Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> YK:n ilmastokokous alkaa Dubaissa – kokouksen päämääränä pitää…
Uutiset |

YK:n ilmastokokous alkaa Dubaissa – kokouksen päämääränä pitää Pariisin sopimuksessa linjattu 1,5 asteen tavoite yhä saavutettavissa

Dubai
YK:n ilmastosopimuksen osapuolet kokoontuvat COP28-kokoukseen Dubaihin 30.11.–12.12.2023. Kuvituskuva: Pixabay

YK:n ilmastokokous COP28 käynnistyy torstaina Arabiemiirikuntien Dubaissa. Kokouksen tärkein päämäärä on pitää Pariisin ilmastosopimuksessa linjattu 1,5 asteen tavoite yhä saavutettavissa.

Dubain COP28-ilmastokokouksen teemoja ovat päästöjen vähentäminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja rahoitus, todetaan työ- ja elinkeinoministeriön, ulkoministeriön, valtioneuvoston viestintäosaston ja ympäristöministeriön tiedotteessa. Ilmastokokouksessa huipentuu myös Pariisin ilmastosopimuksen maailmanlaajuinen tilannekatsaus, jossa tarkastellaan ilmastosopimuksen toimeenpanoa ja toimien riittävyyttä.

Kokouksen käynnistää valtionjohtotason huippukokous, jossa Suomea edustaa pääministeri Petteri Orpo. Pääministeri Orpo pitää kokouksessa Suomen kansallisen puheenvuoron.

– Sään ääri-ilmiöt aiheuttavat jo nyt laajoja tuhoja eri puolilla maailmaa. Tarvitsemme nyt jos koskaan vahvaa poliittista sitoutumista ja maailmanlaajuisia toimia päästöjen vähentämiseksi. Ilmastoratkaisut edellyttävät saumatonta yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Suomi on esimerkki siitä, että päästöjä voidaan vähentää samalla, kun talouden kasvupotentiaalista pidetään huolta, toteaa pääministeri Petteri Orpo tiedotteessa.

Jälkimmäisellä kokousviikolla Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC peräänkuuluttaa järjestelmätason muutosta kaikilla toimialoilla, etenkin energiasektorilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– On selvää, että päästövähennystavoitteita ei saavuteta ilman siirtymistä puhtaan energian tuotantoon. Suomi ja EU ajavat voimakkaasti fossiilisista polttoaineista luopumista sekä uusiutuvan ja puhtaan energiatuotannon lisäämistä. Fossiilisista irrottautumiseen tarvitaan lisää määrätietoisuutta, ja se edellyttää myös kustannukset minimoivaa teknologianeutraalisuutta keinoissa, kuten ydinvoiman hyväksyminen osana ratkaisua, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen tiedotteessa.

Ilmastokokouksessa ajetaan ensimmäistä kertaa globaaleja tavoitteita uusiutuvalle energialle ja energiatehokkuudelle. Tarkoituksena on kolminkertaistaa uusiutuvan energian tuotanto sekä kaksinkertaistaa energiatehokkuus. Keskustelua fossiilisten polttoaineiden luopumisesta ennakoidaan haastavaksi.

Pariisin sopimuksen maailmanlaajuinen tilannekatsaus tehdään ensimmäistä kertaa

Kokouksen tärkein päämäärä on pitää Pariisin ilmastosopimuksessa linjattu 1,5 asteen tavoite yhä saavutettavissa. Maiden nykysitoumukset eivät riitä rajaamaan maapallon lämpötilan nousua alle kahden asteen.

Pariisin ilmastosopimus on kansainvälinen, oikeudellisesti sitova sopimus ilmastonmuutoksesta. Sen tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen. Sopimus solmittiin 12. joulukuuta 2015. Sopimus astui voimaan 4.11.2016.

Pariisin ilmastosopimuksen viisivuotistarkastelussa arvioidaan maiden yhteistä etenemistä kohti sopimuksessa asetettuja tavoitteita, jotta tavoitteet olisi mahdollista saavuttaa. Vaikka monella sopimuksen osa-alueella on tapahtunut paljon hyvää kehitystä, toimet päästöjen vähentämiseksi ovat kaukana tavoitelluista.

– Kyseessä on tärkein ilmastokokous sitten Pariisin ilmastokokouksen. Tarkastelun tulisi johtaa päästövähennystavoitteiden kiristämiseen. Työn onnistuminen mitataan lopulta, kun maat asettavat seuraavat päästövähennystavoitteet vuoteen 2025 mennessä, toteaa neuvotteleva virkamies Kaarle Kupiainen ympäristöministeriöstä tiedotteessa.

WWF odottaa kokoukselta vahvoja linjauksia fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamisesta

WWF odottaa Dubain kokoukselta muun muassa vahvoja linjauksia fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamisesta.

WWF toteaa sivuillaan, että ilmastonmuutos etenee huomattavasti päätöksentekoa nopeammin. Vaikka maapallon keskilämpötila on ihmistoiminnan takia noussut jo 1,1 asteella, eivät maailman valtiot ole vieläkään saaneet aikaan riittävän vahvoja sopimuksia ilmastonmuutoksen ja sen vaikutusten torjumiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Fossiilisten polttoaineiden – kuten öljyn, kivihiilen, maakaasun ja turpeen – käyttö aiheuttaa lähes 90 % kaikista hiilidioksidipäästöistä maailmassa. WWF toteaa, että fossiilisten polttoaineiden käytön lopettaminen on ensisijaisen tärkeää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Suomen ilmastopaneeli toteaa sivuillaan COP28-kokoukseen liittyen, että ilmastotoimia on vauhditettava rivakasti, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin rajattua Pariisin sopimuksessa määritetylle tavoitetasolle. Ilmastopaneeli edistää tieteen ja politiikan välistä vuoropuhelua ja antaa suosituksia ilmastopoliittiseen päätöksentekoon.

Dubain COP28-kokouksesta on tulossa suurin koskaan järjestetty ilmastokokous. Kokous päättyy 12. joulukuuta.

Lue seuraavaksi: Ilmastonmuutos pähkinänkuoressa

Lähteet: TEM, UM, VN viestintäosasto, YM: YK:n ilmastokokous alkaa Dubaissa – keskiössä erityisesti energiaratkaisut

WWF: YK:n ilmastokokous – COP28

Ilmastopaneeli: Ilmastopaneelin asiantuntijat median käytettävissä YK:n ilmastokokouksen aikana

Foreca

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat