötiloissa. Varsinkin täällä pohjoisessa Euroopassa voidaan mennä ääripäästä toiseen lyhyessäkin ajassa.

Kylmä skenaario
Jouluviikolla Euroopan suursäätila näyttäisi olevan tällainen. Korkeapaineen keskus asettuu lähelle Britteinsaaria ja valtaosa Euroopasta kuuluu kylmään ja kuivaan säätyyppiin. Suihkuvirtausakselin (harmaa viiva) itäpuolella voi ajoittain esiintyä jopa arktista ilmamassaa. Valkealle joululle on ehkä tavanomaista paremmat edellytykset, sillä tässä säätyypissä valtaosa sateista olisi lunta. Kuva: Foreca

Markus Mäntykannas

Päivitetty 17.12.2021 klo 15.04

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat