Mainos latautuu…

Ilmastonmuutos pähkinänkuoressa

Ilmastonmuutos
Ilmastonmuutoksen lisäämät helle- ja kuivuusjaksot voivat laukaista yhä useammin metsäpaloja Suomessa.
Ilmastonmuutoksen lisäämät helle- ja kuivuusjaksot voivat laukaista yhä useammin maastopaloja. Arkistokuva: Pixabay

Maapallon historian aikana ilmasto on muuttunut moneen otteeseen. Moderni ilmastonmuutos johtuu kasvihuonepäästöjen lisääntymisestä, eli kaiketi ihmiskunnan toiminta vaikuttaa taustalla.

Kun puhutaan, että maapallon ilmasto on muuttunut aina, niin se kyllä pitää paikkansa. Kylmät ja lämpimät jaksot ovat vuorotelleet luonnollisista syistä, mutta ennen teollista aikaa eli ennen vuotta 1800, muutokset ilmastossa ovat tapahtuneet hyvin hitaasti.

Teollisen ajan alusta, eli vuodesta 1880 lähtien, ihmisen toiminnasta aiheutuneiden kasvihuonekaasujen, kuten hiilidioksidin pitoisuudet ilmakehässä ovat alkaneet kasvaa. Tämän seurauksena maapallon keskilämpötila on IPCC:n arviointiraportin mukaan noussut 1,1 asteella

Ilmastonmuutos on lyhentänyt Pohjois-Euroopan talvia ja tuonut etelämmäs Eurooppaan yhä tukalampia ja pitkäkestoisempia hellejaksoja. Se, kuinka paljon ilmastomme kuluvana vuosisatana vielä lämpenee, riippuu muun muassa kasvihuonepäästöjen määrästä ja kuinka hyvin niitä onnistutaan hillitsemään. Arviointiin käytetään eri ilmastonmuutosskenaarioita, joista voit lukea lisää alta löytyvästä linkistä.

Lue myös: Suomen sää talvella 2100, katso meteorologin kuvitteellinen ennuste: Talvitulvia, tuulituhoja ja läpitunkematonta harmautta

Maapallon keskilämpötila on noussut 1,1 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna ja IPCC:n tuoreen raportin mukaan ihmisten toiminta on aiheuttanut tästä lähes kaiken. 1,5 asteen lämpenemisen taso saavutetaan 2030-luvun alkupuolella kaikissa skenaarioissa.
Maapallon keskilämpötila on noussut 1,1 astetta esiteolliseen aikaan nähden. IPCC:n raportin mukaan ihmisten toiminta on aiheuttanut tästä lähes kaiken. 1,5 asteen lämpenemisen taso saavutetaan 2030-luvun alkupuolella kaikissa skenaarioissa. Lähteet: Ilmatieteen laitos, Ympäristöministeriö ja Ilmasto-opas.fi

Ilmastonmuutos näkyy monella tapaa

Maapallon keskilämpötilan nousemisen lisäksi myös merenpinnan nousu ja sään ääri-ilmiöiden yleistyminen ovat seurausta ilmastonmuutoksesta. Muutokset eivät näy kaikkialla maapallolla samalla tavalla ja yhtä voimakkaasti, ja ne ovat myös hyvin erilaisia eri puolilla planeettaa. Korkeilla leveysasteilla, kuten Suomessa, muutokset näkyvät parhaiten talvikuukausina. Sademäärä kasvaa ja lämpötila kohoaa. 

Lue myös: Ilmastonmuutos – miten se vaikuttaa lämpötiloihin maapallolla?

Arktisten jäätiköiden sulamisesta ja veden lämpölaajenemisesta aiheutuva merenpinnan nousu lisää tulvia ja voi muuttaa rannikkokaupunkeja asuinkelvottomiksi. Suomessa viimeisimmän jääkauden jälkeinen maanpinnan kohoaminen kompensoi merenpinnan nousun vaikutusta, joten muutos ei näy täällä niin voimakkaana kuin muualla.

Trooppiset hirmumyrskyt saavat liike-energiansa lämpimästä merestä, joten merien pintalämpötilan nousu voi johtaa hirmumyrskyjen voimistumiseen. Ilmaston lämpeneminen johtaa myös siihen, että enemmän vesihöyryä haihtuu maaperästä ja vesistöistä ilmakehään. Tämän myötä ilmankosteus kasvaa. Vesihöyry on itse asiassa hiilidioksidin ohella merkittävä kasvihuonekaasu, jonka lisääntyminen ilmakehässä lämmittää ilmastoa entisestään.

Luonnon monimuotoisuus kärsii

Samalla kun hiilidioksidipitoisuus ilmassa kasvaa, liukenee sitä myös mereen. Kyse on meriveden happamoitumisesta, millä on vaikutusta moniin meren eliöihin. Erityisesti äyriäiset ja koralliriutat ovat haavoittuvimmassa roolissa. Odotettavissa on massasukupuuttoja, sillä lukuisten eliölajien selviytyminen on vaakalaudalla ilmaston lämpenemisen johdosta.

Tyynen valtameren atolleja.
Kuvassa Tyynen valtameren atolleja. Ilmastonmuutos ja merien lämpeneminen uhkaa koralliriuttoja ja voi aiheuttaa useiden elinlajien sukupuuton. Kuva: Markus Mäntykannas, Tonga

Yllättäviäkin seurauksia

Seuraukset eivät rajoitu vain sääilmiöihin, vaan ilmaston lämpeneminen näkyy haasteina monilla yhteiskunnan osa-alueilla, kuten infektiotautien ja kuumuudesta johtuvien terveyshaittojen yleistymisenä, vesi- ja ruokapulana sekä yhä suurempina pakolaisvirtoina. Lista on pitkä, mutta silti on hyvin todennäköistä, että kaikkia mahdollisia ilmastonmuutoksen vaikutuksia ei täysin edes tunneta, joten seuraukset voivat olla yllättäviä.

Ilmastonmuutos vaikuttaa eri puolilla maailmaa.
Ilmastonmuutos haastaa maapalloa eri tavoin. Kuva: Ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus

Lue seuraavaksi: Miten ilmastonmuutos vaikuttaa sateisiin?

Päivitetty 3.3.2023 klo 13.04

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa