Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennusteen alku märkä: Viileä ilmamassa vaanii edelleen – merkittävä muutos mahdollinen juhannusviikolla
  Kuukausiennuste |

  Kuukausiennusteen alku märkä: Viileä ilmamassa vaanii edelleen – merkittävä muutos mahdollinen juhannusviikolla

  Sade lähestyy. 
  Säässä on alkanut pilvisempi ja sateisempi jakso. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 25.5.2022

  Toukokuu loppuu ja kesäkuu alkaa yleisilmeeltään melko sateisessa säässä. Kesäkuun alkupuoliskolla osassa maata on viitteitä ajankohtaan nähden tavanomaista viileämmästä säästä. Meteorologin mukaan tämän hetken ennusteessa näkyy, että juhannusviikolla voi olla edessä merkittävä käänne suursäätilanteeseen.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 26. toukokuuta tuoreen kuukausiennusteen toukokuun loppuun ja kesäkuulle.

  Alkuun sää on vaihtelevaa ja tavanomaista sateisempaa.

  – Touko–kesäkuun vaihteen viikolla sää jatkuu ajankohtaan nähden sateisena ja maan eteläpuoliskolla viileänä, pohjoisessa viikko on keskiarvoja lämpimämpi. Kuukausiennusteessa on varovaisia viitteitä siitä, että pitkään kestänyt pohjoisen viileän ilmamassan tilanne Suomen, Ruotsin ja Norjan yllä näyttäisi lopulta purkautuvan juhannusviikolla. Lämpötila pääsisi Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa kallistumaan paikoin hieman ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämmälle puolelle. Tilanne jatkuu kuukausiennusteen mukaan juhannuksen jälkeisillä kahdella viikolla, mihin asti ennuste yltää, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  – Vaikka kuukausiennusteen lopussa ei ole tyypilliseen tapaan enää vahvoja signaaleja, niin meteorologille tämä näyttää hyvinkin merkittävältä muutokselta juhannusviikolla, sillä nämä tiedot viestivät pitkäkestoisen suursääkuvion muutoksesta. Pitää kuitenkin muistaa, että pitkälle menevissä ennusteissa on aina mahdollisuus ennusteen muuttumiseen, Joanna Rinne sanoo.

  Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 26.5.2022)
  ViikkoEnnusteEnnustettavuus
  30.5.–5.6.Etelässä viikko on ajankohtaan nähden viileä, Lapissa tavanomaista lämpimämpi. Viikko on selvästi keskimääräistä sateisempi.Hyvä
  6.–12.6.Viikon keskilämpötilat ovat laajalti keskimääräistä viileämpiä. Viikon sademäärät ovat ajankohdalle tavanomaisia tai hieman keskimääräistä suurempia.Kohtalainen
  13.–19.6.Viikon keskilämpötilat ovat tavanomaisia tai hieman ajankohdan keskiarvoa viileämpiä. Sademäärien ennustettavuus on jo heikentynyt. Näyttää kuitenkin, että viikko kallistuu vähäsateisen suuntaan.Heikko
  20.–26.6.Ennuste kallistuu kevyesti ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämmän ja tavanomaista vähäsateisemman sään puolelle.Heikko

  Helatorstain tienoilta alkanut sateisempi jakso tuo sateita viikonloppuna 28.–29. toukokuuta sekä 30. toukokuuta alkavalla viikolla.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Lähiaikoina päivittäiset sademäärät ovat 1–15 millimetrin luokkaa. Päivittäin vaihtelee, missä runsaimmat sateet tulevat. Viiden vuorokauden ennustettu sadekertymä 27.–31. toukokuuta on 5 millimetristä yli 30 millimetriin. Runsaimmin sateita tulee tämän hetken ennusteen mukaan etelässä, mutta paikoitellen 30 millimetrin kertymiä on muuallakin Suomessa. Toukokuun 30. päivä alkavalla viikolla viikon sadekertymät voivat paikoin olla jopa toukokuun keskimääräisiä sademääriä suurempia, Joanna Rinne sanoo.

  Koko toukokuussa sadetta tulee tilastojen mukaan keskimäärin 30–60 millimetriä.

  Sadepäivän kukkasia.
  Toukokuussa sateisinta on tilastollisesti Kainuun suunnalla, vähäsateisinta Pohjois-Lapissa ja lounaassa sekä lounaissaaristossa. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 26.5.2022

  Toukokuun 30. päivä alkava viikko: Sadealueita pyyhkii Suomen yli ketjuna

  Toukokuun 30. päivä alkavalla viikolla Suomi jakaantuu kuukausiennusteen mukaan kahteen osaan lämpötilojen poikkeamin osalta.

  – Lämpötilan viikkokeskiarvot ovat ajankohtaan nähden viileitä laajalla alueella Pohjois-Euroopassa, myös Suomen eteläosassa, jossa eroa keskiarvoon on 0,5–1 astetta keskimääräistä viileämpään suuntaan. Lapissa puolestaan viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan 1–3 astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, Joanna Rinne kertoo.

  Viikko on selvästi ajankohdan keskiarvoja sateisempi. Suomi on matalapaineiden reitillä. 

  – Meille liikkuu uusia matalapaineita, joista kukin tuo sateita ja sadekuuroja. Sadealueita pyyhkii siis Suomen yli yksi toisensa jälkeen. Viikon sademäärät voivatkin olla paikoin jopa toukokuun keskimääräisiä kokonaissademääriä suurempia.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Vaihtelevassa säässä myös lämpötilat vaihtelevat.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Sateessa lämpötilat voivat olla päivästä, pilvisyydestä, vuorokaudenajasta ja alueesta riippuen alle 10 asteesta lähes 20 asteeseen, tilanne vaihtelee suuresti. Pitkäkestoisen, jatkuvan sateen alueella täyspilvisellä säällä lämpötilat voivat jäädä päivälläkin alle 15 asteeseen koko maassa. Viikon edetessä pariakymppiä lähestyvät ja jopa sen ylittävät lämpötilat ovat mahdollisia koko maassa, mutta niiden esiintymisalueet riippuvat päivittäisestä sateiden ja pilvien jakautumisesta.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.

  Muun Euroopan osalta suursäätila on 30. toukokuuta alkavalla viikolla Suomen lisäksi matalapainevoittoinen Ruotsissa ja Norjassa, kun taas Venäjältä ulottuu laaja korkeapaine etelämmäs itäiseen Eurooppaan, Balkanille ja Italiaan asti. Euroopan eteläpuoliskolla viikko on kokonaisuutena ajankohtaan nähden kuuma ja enimmäkseen vähäsateinen.

  – Aiemmin toukokuussa vaikuttanut lämpimän ilman aalto on jo väistynyt Keski-Euroopasta, mutta Etelä-Euroopassa on kesäisen lämmintä. Useissa Etelä-Euroopan maissa lämpötila nousee päivittäin ainakin paikoin 30 asteen yläpuolelle. Näyttää mahdolliselta, että viikon jälkipuolella myös Keski-Eurooppaan leviäisi erittäin lämmintä ilmaa, jolloin lämpötilat nousisivat 30 asteeseen sielläkin, Joanna Rinne ennustaa.

  Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan 30. toukokuuta alkavalla viikolla tavanomaista enemmän muun muassa Ruotsissa, Baltian maissa ja läntisellä Venäjällä.

  Kesäkuun 6. päivä alkava viikko: Suomessa laajalti tavanomaista viileämpää

  Kuukausiennusteen mukaan 6. kesäkuuta alkava viikko on Suomessa laajalti hieman keskimääräistä viileämpi. Sateita tulee ajankohdalle tyypillinen määrä tai vähän ajankohdan keskiarvoa enemmän.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Muun Euroopan osalta tavanomaista viileämpää on myös osassa Ruotsia ja Norjaa sekä Baltian maissa ja paikoin Saksassa ja Puolassa.

  – Yleisesti Euroopan eteläpuoliskolla on ajankohtaan nähden kuumaa, suuressa osassa Pohjois-Eurooppaa ajankohtaan nähden viileää. Euroopan länsipuoliskolla on vähäsateista, itäpuoliskolla paikoin hieman keskimääräistä sateisempaa, Joanna Rinne toteaa.

  Kesäkuun 13. päivä alkava viikko: Mitä tapahtuu viileälle ilmalle?

  Kuukausiennusteen perusteella 13. kesäkuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötilat ovat Suomessa lähellä keskimääräisiä tai hieman keskimääräistä viileämpiä.

  – Näyttää siltä, että ajankohtaan nähden kylmän ilman alue väistyy Suomen yltä jonkin verran kaakkoon, mutta maan eteläosassa on yhä hieman keskimääräistä viileämpää. Sademäärien osalta ennuste kallistuu pikemmin vähäsateiseen kuin sateiseen suuntaan, Joanna Rinne sanoo.

  Poutainen ja kaunis kesäpäivä.
  Viime vuonna kesäkuussa oli peräti 25 hellepäivää. Arkistokuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 2.6.2021

  Suuressa osassa Eurooppaa 13. kesäkuuta alkava viikko on ajankohtaan nähden vähäsateinen, mutta osassa Ruotsia ja Norjaa sateita tulee tavanomaista enemmän.

  – Läntisessä ja eteläisessä Euroopassa säätilanne näyttäisi jatkuvan ajankohtaan nähden lämpimään säähän painottuneena, vaikka signaalit ovat jo kuukausiennusteen loppupuolelle ominaisesti heikentyneet.

  Kesäkuun 20. päivä alkava viikko: Miltä näyttää juhannusviikko nyt?

  Juhannusta vietetään Suomessa 20. kesäkuuta alkavan viikon lopussa. Mitä kuukausiennusteen perusteella voidaan tällä hetkellä sanoa juhannusviikon säätilanteesta?

  – Vaikka signaalit ovat heikot, Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa ennuste kallistuu varovasti ajankohtaan nähden lämpimän sään suuntaan. Juhannusviikoksi kylmyys, joka on pitänyt vähintään osaa Suomesta otteessaan lämpötilojen viikkokeskiarvoissa jo pitkään, saattaisi vihdoin väistyä. Pitkän ajan viileää säätä suosinut suursäätilanne voisi siis muuttua meillä. Myös sadekartoilla ennuste kallistuu juhannusviikolla pikemmin vähäsateiselle kuin sateiselle puolelle, Joanna Rinne kertoo.

  Itse juhannusaaton ja juhannuspäivän säähän kuukausiennuste ei ota kantaa, vaan ennuste kertoo viikon keskiarvoista.

  Juhannusruusut puhkesivat kukkaan lämpimässä alkukesän säässä.
  Viime vuonna kesäkuu oli suuressa osassa maata ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 15.6.2021

  – Vaikka juhannusviikon sää ennustuu tässä vaiheessa vielä huonosti ja signaalien määrä kartoilla on vähäinen, ennuste antaa kuitenkin aihetta olla varovaisen optimistinen sen suhteen, että pitkään jatkuneen viileän ilmamassan valtakausi saattaisi olla päättymässä. Keskimääräistä viileämpien päivien tilalle tulisi enemmän ajankohtaan nähden keskiarvoista tai jopa tavanomaista lämpimämpää, Joanna Rinne pohtii.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Suomen sää on kuitenkin luonteeltaan vaihtelevaa, joten on liian aikaista sanoa, mitä tämä tarkoittaisi esimerkiksi hellepäivien esiintymisen suhteen. Kuukausiennuste voi toteutua monilla tavoilla, Joanna Rinne muistuttaa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Päivitetty 27.5.2022 klo 17.03

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat